fbpx
8.5 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη

- Χορηγούμενη-

Με περίπου μία ώρα καθυστέρηση λόγω καθυστέρησης της πτήσης του από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη ο Πρέσβης των ΗΠΑ ,Geoffrey R. Pyatt, συνοδευόμενος από τον νέο Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Gregory Pfleger Πρώτος σταθμός της ημερήσιας επίσκεψης του στην πόλη, το Νομαρχείο όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, o οποίος αρχικά ξενάγησε τον Πρέσβη στο χώρο του Νομαρχείου.

Μετά από συζήτηση η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, και μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Geoffrey Pyatt δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρίσκεται ξανά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και στην περιοχή την οποία χαρακτήρισε μείζονος σημασίας για τις ΗΠΑ, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

- Χορηγούμενη-

Η αποστολή που ήρθε σήμερα εδώ, αντανακλά τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ενδυνάμωση των σχέσεων με την περιοχή αλλά και την εκτίμησή μας, για την στρατηγικής σημασία του Έβρου.

Μία περιοχή για την οποία είμαστε ευγνώμονες για την διευκόλυνση της μεταφοράς στρατιωτικών μας δυνάμεων, μια περιοχή η οποία μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος, καθώς ενώνονται πολλά πρότζεκτ μαζί, ο αγωγός ΤΑΡ o Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB καθώς και ο σταθμός LNG ο οποίος θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη και θα δυναμώσει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό.

Έτσι λοιπόν είμαι πολύ χαρούμενος για την ενημέρωση που είχα από τον Αντιπεριφερειάρχη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και εκφράζω την εκτίμηση μου για την παρουσία του και θέλω να τονίσω πως η παρουσία μου εδώ, οικοδομήθηκε στην TIF (Thessaloniki International Fair, δηλαδή την Έκθεση) και είναι μέρος της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε μία ισχυρή Αμερικανική παρουσία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που προωθεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών-κρατών”

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε πως η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της, αλλά και τις επενδύσεις Αμερικανικού ενδιαφέροντος οι οποίες πρέπει να γίνουν στην περιοχή, αναφορικά με τη συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (μέσω συνεργασίας με το ΔΠΘ), αλλά και την ανάπτυξη του λιμανιού.

 

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Στη συνέχεια ο Πρέσβης μετέβη στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να συναντήσει το Δήμαρχο της πόλης Ευάγγελο Λαμπάκη.

Στη συζήτηση τέθηκαν κυρίως θέματα ανάπτυξης της περιοχής, μέσω της συνεργασίας των δύο πλευρών τόσο σε οικονομικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

Συνεχάρην το Δήμαρχο για την πρόοδο που βλέπουμε, στη συνεργασία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη, και την υποστήριξη για την μεταφορά των ελικοπτέρων, την περσινή χρονιά μέσω του λιμανιού, και συζητήσαμε πολλά για τις επενδύσεις και τις δυνατότητες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη, μέσω ενός συνδυασμού στρατηγικών πρότζεκτ.

Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG, τον αγωγό ΤΑΡ αλλά και τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και τη σιδηροδρομική σύνδεση. Όλα αυτά αυτά δημιουργούν οικονομικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη, και ελπίζουμε πως οι Αμερικανοί επενδυτές, θα αποτελέσουν μέρος του νέου αυτού σεναρίου.

Μοιραστήκαμε με το Δήμαρχο την ανυπομονησία αλλά και την κατανόηση ότι οι τις δυνατότητες αυτές πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε άμεσα, αλλά και τη δέσμευση ενός πολύ ισχυρού διαλόγου μεταξύ της Πρεσβείας και του Δήμου Αλεξανδρούπολη και υποσχέθηκα στο Δήμαρχο ότι ο νέος Πρόξενος, θα είναι συχνός επισκέπτης εδώ” δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Goeffrey Pyatt.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη “πόλη του μέλλοντος” τονίζοντας πως τα συμφέροντα των Αμερικάνων συμπίπτουν με αυτά των Ελλήνων είτε μέσω του LNG, του IGB είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, για το λιμάνι, για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο, την ηλεκτροκίνηση και τη σύνδεση μέχρι και τις Βαλτικές χώρες.

Έχοντας εδώ τον άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει τα πράγματα είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της χώρας μας, έχει πλέον σημείο αναφοράς, όσον αφορά τις συνδέσεις με την Αμερική, και αυτό είναι η Αλεξανδρούπολη, και είμαι περήφανος που είμαι Δήμαρχος της”  τόνισε ο Ευάγγελος Λαμπάκης.

“Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”

Αργότερα το μεσημέρι η αποστολή μετέβη στο λιμάνι της πόλης, αρχικά για μία σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Ο Πρέσβης επανέλαβε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, το οποίο χαρακτήρισε φανταστικό περιουσιακό στοιχείο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, με τεράστιες οικονομικές προοπτικές.

 

Ήρθαμε και πάλι σήμερα εδώ στο λιμάνι προκειμένου να έχουμε μία ενημέρωση, για τα σχέδια της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, όλοι προσβλέπουμε σε μία πολύ γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, Είναι ένα φανταστικό περιουσιακό στοιχείο.

Είμαστε ευγνώμονες για την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του ΟΛΑ και της Πρεσβείας, για την βοήθεια τους στην μεταφορά των αμερικανικών ελικοπτέρων, εκτός Ευρώπης μέσω αυτού του λιμανιού, και ευελπιστούμε να αναπτύξουμε αυτή τη δυνατότητα, ωστόσο η πραγματική προοπτική είναι η οικονομική, και αυτό απαιτεί ιδιωτικά κεφάλαια, ξένες επενδύσεις αλλά βέβαια αυτό απαιτεί και νηφάλιες αποφάσεις παο την πλευρά της Κυβέρνησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες” υπογράμμισε ο Geoffry Pyatt.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ, Χρήστος Δούκας, χαρακτήρισε τον Πρέσβη, φίλο του λιμανιού και της Αλεξανδρούπολης, με τον οποίο για ακόμα μια φορά επικαιροποιήσανε τα σχέδια για την αξιοποίηση του λιμανιού, σε συνδυασμό με όλα τα πρότζεκτ που “τρέχουν” στην περιοχή, και αφορούν σε ενεργειακά προγράμματα, εμπορευματικά κέντρα, τη βελτίωση του σιδηροδρόμου, τονίζοντας ως το Αμερικανικό ενδιαφέρον στην περιοχή θα είναι έντονο, κάτι το οποίο θα προσφέρει μία προστιθέμενη αξία στην σταθερότητα της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Geoffrey Pyatt επισκέφτηκε την πλατεία του Φάρου στην παραλία της Αλεξανδρούπολης καθώς και το εσωτερικό του κτιρίου – σήμα κατατεθέν της πόλης. Μετέπειτα μετέβη στο Επιμελητήριο Έβρου όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χριστόδουλο Τοψίδη και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Χατζημιχαήλ.

 

- Χορηγούμενη-

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Η τελετή έναρξης των κολυμβητικών αγώνων «Φάρος – Έλενα Σαϊρη 2020» (βίντεο)

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των κολυμβητικών αγώνων «Φάρος – Έλενα Σαϊρη 2020», οι οποίοι έλαβαν χώρα για τρίτη φορά στο δημοτικό κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης». Με 250 αθλητές, από τους οποίους 26 είναι μέλη εθνικών και προεθνικών ομάδων, οι αγώνες διοργανώθηκαν από από τον ΟΦΘΑ (Όμιλος Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης), σε συνεργασία με την ΠΕ.ΚΟ.ΑΝ.ΜΑ.Θ. και το δήμο της πόλης, και υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Ε.
- Χορηγούμενη -