fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ολοκληρώνεται η συγχώνευση για τις Συνεταιριστικές Έβρου και Δράμας

- Χορηγούμενη-

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Έβρου και Δράμας, με το νέο σχήμα να θέτει ως στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜ-Θ) μέσω ενός διευρυμένου δικτύου καταστημάτων, αλλά και ενός πιο ενεργού ρόλου στο κομμάτι των πιστώσεων προς τον αγροτικό τομέα της περιοχής.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Έβρου, Σταύρος Σταυράκογλου, εξηγεί ότι «η τεχνική διαδικασία της απορρόφησης δημιουργεί μια πρόσθετη οικονομική αξία, επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και ευελπιστούμε πως θα αυξήσει την απόδοσή μας, βελτιώνοντας τη συνολική οικονομική αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του νέου τραπεζικού φορέα».

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αίτημα ειδικής συμμετοχής στο επενδυτικό κεφάλαιο του νέου σχήματος προς την Τράπεζα της Ελλάδας από στρατηγικό επενδυτή, το οποίο έχει ανακοινωθεί και στις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών. Οι τελευταίες πρόσφατα συνεδρίασαν εκτάκτως, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Θα ακολουθήσει η κοινή Γ.Σ., όπου και θα τεθεί προς έγκριση ο νέος ισολογισμός του κοινού τραπεζικού φορέα.

Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, ακολουθεί η λειτουργική συγχώνευση των δύο τραπεζών. «Παρά την ομοιογένεια που έχουν σε επίπεδο καταστατικού ως Συνεταιριστικές Τράπεζες, υπάρχουν διαφοροποιήσεις που χρειάζεται να ορθολογιστικοποιηθούν, ώστε να είναι συμβατή η λειτουργία του νέου σχήματος», σημειώνει ο κ. Σταυράκογλου.

Νέο δίκτυο καταστημάτων
Την ώρα που κάποιες συστημικές τράπεζες προχωρούν σε συρρίκνωση των υποκαταστημάτων τους, το νέο σχήμα σχεδιάζει τη δημιουργία δικτύου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, πάντα στη λογική της στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σταυράκογλου επικαλείται τις καταστατικές διακηρύξεις που ορίζουν, παράλληλα με τον οικονομικό χαρακτήρα, και την κοινωνική διάσταση λειτουργίας των τραπεζών. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό εκφράζει τον προβληματισμό του για τη σημερινή κατάσταση του πρωτογενούς τομέα που παίζει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, τους λόγους που τον οδήγησαν έως εδώ και ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος επαναφοράς του σε συνθήκες ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των τοπικών αναγκών.

«Θα πρέπει αποφασιστικά και γρήγορα να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των συνολικών παραγωγικών δυνατοτήτων της περιφέρειάς μας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έχει ως βασικό παράγοντα τον κόσμο της παραγωγής. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και η μελλοντική του άνοδος θα δώσουν την ευκαιρία στους νέους να τολμήσουν, να επενδύσουν στη γη και τον τόπο τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως ο ίδιος προσθέτει, «ο νέος τραπεζικός φορέας επιδιώκει τη δημιουργία ενός διαφορετικού συνεταιριστικού πνεύματος που θα καλύπτει κάθετα και οριζόντια την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία».

«Προϊόντα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες κάθε νομού»
Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε νομού, ο κ. Σταυράκογλου στέκεται στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στον ενεργειακό τομέα, στην εξορυκτική και παραγωγική δραστηριότητα της Δράμας, στον δυναμικό πρωτογενή τομέα της Θράκης και σε μια σειρά σημαντικών δραστηριοτήτων που έχει να επιδείξει στον αγροτικό κλάδο και στη μεταποίηση η Καβάλα.

«Τα πλεονεκτήματα αυτά πρέπει να βρουν διέξοδο κεφαλαιοποίησης μέσα από τον νέο τραπεζικό φορέα. Το θετικό είναι ότι γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, μπορούμε επομένως να προσαρμόσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας πάνω σ’ αυτές», τονίζει.

«Σύντομα έτοιμοι για τα Ταμεία Εγγυήσεων και Μικροδανείων»
Οι δύο τράπεζες αριθμούν πάνω από 12.500 μετόχους και στον νέο φορέα προστίθενται μέτοχοι από τους νομούς Ροδόπης, Καβάλας και Ξάνθης. Ερωτηθείς για το κατά πόσο η τράπεζα σκοπεύει να αξιοποιήσει τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των Ταμείων Μικροπιστώσεων (διαχειριστής το ΕΤΕΑΝ) και Εγγυήσεων (διαχειριστής το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), ο κ. Σταυράκογλου απαντά: «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ, έχουμε κάνει καταγραφή των προϊόντων, έχουμε εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης, ώστε να τοποθετηθούμε και να αποτελέσουμε ενδιάμεσο φορέα χρηματοδότησης».

 

Μαρία Αμπατζή

- Χορηγούμενη-
πηγηypaithros.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο