fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σας προσκαλεί στην ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίας Ευθυμίου με τίτλο «Θρησκευτικές παράμετροι της διαμόρφωσης προβληματισμών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και του Κομμουνισμού στους 18ο και 19ο αιώνα» την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 και ώρα 20:00. Η ομιλία εντάσσεται στον 9ο κύκλο ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο: «Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού».

Οι πάμπολλες θρησκευτικές αιρέσεις του Χριστιανισμού -πολλές εκ των οποίων είχαν αντιεξουσιαστικό, κοινοβιακό και κοινοκτημονικό χαρακτήρα- έπαιξαν καίριο ρόλο στη δημιουργία ρευμάτων που συνέκλιναν τόσο στις κοινωνικές επαναστάσεις του ευρωπαϊκού 17ου και 18ου αιώνα, όσο και στις ιδεολογικές αναζητήσεις του μακρού ευρωπαϊκού 19ου αιώνα.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια…
Η κ. Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες. Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ. Στην παρούσα φάση, κατέχει τον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 37 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές, και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικά. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας. Έχει μετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με έξι ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).

Κατά τη δεκαετία 2006 -2017, δίδαξε στο ευρύ κοινό -δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση- σε ολόκληρη την Ελλάδα (σε Δήμους, Βιβλιοθήκες, Σχολεία, Πολιτιστικά Κέντρα, καθώς και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης), επί 2.300 περίπου ώρες, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016 -στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- δίδαξε στο Μέγαρο έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά βρίσκονται ηλεκτρονικά αποθηκευμένα στη θέση Blod.gr Mαρία Ευθυμίου.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί τρία βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας και ένθετα Ιστορίας περί τις εβδομήντα μελέτες, επιστημονικές συμβολές και άρθρα της. Ο ημερήσιος τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της σε σχέση με θέματα πανεπιστημιακά και κοινωνικά. Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια του TEDx Academy, σε σχέση με τα πιο ισχυρά στοιχεία του ελληνισμού στο κύλισμα του χρόνου.

Είναι μητέρα δύο υπέροχων γιών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας και της Έλενας. Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.

Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων – φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ψηφιακά υδρόμετρα τοποθετούνται στο Δήμο Σουφλίου

Στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου "Προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών και ολοκληρωμένο σύστημα τηλεμετρίας" θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα προγραμματισμένες διακοπές νερού ώστε να...