20.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού

- Χορηγούμενη-

Χθες Σάββατο 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης με μοναδικό θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, κατόπιν αιτήματος της παράταξης του πρώην Δημάρχου κυρίου Αθανάσιου Βίτσα, Δημοτική Ενωτική Συνεργασία Σαμοθράκης.

- Χορηγούμενη-1

Στην αρχή έγινε ενημέρωση από τον Δήμαρχο Σαμοθράκης κύριο Νίκο Γαλατούμο για την συνάντηση του με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριο Γιάννη Πλακιωτακη παρουσία βουλευτών του Έβρου.

Εν ολίγοις ο Δήμαρχος ανέφερε τις τηλεφωνικές επαφές και τις επιστολές που αντάλλαξε τόσο με τον Υπουργό, όσο και με την ZANTE FERRIES. Κατόπιν έγινε αναφορά των όσων συζητήθηκαν στο Υπουργείο, όπου επιβεβαιώθηκε ότι το πλοίο The Lady έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για το καλοκαίρι του 2023 και έπειτα, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση από κανέναν πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από εκεί και πέρα είπε πως ο κύριος Πλακιωτάκης καθησύχασε τον ίδιο, αλλά στέλνει και μήνυμα στους κατοίκους της Σαμοθράκης να μην ανησυχούν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα διαπιστώσουν ότι στα της συγκοινωνίας όχι μόνο δεν θα έχουν κάτι λιγότερο από σήμερα, αλλά ίσως και περισσότερο και καλύτερο. Ειδικά όταν ερχόμενος πριν μερικούς μήνες στο νησί διαπίστωσε την ικανοποίηση του συνόλου των κατοίκων από την εταιρεία που εκτελεί τα δρομολόγια.

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων καταρχήν και στην συνέχεια των παρισταμένων εκπροσώπων φορέων οι οποίοι ήταν:

Βασίλειος Γκάννης – Κυνηγετικός Σύλλογος Σαμοθράκης

Νίκος Γιαννόπουλος – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Σαμοθράκης

Μαργαρίτης (Άκης) Κίρκος – Σύλλογος Επαγγελματιών Σαμοθράκης

Κώστας Γρηγόραινας – Αμελουργικόε Σύλλογος Σαμοθράκης

Παναγιώτης Λαμπρόπουλος – Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών Θέρμων Σαμοθράκης

Όλοι είχαν ως κοινό παρονομαστή το καλό της Σαμοθράκης, την συνέχιση της συγκοινωνίας με τις σημερινές συνθήκες.
Όλες οι παρατάξεις του Δ. Σ, αλλά και όλοι οι παριστάμενοι φορείς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είπαν το ίδιο πράγμα, ότι ζητούμε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση μας με την Αλεξανδρούπολη τις σημερινές συνθήκες τουλάχιστον αν όχι κάτι καλύτερο και σίγουρα όχι πισωγυρίσματα στο παρελθόν.
Τέλος αποφασίστηκε η σύνταξη ομόφωνου ψηφίσματος η οποία θα σταλεί άμεσα στον Υπουργό.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων θα ζητείται:
Να παραμείνουν ίδιες με τις σημερινές οι προδιαγραφές και η μεταφορική ικανότητα του πλοίου στην γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.
Να γίνει 12μηνη επιδοτούμενη η γραμμή με 7 επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα
Στην σύμβαση να ορίζεται η διαβούλευση της εταιρείας με τον Δήμο και τους φορείς του νησιού για τον προγραμματισμό των δρομολογίων.
Ύπαρξη πλοίου αντικατάστασης ίδιων προδιαγραφών και μεταφορικής ικανότητας σε περίπτωση βλάβης ή ακινησίας
2 επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα για Καβάλα και Λήμνο.
Το αίτημα για το Λαύριο θα συζητηθεί εκ νέου την περίοδο που βγαίνουν οι επιδοτούμενες γραμμές.

Έντονη συζήτηση υπήρξε αν στο ψήφισμα θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το κείμενο με τις υπογραφές των κατοίκων, η παράταξη του κυρίου Βίτσα επέμεινε πως πρέπει να μπει ενώ εκείνη της δημοτικής αρχής πως πρέπει να μπει μόνο εφόσον υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός υπογραφών αν όχι σύσσωμου του πληθυσμού της Σαμοθράκης (η παράταξη ΔΕΣΣ υποστηρίζει ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 600).

Ένα στοιχείο που παρέθεσε ο κύριος Μαργαρίτης (Άκης) Κίρκος εκ μέρους του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης κατόπιν συνομιλίας του με το στέλεχος της ZANTE FERRIES κύριο Σούρα, είναι ότι η εταιρεία δεν συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό (για τα δρομολόγια του καλοκαιριού ’23) επειδή με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και με δεδομένο τα έξοδα του πλοίου δεν την συμφέρει να συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό με τους συγκεκριμένους όρους (μη επιδοτούμενα δρομολόγια με τιμές εισιτηρίων επιδοτούμενων). Οπότε γίνεται επιτακτική η ανάγκη να δοθεί 12μηνη επιδότηση στην γραμμή, κάτι που ο συγκεκριμένος, (είναι πρώτη φορά που το αποδέχεται). Επίσης παρέθεσε ότι τον διαβεβαίωσε ο κύριος Σούρας πως η εταιρεία δεν έχει λάβει τίποτα από την επιδότηση από τον Ιανουάριο και πέρα, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο της εταιρείας.

Πέρα από κάποιες μικροεντάσεις το συμβούλιο κινήθηκε σε ένα θετικό πνεύμα ομοψυχίας και σύμπνοιας απόψεων (ειδικά στο δεύτερο μέρος και μετά την ενημέρωση του Δημάρχου) όπως άλλωστε επιβάλλονταν από το θέμα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ