-1.1 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών – Βίντεο Φοιτητών Ιατρικής HelMSIC

- Χορηγούμενη-

Οι φοιτητές Ιατρικής της χώρας και μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) δραστηριοποιούνται στο χώρο της καταπολέμησης των ουσιοεξαρτήσεων μέσα από το πρόγραμμα Learning Strategies about Drugs και δημιούργησαν ένα βίντεο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Το πρόγραμμα Learning Strategies about Drugs – LSD

- Χορηγούμενη-1

Το πρόγραμμα LSD απευθύνεται σε φοιτητές ιατρικής και αποτελείται από ένα διήμερο βιωματικό σεμινάριο και μια σειρά επισκέψεων στις θεραπευτικές δομές του ΚΕΘΕΑ. Στόχοι του προγράμματος αποτελούν η εκπαίδευση των φοιτητών σε ζητήματα ουσιοεξαρτήσεων και προσέγγισης χρηστών, καθώς και η κατάρριψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που συνοδεύουν τους χρήστες ουσιών.

Μέσα από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές ιατρικής και μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύονται ολιστικά σε ζητήματα εξαρτήσεων, που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα σπουδών, ενώ μαθαίνουν πως να προσεγγίζουν αποτελεσματικά και με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους, εξαρτημένα άτομα, στα πλαίσια της κλινικής πράξης.

Στα πλαίσια του βιωματικού σεμιναρίου οι φοιτητές εκπαιδεύονται μέσω διαδραστικών ασκήσεων από ειδικούς του ΚΕΘΕΑ, καθώς και από συμφοιτητές τους που φέρουν την ιδιότητα του εκπαιδευτή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην συνέχεια, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας και έτσι να καταρρίψουν στην πράξη όλες τις προκαταλήψεις τους σχετικά με τις εξαρτήσεις και τους χρήστες ουσιών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι φοιτητές, ”Εκτιμούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα που αξίζει να ακουστεί και να εξωτερικευθεί στην τοπική κοινωνία. Τα ζητήματα ουσιοεξαρτήσεων στην Ελλάδα και ειδικότερα στις μικρές κλειστές κοινωνίες τείνουν να παραμένουν ταμπού, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποι μας, ιδίως νέοι, να βυθίζονται στην μάστιγα των ναρκωτικών. Το στίγμα και η ντροπή που συνοδεύει την εξάρτηση οδηγούν τους εξαρτημένους και τις οικογένειες τους στον αποκλεισμό και την απομόνωση και τους στερούν την δυνατότητα να αναζητήσουν και να λάβουν βοήθεια.

Η θεμελίωση μιας υγιούς και ειλικρινούς θεραπευτικής σχέσης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου, χωρίς καχυποψία και φόβο, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την θεραπεία. Οι φοιτητές ιατρικής, ως μελλοντικοί ιατροί είναι εκείνοι που μέσω της επιστημονικής τους κατάρτισης θα συμβάλλουν στην κατάρριψη αυτών των επικίνδυνων και αδιέξοδων στερεοτύπων. Είναι εκείνοι που θα αποτελέσουν το παράδειγμα για τους συναδέλφους τους μέσω της ισότιμης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης ασθενών που αντιμετωπίζουν ζητήματα ουσιοεξαρτήσεων.”

Λίγα λόγια για την HelMSIC

H HelMSIC – Hellenic Medical Students’ International Committee (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής) είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού χαρακτήρα. Αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει η Ιατρική Σχολή. Οι δράσεις μας εστιάζονται κατά βάση σε έξι θεματικές, τις ερευνητικές και κλινικές ανταλλαγές φοιτητών Ιατρικής, την δημόσια υγεία, την ιατρική εκπαίδευση, τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο website της οργάνωσης, http://www.helmsic.gr.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ