fbpx
8.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Ομιλία της Βουλευτή Έβρου Ν. Γκαρά στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία

- Χορηγούμενη-

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το παρόν νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν κάνει μια απλή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, όπως διατείνεται, αλλά διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καταργώντας την ιδρυτική του πράξη. Από την ισότιμη φροντίδα περνάμε σε γιατρούς και ασθενείς πολλών ταχυτήτων.

-Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ΕΣΥ, επιβάλλοντας το δόγμα «έχεις λεφτά, έχεις πρόσβαση στην Υγεία» – Θίγονται οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί που υπερασπίζονται τον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

-Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη ψηφίζετε την υγεία μόνο για πλούσιους και την επί πληρωμή περίθαλψη και των ασφαλισμένων. Και έρχονται χειρότερα.

-Νομιμοποιείτε το φακελάκι, αποκλείονται χιλιάδες ασθενείς, αποδυναμώνονται τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια – Υπάρχουν καταγγελίες πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3. Έτσι νοιάζεται η κυβέρνηση για τον Έβρο και τη Θράκη;

-Δεν είναι νέα για σας η πολιτική αυτή: συγχωνεύσατε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με της Αλεξανδρούπολης και ωθήσατε στην υποβάθμισή του, βάζατε 5 ευρώ εισιτήριο για να μπούμε στο νοσοκομείο, μειώνετε συνεχώς τις δαπάνες, κλείνετε ακόμη και σήμερα περιφερειακά ιατρεία στην Περιφέρεια και σε ακριτικές περιοχές.

-Αντί αυτή η κυβέρνηση να πάρει το «μάθημα» από την πανδημία και να κάνει πράξη την αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, διαλέγει να διαλύσει το ΕΣΥ, να το ιδιωτικοποιήσει πλήρως.

– Σφίγγετε το ζωνάρι  σε γιατρούς και πολίτες. Υποκριτικά χειροκροτούσατε τους υγειονομικούς στα μπαλκόνια. Μετά δεν τους ανανεώνατε τις συμβάσεις, τους βγάζατε σε αναστολή. Μετατρέπετε τους ασθενείς σε πελάτες. Τους καταδικάζετε, μετά την ενεργειακή  φτώχεια, στην υγειονομική φτώχεια και την ανασφάλεια. Οι ακάλυπτες  υγειονομικές ανάγκες αγγίζουν το 30%, κλινικές και τμήματα κλείνουν.

-Ακόμη και στο σύστημα των κρίσεων για την επιλογή των μόνιμων γιατρών, η κυβέρνηση επαναφέρει την αδιαφάνεια, καθώς πριμοδοτεί την προφορική συνέντευξη, υποβαθμίζοντας  την προϋπηρεσία, το κλινικό έργο, τη μετεκπαίδευση. Μαγειρέματα, αναξιοκρατία, βολέματα γαλάζιων παιδιών, κλασική συνταγή της ΝΔ.

-Ιδιωτικοποιούν  ακόμη και τις δευτερογενείς διακομιδές, αφού τις παραχωρούν σε ιδιώτες, αντί να ενισχύσουν το ΕΚΑΒ. Τις επιπτώσεις αυτές οι ασθενείς τις βιώνουν ήδη στον Έβρο, μιας και πληρώνουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά τους.

-Αντί να συζητάμε σήμερα  για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των γιατρών και πως θα κρατήσουμε τους νέους γιατρούς στη χώρα, ανακόπτοντας το brain drain, ή πως θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που  επιτείνει τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση αυτού του νόμου. Για καθολική και ισότιμη πρόσβαση. Για ένα νέο ΕΣΥ, με την άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Για αύξηση της χρηματοδότησης. Για τη μονιμοποίηση του συνόλου των υγειονομικών που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

-Δεσμεύεται για την κατάργηση της αναστολής εργασίας, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την αναμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ.

-Δεσμεύεται για την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών για χρόνιες ασθένειες, την αύξηση των ΤΟΜΥ, την εδραίωση του οικογενειακού γιατρού και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας ανά δήμο.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Η σημερινή μέρα θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, με τίτλο «η πλήρης  διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον κ. Μητσοτάκη». Το τέλος του δικαιώματος των πολιτών στην ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία. Με το παρόν νομοσχέδιο-έκτρωμα η ΝΔ επιβάλλει το δόγμα: «έχεις λεφτά; Εχεις πρόσβαση και στην Υγεία». Βάζετε σήμερα ταφόπλακα στο ΕΣΥ. Και αυτό είναι πολιτική σας επιλογή.

Ενός ΕΣΥ που στην ιδρυτική του πράξη το 1983 αναφερόταν ότι: «Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας», καθώς και ότι «Το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών».

Σήμερα, με αυτό το εγκληματικό νομοσχέδιο, οι παραπάνω έννοιες διαγράφονται. Διαγράφονται και από την καθημερινότητά μας και από το σύστημα Υγείας. Ο Μητσοτάκης διαλύει ότι έχει αφήσει όρθιο η επικίνδυνη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του στη Δημόσια Υγεία. Σε ένα σύστημα, το οποίο είναι ήδη από τα πλέον ιδιωτικοποιημένα στην Ευρώπη. Με τους πολίτες να δαπανούν υπέρογκα ποσά για την περίθαλψή τους.  Και σήμερα δίνετε το τελειωτικό χτύπημα. Εσείς…

Εσείς, που στην αρχή της πανδημίας υποκριτικά και με κροκοδείλια δάκρυα, χειροκροτούσατε τους υγειονομικούς στα μπαλκόνια, αλλά μετά δεν τους ανανεώνατε τις συμβάσεις, τους βγάζατε σε αναστολή, τους καταδικάζατε σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας και εξουθένωσης. Αυτό είναι το ευχαριστώ.

Αυτό που μάθαμε από την πανδημία, ήταν η αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Φανταζόμαστε τι θα γινόταν, αν αυτό το έκτρωμα εφαρμοζόταν πριν την πανδημία; Θα επέλεγαν οι γιατροί ποιος ασθενής θα πήγαινε στο νοσοκομείο ή στο ιδιωτικό ιατρείο;

Κι εσείς, αντί να πάρετε το μάθημα, να προβληματιστείτε, να ενισχύσετε το ΕΣΥ, πιστοί στην ιδεοληπτική σας εμμονή, διαλύετε το ΕΣΥ και το ιδιωτικοποιείτε πλήρως. Υγεία επί πληρωμή, μετά την ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σφίγγετε το ζωνάρι σε γιατρούς και πολίτες εν μέσω κρίσης. Τους αναγκάζετε να βάλουν το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη. Μετατρέπετε τους ασθενείς σε πελάτες. Τους καταδικάζετε, μετά την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, και σε υγειονομική φτώχεια και ανασφάλεια. Σας νοιάζει μόνο να κερδοσκοπούν οι μεγάλοι κλινικάρχες. Για αυτό και είστε επικίνδυνοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, το ΕΣΥ λειτουργεί με 10.000 λιγότερους υγειονομικούς από πέρσι. Οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες έχουν ξεπεράσει το 30%, ενώ η αναστολή λειτουργίας κλινικών, τμημάτων και υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι τεράστιες λίστες χειρουργείων, είναι πλέον κανόνας. Δεν σας νοιάζει.

Μόλις χθες, σε δήλωσή του, ο  γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θράκης, ο κ. Στάμος,  κατήγγειλε πως από τις 10 χειρουργικές  αίθουσες  του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, λειτουργούν μόνο οι 3 σήμερα, λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. Έτσι νοιάζεστε για την Υγεία στη Θράκη, για τον Έβρο, για τις ακριτικές περιοχές; Και η λύση είναι η ιδιωτικοποίηση του συστήματος;

Βέβαια δεν μας κάνει καμία εντύπωση, δεν είναι νέα για εσάς η πολιτική αυτή, δεν είναι νέα η εμμονή σας, εσείς κλείσατε νοσοκομεία, εσείς συγχωνεύσατε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου με της Αλεξανδρούπολης και ωθήσατε στην υποβάθμισή του, εσείς βάζατε 5 ευρώ εισιτήριο για να μπούμε στο νοσοκομείο, έχουμε δεν έχουμε ανάγκη, έχουμε δεν έχουμε χρήματα στην τσέπη. Εσείς μειώνετε συνεχώς τις δαπάνες από τον προϋπολογισμό, εσείς κλείνετε ακόμη και σήμερα περιφερειακά ιατρεία στην Περιφέρεια και σε ακριτικές περιοχές.

Κυρίες και κύριοι,

Το παρόν νομοσχέδιο δεν επιφέρει μια απλή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, όπως διατείνονται στην κυβέρνηση, δίνοντας δήθεν στους ασθενείς ευχέρεια επιλογής.

Πρόκειται για την ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ.  Από την καθολική και ισότιμη φροντίδα, με όρους δημόσιας κάλυψης, την οποία διασφάλιζε ο γιατρός-δημόσιος λειτουργός, πάμε σε γιατρούς και ασθενείς διαφορετικών  ταχυτήτων.  

Αυτοί που θίγονται κυρίως είναι οι ασθενείς, που θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να εξυπηρετηθούν σε ιδιωτικές δομές ή δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων. Νομιμοποιείτε το φακελάκι και οδηγείτε σε αποκλεισμό χιλιάδες ασθενείς. Θίγονται, όμως, και οι γιατροί που επιμένουν στον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση, βέβαια, υποστηρίζει πως με τις «πολλαπλές ταχύτητες» των γιατρών θα καλυφθούν τα κενά. Και γιατί δεν κάνετε άμεσα προσλήψεις; Με έναν καλό μισθό, ένα καλό τίμημα. Στην πραγματικότητα θα αποδυναμωθούν περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία, δεν θα καλυφθούν τα κενά. Ενώ, ανατρέπεται βίαια το κοινωνικό κεκτημένο 40 ετών της δημόσιας Υγείας.

Ακόμη και στο σύστημα των κρίσεων για την επιλογή των μόνιμων γιατρών, η κυβέρνηση επαναφέρει την αδιαφάνεια, ως συνήθης πρακτική, καθώς πριμοδοτεί την προφορική συνέντευξη του υποψηφίου.

Υποβαθμίζοντας την προϋπηρεσία, το κλινικό έργο, τη μετεκπαίδευση. Μαγειρέματα, αναξιοκρατία, βολέματα γαλάζιων παιδιών, κλασσική συνταγή της ΝΔ, δεν τα ακούμε, δεν τα βλέπουμε πρώτη φορά.

Επίσης, ιδιωτικοποιεί ακόμη και τις δευτερογενείς διακομιδές – με νόμο –  αφού τις παραχωρεί σε ιδιωτικές εταιρείες, αντί να ενισχύσει το ΕΚΑΒ. Τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής τις βιώνουμε ήδη στον Έβρο των μεγάλων αποστάσεων, με ασθενείς που δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους, αν δεν πληρώσουν από την τσέπη τους τη μεταφορά τους.

Αντί, λοιπόν, να συζητάμε για την ενίσχυση των νοσοκομείων μας, και να καλύψουμε τα κενά, ειδικά στην Περιφέρεια, αντί να συζητάμε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των γιατρών. Ή για το πώς θα κρατήσουμε στη χώρα και στο ΕΣΥ τους νέους εξαίρετους γιατρούς, και να ανακόψουμε το brain drain, εσείς φέρνετε ένα νομοσχέδιο που επιτείνει τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Και αυτό το παρουσιάζετε ως σύγχρονο, ευρωπαϊκό σύστημα υγείας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση αυτού του νόμου-έκτρωμα. Για καθολική και ισότιμη πρόσβαση. Για ένα νέο ΕΣΥ, με την άμεση πρόσληψη 5.500  μόνιμων υγειονομικών.

Για αύξηση της χρηματοδότησης. Για τη μονιμοποίηση του συνόλου των υγειονομικών που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

Για την κατάργηση της αναστολής εργασίας, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την αναμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ.

Δεσμεύεται για την πλήρη κάλυψη  των ανασφάλιστων πολιτών με χρόνιες ασθένειες, την αύξηση των ΤΟΜΥ, την εδραίωση του οικογενειακού γιατρού, πολυδύναμα κέντρα υγείας ανά δήμο. Δεσμεύεται για πάρα πολλά ακόμη.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη ψηφίζετε την υγεία μόνο για πλούσιους και την επί πληρωμή περίθαλψη και των ασφαλισμένων. Και έρχονται και χειρότερα.

Γι αυτό καλούμε τους πολίτες να αντιδράσουν στη λαίλαπα, να σηκώσουν ανάστημα, να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό αγαθό. Να γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές Μητσοτάκη. Γιατί αφορά στη ζωή όλων μας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Η ΑΑΔΕ πατάει το «γκάζι» των e-πλειστηριασμών – Πρέσινγκ στους οφειλέτες...

Ανεβάζει ταχύτητα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εντείνοντας τις πιέσεις στους φορολογούμενους με χρέη στην Εφορία και ειδικά προς τους μεγαλοοφειλέτες για να ρυθμίσουν τις οφειλές...