fbpx
20.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Πανελλήνιες 2017: Αυτές είναι οι σχολές που θα δεχθούν φέτος λιγότερους φοιτητές

- Χορηγούμενη-

Ακόμα πιο δύσκολα θα είναι φέτος τα πράγματα για τους υποψήφιους των Πανελληνίων Εξετάσεων που επιθυμούν να εισαχθούν σε πρωτοκλασάτες σχολές όπως η Ιατρική, η Νομική και το Πολυτεχνείο.

- Χορηγούμενη-1

Παράλληλα, οι μαθητές οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να έχουν υψηλές επιδόσεις στις εξετάσεις και «σημαδεύουν» χαμηλόβαθμες σχολές τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ, θα είναι ευνοημένοι.
Ο λόγος για αυτές τις αλλαγές; Η σημαντικότατη μείωση στον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια (κατά 1.000 άτομα) και κυρίως σε αυτές τις σχολές που θεωρούνται υψηλών προδιαγραφών σε κεντρικά ΑΕΙ και η αύξηση στον αριθμό εισακτέων στις χαμηλόβαθμες σχολές των ΤΕΙ, όπως σημειώνει σήμερα (15/03), η εφημερίδα «Έθνος».
Από τα στοιχεία που έδωσε χτες το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ για το 2017, φαίνεται ότι φέτος θα είναι μειωμένος και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 495 θέσεις. Η μεγάλη «σφαγή» όμως έγινε στις περιζήτητες σχολές, οι οποίες φέτος θα δώσουν στους υποψηφίους 1.005 θέσεις λιγότερες από πέρυσι. Συγκεκριμένα για φέτος ο αριθμός των εισακτέων ορίστηκε στους 69.490 (πέρυσι ήταν 69.985). Από αυτούς οι 42.850 θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια (πέρυσι είχαν εισαχθεί 43.855) και οι 26.640 στα ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 26.130).

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες

arithmos_eisaktewn

Τα συμπεράσματα
Από την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τη φετινή χρονιά και για τα οποία το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δική του ερμηνεία, όπως:
O αριθμός των εισακτέων είναι μειωμένος σε υψηλόβαθμες σχολές και κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Για παράδειγμα το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο θα πάρει φέτος 400 λιγότερους φοιτητές. Το πανεπιστήμιο Αθήνας θα πάρει επίσης λιγότερους φοιτητές, αφού δίνει μείον 210 θέσεις. Τα ίδια ισχύουν και για το ΕΜΠ (λιγότερες 150 θέσεις) αλλά και για το Δημοκρίτειο (90 θέσεις λιγότερες) και της Πάτρας (-210). Το υπουργείο Παιδείας εξηγεί αυτή την απόφαση λέγοντας ότι ελήφθη υπόψη ο αριθμός των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα (π.χ. Ιατρικής, Βιολογίας, Μηχανικών κ.ο.κ.) και έτσι επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες.
Στην άλλη άκρη, σημειώνει το «Έθνος», ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται στα τμήματα της περιφέρειας. Οπως εξηγεί το υπουργείο, η απόφαση αυτή μεριμνά για την ενίσχυση των τμημάτων της περιφέρειας που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών τους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών. Το υπουργείο Παιδείας μελετά για φέτος την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα στα οποία κατευθύνονται μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται.
Αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων σε τμήματα τουρισμού, τμήματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και την πληροφορική. Η υπουργική απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Με δεδομένο ότι πλέον οι μαθητές έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις εξετάσεις τους, το υπουργείο Παιδείας τούς εύχεται καλή δύναμη στην προσπάθειά τους και όπως ανακοίνωσε παράλληλα με τους μαθητές και το ΥΠΠΕΘ έχει επίσης μπει στην τελική ευθεία προετοιμασίας των τεχνικών λεπτομερειών, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Τα κριτήρια
Επίσης σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής κριτήρια:
1. οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας
2. οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες
3. η ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψηφίους των τριών ομάδων προσανατολισμού
4. οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών.
Οι αλλαγές στις θέσεις εισακτέων ανά σχολή
Σκληρός ανταγωνισμός θα κυριαρχήσει φέτος ανάμεσα στους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την πρόσβασή τους σε υψηλόβαθμα-περιζήτητα τμήματα των πανεπιστημίων, καθώς η μείωση των εισακτέων σε πρωτοκλασάτες σχολές υπερβαίνει ακόμη και το 25%.
Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές, κυρίως των κεντρικών ΑΕΙ, θα δεχθούν μικρότερο αριθμό εισακτέων. Η Ιατρική του ΑΠΘ θα απορροφήσει το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 130 φοιτητές από 180 πέρυσι (-27,70%) ενώ 50 λιγότερες θέσεις θα διατεθούν και στην αντίστοιχη σχολή του Καποδιστριακού. «Ψαλιδίζονται» οι θέσεις και στην Ιατρική Κρήτης (-35) όπως και στο Δημοκρίτειο (-30). Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ χάνει 50 θέσεις ενώ σχεδόν όλες οι σχολές Αρχιτεκτόνων καταγράφουν μείωση (έως και 27,27%). Ειδικότερα, στο Δημοκρίτειο και στο ΕΜΠ κόβονται από 30 θέσεις και στην Πάτρα 20. Λιγότερες θέσεις θα δοθούν και σε άλλα τμήματα, όπως το Μαθηματικών Αθήνας (-50 θέσεις), Οικονομικής Επιστήμης Ο.Π.Α (-30 θέσεις).
Πάντως ευνοημένοι θα είναι εκείνοι που θέλουν να γίνουν… κλωστοϋφαντουργοί, αφού στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στο ΤΕΙ Πειραιά οι θέσεις αυξάνονται κατά 100 και στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Γρεβενών δίνονται επιπλέον 70 θέσεις.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

6 Μαθήματα για την Ψυχολογία!

Γενική ΠεριγραφήΗ Δύναμη της Ομάδας. Τίποτα Δεν Είναι Αδύνατο Αρκεί Να Πιστέψεις στον Εαυτό Σου Ένα ξεχωριστό ομαδικό & βιωματικό σεμινάριο γνώσης, δημιουργικότητας και κοινωνικής...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ