fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Έβρου

- Χορηγούμενη-

O περιφερειακός σύμβουλος Έβρου Κώστας Βενετίδης μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην Σούλα Καπετανίδου, για θέματα και έργα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον νομό Έβρου.

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Βενετίδης μίλησε για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον Έβρο καθώς και για αυτά που αναμένεται να υλοποιηθούν για την προστασία των κατοίκων του νομού από τις συχνές πλημμύρες του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του Άρδα και Ερυθροπόταμο.

Φαίνεται να έχουν κλείσει οι πληγές από τις καταστροφές που επέφερε η τελευταία πλημμύρα στο νομό η οποία, σύμφωνα με όσα είπε, ήταν στατιστικά η χειρότερη των τελευταίων 100 ετών και πλέον η αποκατάσταση έχει ξεκινήσει και τα κεντρικά αναχώματα θεωρείται ότι έχουν αποκατασταθεί.

Οι παράγοντες της Περιφέρειες έχουν αποφασίσει σε πολλές συσκέψεις τους, όπως ανέφερε, να λάβουν μέτρα για να μην επαναληφθούν φαινόμενα σε περιοχές όπως το Ορμένιο, τα Δίκαια, το Τυχερό, τα Λαγυνά που εντοπίζονται πολλά προβλήματα σε περιόδους πλημμυρών οπότε αποφάσισαν μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες να γίνουν παρεμβάσεις καίριες με συμπληρωματικά έργα. Το αντιπλημμυρικό πρόβλημα είναι πολύ μεγάλη ιστορία

Επίσης, μίλησε για μία μελέτη που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και πριν από περίπου ενάμισι μήνα περάσανε από το περιφερειακό συμβούλιο, η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα για διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων Άρδα και Ερυθροπόταμου. Υπάρχουν κάποια σενάρια πλημμυρών π.χ. το σενάριο να έχει πλημμυρίσει μόνο ο Έβρος και όχι οι παραπόταμοι του ή το σενάριο να έρχεται νερό από τον Άρδα αλλά όχι από τον Ερυθροπόταμο κτλ. “Εμείς τα βιώσαμε όλα μαζί”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη μίλησε για τον σχεδιασμό που υπάρχει από το Υπουργείο Υποδομών και περιλαμβάνει θυροφράγματα και αναχώματα σε ολόκληρο το μήκος του ποταμού Έβρου που όμως αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς “ο ποταμός Έβρος δεν ανήκει όλος σε εμάς (σ.σ. στην Ελλάδα), μας ανήκει μόνο κατά το ήμισυ και αυτό μας δυσκολεύει“.

Σχετικά με τα έργα που έχουν γίνει και με αυτά που αναμένεται να γίνουν: Η περιοχή από το Διδυμότειχο και νότια πλέον πλησιάζει τον σχεδιασμό του υπουργείου με τα συμπληρωματικά έργα που έγιναν, δηλαδή θυροφράγματα, υπερυψώσεις, λιθοριπές εκτός από την περιοχή του Σουφλίου που χρειάζεται μία παρέμβαση ακόμα. Από το Διδυμότειχο και βόρεια μέχρι το Ορμένιο μένει να βρεθεί πως θα εκτονώνονται τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κατά βούληση και σχεδιασμό και σε ποιες περιοχές.

Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα είναι ότι εμπλέκονται θέματα αγροτικών εκτάσεων και αποζημιώσεων ενώ το ζήτημα αφορά και πολλά χωριά της περιοχής. Για την λύση αυτού του προβλήματος  ανέφερε ότι θα προγραμματιστεί μία μεγάλη σύσκεψη με όλα τα παρέβρια χωριά και τα χωριά κατά μήκος του Ερυθροποτάμου μαζί με τους δήμους και όλους εμπλεκόμενους φορείς όπως Περιφέρεια, αρμόδιοι οργανισμοί, μηχανικοί, ΕΛΓΑ για να αποφασιστεί με συμφωνία όλων η κατάλληλη τοποθέτηση θυροφραγμάτων και η καλύτερη αντιμετώπιση σε περιόδους πλημμυρών.

Για το χωριό Ορμένιο, το οποίο αντιμετώπισε πολύ μεγάλο πρόβλημα, ήδη όπως είπε  το κεντρικό ανάχωμα έχει τελειώσει, είχε κατασκευαστεί στο χωριό ένα εσωτερικό ανάχωμα και με αίτημα το κατοίκων μένει να κατασκευαστεί ένα ανάχωμα πέριξ του χωριού, το οποίο όμως καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω νόμων και γραφειοκρατικών θεμάτων. Τελικά βγήκε σε διαδικασία έργου με δημοπρασία, βρέθηκε ο εργολάβος και ανέλαβε το έργο και σε περίπου δέκα μέρες θα ξεκινήσει και θα μαζευτεί το εσωτερικό ανάχωμα, θα κατασκευαστεί ένα περιμετρικό γύρω από το χωριό και θα υπερυψωθεί το κεντρικό ανάχωμα σε ένα καίριο σημείο που έχει εντοπιστεί.

Στον οικισμό των Δικαίων υπήρχε ένα διπλό πρόβλημα καθώς τα νερά από τον ποταμό και τα κανάλια είχαν σχηματίσει ένα βούρκο. Όπως είπε ο πλέον έγινε ένα από τα καλύτερα έργα και πλέον έχει κατασκευαστεί μία γέφυρα για να μεταβαίνουν οι κάτοικοι στα χωράφια τους, μία λιθοριπή από κάτω, δύο θυροφράγματα ώστε να κλείνουν και να ανοίγουν ανάλογα και υπερύψωση του αναχώματος.

Για το χρηματικό κόστος των έργων ανέφερε ότι ήδη έχουν δοθεί από μέρους της Περιφέρειας 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ από το υπουργείο ήταν δεσμευμένα 20 εκατομμύρια ευρώ για την θωράκιση του νομού Έβρου εκ των οποίων μερικά έχουν ήδη δαπανηθεί για τα μέχρι τώρα έργα και μένουν ακόμα 8 εκατομμύρια για τα έργα που μένει να υλοποιηθούν.

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο