26.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Ομιλία της Ν. Γκαρά για Ν/Σ για πληγέντες από «Ιανό» και τη νέα «λίστα Πέτσα» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Τη συμπαράστασή της προς τους πολίτες που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

- Χορηγούμενη-1

Ταυτόχρονα κατέκρινε σφόδρα την Κυβέρνηση για την επιλογή εν μέσω πανδημίας και μιας δραματικής κατάστασης για την ελληνική οικονομία, να χαρίσει με το παρόν νομοσχέδιο εκατομμύρια μέσω φοροαπαλλαγών στους μεγαλοεπιχειρηματίες και, βεβαίως, να προσφέρει νέα «λεφτόδεντρα» προς τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας με νέα «λίστα Πέτσα» για να εξαγοράσει πολιτική στήριξη. «Πανικόβλητη η Κυβέρνηση από τις συνεχόμενες αποτυχίες εξαγοράζει, με δημόσιο χρήμα, πολιτική στήριξη και κάλυψη. Πληρώνει το ψέμα, τις χυδαίες επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους. Φιμώνει τη διαφορετική άποψη. Πληρώνει για να κρύβει ειδήσεις, να παραποιεί την αλήθεια. Να δημιουργεί μία νέα εικονική πραγματικότητα» είπε.

Η κα Γκαρά τόνισε, επίσης, πως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση είναι καταστροφική και αυτό φαίνεται στον κλάδο της εστίασης, στον πολιτισμό, στην εργασία, παντού. «Νομοθετείτε σαν να έχετε πάρει απόσταση από την ελληνική πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Δώσατε 534 ευρώ επίδομα στους πληγέντες του Ιανού αλλά χαρίσατε 35 εκατομμύρια στα ΜΜΕ και τώρα δίνετε και άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η  Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο Νόμος υποχρεώνει τα κανάλια να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου , ιδίως για θέματα Υγείας, Πρόνοιας κλπ. Όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει με το άρθρο 11 του παρόντος νομοσχεδίου και τη νέα «λίστα Πέτσα» να εξαγοράσει από τα ΜΜΕ πολιτική στήριξη σημειώνοντας πως «όταν όλη η κοινωνία έχει βάλει πλάτη με μεγάλο κόστος, γιατί δε ζητάτε από τα κανάλια να βάλουν πλάτη ως υποχρεούνται από τον Νόμο;».

Υπενθύμισε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέσπιση μιας συνολικής στρατηγικής ενίσχυσης των ΜΜΕ, του Κεντρικού και Περιφερειακού Τύπου, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων, θέτοντας κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας και θωρακίζοντας τον πλουραλισμό, τις συνθήκες εργασίας και την ενημέρωση.

Κλείνοντας η κα Γκαρά ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 11 και σημείωσε: «στις λάσπες της Καρδίτσας, στα αποκαΐδια της Κορινθίας, σε όλα τα αρνητικά γεγονότα, δεν θάφτηκαν μόνο περιουσίες. Θάφτηκε και η αδέσμευτη ενημέρωση. Το άρθρο 11 χτυπάει την ίδια τη Δημοκρατία».  

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ την συμπαράσταση μου στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τα έκτακτα φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και σε όλους τους πληττόμενους της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, απόρροια της καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης.

Στον αντίποδα της δραματικής πραγματικότητας έρχεται το σημερινό νομοσχέδιο, που αποδεικνύει τον κυνισμό και την αναλγησία της  Κυβέρνησης.

Εισηγείστε μέτρα πενιχρά, ανεπαρκή να στηρίξουν τους πληγέντες συμπολίτες μας. Αναποτελεσματικά και τα μέτρα για την εστίαση, τον πολιτισμό, την εργασία. Νομοθετείτε σαν να έχετε πάρει απόσταση από την ελληνική πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κυνισμός όμως είναι τέτοιος που αντί να ασχοληθείτε με ένα ευρύ πρόγραμμα πραγματικής στήριξης, εσείς με την πρώτη ευκαιρία σκέφτεστε πως θα κάνετε φοροαπαλλαγές σε μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσω της διαφημιστικής δαπάνης, αλλά και να μοιράσετε εκ νέου δωράκια εκατομμυρίων στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, μέσω μιας νέας «λίστα Πέτσα».

Λέτε ότι η έκπτωση φόρου στη διαφήμιση θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις. Το κατάστημα ρούχων, το εστιατόριο, το μαγαζί στη γειτονιά μου πως θα ωφεληθεί; Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στην κοινωνία;

Επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι απολύονται, άνθρωποι πεινάνε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Στην πρώτη φάση της πανδημίας η κοινωνία αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών, σας έδωσε χρόνο και ανοχή για να θωρακίσετε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και την Οικονομία.

Όμως εσείς δεν ενισχύσατε τις επιχειρήσεις. Δεν αυξήσατε τις ΜΕΘ. Δεν προσλάβατε γιατρούς, καθηγητές, καθαριστές.

Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επανειλημμένως προτάσεις ενίσχυσης αυτών των κλάδων, ο κ. Πέτσας μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα».

Ανταυτού εκμεταλλευτήκατε την ανοχή του κόσμου για να κάνετε δουλίτσες με τα voucher. Μικροπολιτική με απευθείας αναθέσεις, διορισμούς, βολέματα. Μόνη έγνοια σας οι μπίζνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού κυνισμού, αναλγησίας, εξαπάτησης του λαού είναι το άρθρο 11 του παρόντος νομοσχεδίου.

Σε τόσο κρίσιμες συνθήκες η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως μόνη προτεραιότητα τη χορήγηση δωρεάς στα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Και μάλιστα, χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια.

Κι ενώ λεφτόδεντρα για την κοινωνία δεν υπάρχουν, ξαφνικά ξαναφύτρωσαν λεφτόδεντρα για μία «νέα λίστα Πέτσα».

Ενώ επιλέξατε να δώσετε 534 ευρώ επίδομα στους πληγέντες, δώσατε 35 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ και τώρα έρχονται κι άλλα εκατομμύρια.

Φαίνεται πως τελείωσε το γλάσο για το πασπάλισμα. Εξαντλήθηκε η διάθεση κάποιων ΜΜΕ να καλύπτουν την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, τα σκάνδαλα, τη θλιβερή πραγματικότητα.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Η ενημέρωση των πολιτών είναι αναγκαία. Πρέπει, όμως, να γίνεται με βάση τη κείμενη νομοθεσία διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.

Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τα Μέσα. Πόσο κοστολογείτε το δευτερόλεπτο μετάδοσης; Γιατί κάνετε αδιαφανή ανάθεση; Δεν έχετε απαντήσει. Ούτε και στην πρώτη «λίστα Πέτσα» απαντήσατε, ενώ σας είχαμε ζητήσει κριτήρια και κοστολόγια. Ούτε και τον αποκλεισμό Μέσων αιτιολογήσατε.

Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι ο Νόμος 3592 του 2007, ορίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου ιδίως για θέματα Υγείας, Πρόνοιας κλπ

Υποχρεούνται!

Γιατί δεν τηρείτε τον Νόμο;

Όταν όλη η κοινωνία έχει βάλει πλάτη με πολλές απώλειες, γιατί δε ζητάτε από τα κανάλια να βάλουν πλάτη, ως υποχρεούνται από τον Νόμο;

Όμως φαντάζομαι πως δε σας αφορά αυτό και δεν το έχετε καν ζητήσει. Καθώς ήδη ορισμένα ΜΜΕ έχουν δημοσιοποιήσει τη διάθεσή τους για δημοσίευση δωρεάν καμπάνιας. Αλλά αδιαφορείτε.

Υποκριτικά επικαλείστε το επιχείρημα πως οι μιντιακές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη.

Εμείς λέμε «βέβαια και χρειάζονται», όπως και οι άλλες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Ελάτε, λοιπόν, να συζητήσουμε μια στρατηγική για τα ΜΜΕ. Ένα ευρύ σχέδιο ενίσχυσης του κεντρικού και περιφερειακού τύπου, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων.

Να συζητήσουμε τη βελτίωση των συμβάσεων και των συνθηκών εργασίας. Να θέσουμε κανόνες δεοντολογίας, να θωρακίσουμε τον πλουραλισμό, την ενημέρωση, τη Δημοκρατία.

Αντί αυτής όμως, πανικόβλητη η Κυβέρνηση από τις συνεχόμενες αποτυχίες, εξαγοράζει με δημόσιο χρήμα πολιτική στήριξη και κάλυψη. Ενώ πρόσφατα απάλλαξε τα κανάλια και από την καταβολή της δόσης για τις άδειες.

Πληρώνει με δημόσιο χρήμα το ψέμα, τις χυδαίες επιθέσεις, σε πολιτικούς αντιπάλους, φιμώνει τη διαφορετική άποψη. Πληρώνει για να κρύβει ειδήσεις, παραποιεί την αλήθεια. Δημιουργεί μία νέα εικονική πραγματικότητα.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις λάσπες της Καρδίτσας, στα αποκαΐδια της Κορινθίας, σε όλα τα αρνητικά γεγονότα, δεν θάφτηκαν μόνο περιουσίες.

Θάφτηκε και η αδέσμευτη ενημέρωση. Θάβεται η είδηση.

Επαναλαμβάνω:

Η εξαγορά με δημόσιο χρήμα πολιτικής στήριξης, η  εξαγορά πολιτικής κάλυψης, η εξαγορά συνειδήσεων είναι θέμα Δημοκρατίας.

Η ενημέρωση είναι πολύτιμο αγαθό. Δεν μπορεί να γίνεται προϊόν συναλλαγής. Το άρθρο 11 χτυπάει την ίδια τη Δημοκρατία.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα πραγματοποιηθεί στις  27-06-2022  ημέρα Δευτέρα και ώρα...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ