Στην ίδρυση 10 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού σε Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, προχωράει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έπειτα από την υπογραφή δύο αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.
Η πρώτη απόφαση περιλαμβάνει την ενίσχυση υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αφορά στη συγχρηματοδότηση με 5.271.918,96 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027» της λειτουργίας δέκα (10) νέων ΤΟΜΥ της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης, που προβλέπεται να συγκροτηθούν, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δεύτερη απόφαση περιλαμβάνει την προμήθεια σύγχρονου ξενοδοχειακού εξοπλισμού για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων δομών φροντίδας υγείας αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ. Η χρηματοδότηση της τάξης του 1.455.555,40 εκ. ευρώ εξασφαλίζεται μέσω του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027» και αφορά τις παρακάτω μονάδες υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Κ.Υ. Δράμας, Κ.Υ. Καβάλας, Κ.Υ. Ξάνθης, Κ.Υ. Κομοτηνής, Κ.Υ. Αλεξανδρούπολης, Κ.Υ. Νευροκοπίου, Κ.Υ. Προσοτσάνης, Κ.Υ. Παρανεστίου, Κ.Υ. Χρυσούπολης, Κ.Υ. Ελευθερούπολης, Κ.Υ. Πρίνου, Κ.Υ. Σταυρούπολης, Κ.Υ. Εχίνου, Κ.Υ. Αβδήρων, Κ.Υ. Ιάσμου, Κ.Υ. Σαπών, Κ.Υ. Σουφλίου, Κ.Υ. Ορεστιάδας (και Π.Ι.), Κ.Υ. Δικαίων. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε: «Συνεπείς στον σχεδιασμό, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των έργων στηρίζουμε κατά προτεραιότητα τον τομέα της υγείας. Με πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μας χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση του εξοπλισμού, καλύπτουμε τις ανάγκες των μονάδων υγείας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και δίνουμε τα μέσα στο προσωπικό τους για να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας. Παράλληλα βελτιώνουμε αποφασιστικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με την ίδρυση 10 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας, επιδιώκοντας να περιορίσουμε την επιβάρυνση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ταυτόχρονα οι πολίτες να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον τόπο τους».