fbpx
11.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Οι Τουρκικές επιχειρησιακές απειλές και η αντίδραση της Ελλάδας

- Χορηγούμενη-

1. Η πρωτοφανής δήλωση – απειλή του Ερντογάν για δήθεν πυραυλική στοχοποίηση της Αθήνα παρόλο που είναι γραφική, ανέφικτη λόγω εξαιρετικής αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς και συνεχούς επαγρύπνησης από Patriot και S 300 σε όλη την Ελληνική επικράτεια, υποδηλώνει​ ξεκάθαρα πλέον την πρόθεση της Άγκυρας για κλιμάκωση των σχέσεων με την Ελλάδα με διεξαγωγή Ψυχολογικών Επιχειρήσεων​ λευκής προπαγάνδας που​ εμπεριέχουν επιθετική πρόθεση.
Οι​ διπλωματικές απαντήσεις της χώρας μας σε επίσημες παρόμοιες απειλές δεν ικανοποιούν το υψηλό εθνικό φρόνημα των Ελλήνων και δεν συνάδουν με το διεθνές γόητρο της χώρας μας ανά τον κόσμο. Οι εκφράσεις –​ επίσημες απειλές ‘’θα έρθουμε νύχτα ή έχουμε στοχοποιήσει την Αθήνα’’ κάνουν τον γύρο του κόσμου στα ΜΜΕ. Σε απαντήσεις τέτοιων προκλήσεων – απαιτείται από τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς σθεναρή, αποφασιστική, αναλογική​ απάντηση.​ Ο πολιτικός – διπλωματικός πολιτισμός και η ευγένεια μειώνει το ηθικό γόητρο των Ελλήνων πολιτών για λόγους αξιακούς σε όλα τα κύρια εθνικά θέματα.

​ ​ ​ 2. Το καθεστώς των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου με 10.103 παραβιάσεις τους 11 μήνες του 2022, 265 εμπλοκές, 216 υπερπτήσεις​ Ελληνικών Νησιών σημαίνει ότι η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλει μέσα στο Αιγαίο ειδικό καθεστώς. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να σταματήσουν κάθε παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου με αντίμετρα ενδεδειγμένα εάν φυσικά υπάρχει πολιτική αποφασιστικότητα.

​ ​ ​ 3. Η κοινή​ πρόσφατη άσκηση ‘’Αδελφική Πυγμή’’ στην περιοχή του Μπακού, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν​ συγκεντρώνοντας στρατεύματα κοντά στα ιρανικά σύνορα πιστοποιεί ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας σε περίπτωση σύρραξης με την Ελλάδα διαθέτοντας οπλικά σύγχρονα συστήματα που έχει προμηθευτεί από το Ισραήλ και την Τουρκία.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)

​ ​ ​ 4. Επικίνδυνη αποδεικνύεται τελικά για την Ελλάδα, η συμφωνία της Τουρκίας με το Κατάρ, για την παρουσία 36 μαχητικών αεροσκαφών rafale με πρόβλεψη να συμμετέχουν εναντίον ” του κοινού εχθρού”. Η διμερής αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με το Κατάρ την 2 Μαρτίου 2021,​ δύναται να επηρεάσει την επιχειρησιακή ισορροπία​ Ελλάδας και Τουρκίας που σταθμεύουν μόνιμα στην Τουρκία. H χώρα μας θα πρέπει να απευθυνθεί στην Γαλλία με το ερώτημα εάν η τεχνολογία των Rafale θα πρέπει να αντιγραφεί από την Τουρκία κάτι που η Γαλλία δεν έχει κάνει ακόμα.

​ ​ ​ 5. Η είσοδος παράνομων μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία της FRONTEX αυξήθηκε με 39.850 στην χώρα μας από Έβρο και Νησιά Α Αιγαίου τους 11 πρώτους μήνες του 2022, ποσοστό 116% αύξησης σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2021. Μεταξύ αυτών είναι από Syria : 8. 046, Afghanistan : 4. 355, Nigeria : 3. 857, Congo (Kinshasa) : 3.679​ και Τουρκία 2.868. Επιχειρησιακά διαφαίνεται ότι παρόλα τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία το σύστημα επιτήρησης​ συνεχίζει να έχει προβλήματα.​ Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ένα σκάφος με παράνομους μετανάστες να εισέρχεται από την Τουρκία μέχρι την Κρήτη ή την Καλαμάτα χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

​ ​ ​ 6. Η επιχειρησιακή Ελληνική ανωτερότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να φαίνεται σε όλες τις​ δραστηριότητες επ έργω και κυρίως στην δημιουργία ΝΈΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ με την Κύπρο μας όπου η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χωρα. Τα 24 Rafale, τα 84 F 16 viper, οι 3 Belharra και τα 20+20 F 35 είναι μεγάλο​ πλεονέκτημα, αλλά θα πρέπει επιχειρησιακά να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που έχουν αποκτηθεί . Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να σχεδιάσει νέο επιχειρησιακό δόγμα συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία

​ ​ ​ 7. Υποχρέωση της χώρας μας είναι τα έχει νησιά μας όσο περισσότερο γίνεται εξοπλισμένα με έξυπνα όπλα και νέου τύπου οπλικά συστήματα. Όσο περισσότερο εξοπλισμένα είναι τα νησιά μας, τόσο περισσότερο θα εξασφαλίζουν ως 1η γραμμή άμυνας την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα όλης της Ελληνικής επικράτειας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο