16.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 21 Ιουνίου, 2022

Οι ομιλίες του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκη στα εγκαίνια της ΜΕΑ και την έναρξη κατασκευής του LNG

- Χορηγούμενη-

Η ομιλία του Γ. Ζαμπούκη στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Αλεξανδρούπολη

- Χορηγούμενη-1

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σεβασμιότατε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι, 

η 3η Μαΐου 2022 καταγράφεται στην ιστορία του τόπου μας και χαρακτηρίζεται  κατά γενική ομολογία, ως σπουδαία ημέρα καθώς εγκαινιάζονται μεγάλα έργα υποδομών 

εντός της επικράτειας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σήμερα, παρουσία του Αξιότιμου Πρωθυπουργού της χώρας μας, έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να εγκαινιάσουμε την ολοκλήρωση της υλοποίησης και την έναρξη λειτουργίας τριών έργων :

-Την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης 

-Την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και 

-Την αποκατάσταση του χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων .

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο  έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό  που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του Δήμου μας, το οποίο  εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, η οποία μάλιστα είχε και την ευθύνη επίβλεψής του.

Έργο για το οποίο ως Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. , είχαμε ως άμεση προτεραιότητα να παρέχουμε κάθε βοήθεια και συνδρομή στην υλοποίησή του. 

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τόσο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, όσο και για τους όμορους δήμους που θα εξυπηρετεί. 

Πλέον δε χωρά καμία δικαιολογία στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα. Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Με τις έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων και με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, οδηγούμαστε στην επίτευξη των στόχων μας για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία. 

Μια προσέγγιση  που πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, που πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι που εάν ανακτηθούν και ανακυκλωθούν μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του έργου, ξεκινάμε μία τεράστια προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αγωγής και εκπαίδευσης με τους  μαθητές όλων των βαθμίδων, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης καθώς και με τη συνέργεια του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης  ώστε από δω και στο εξής να μην είναι ,πλέον ,παθητικοί δέκτες θεωρητικών γνώσεων και πληροφοριών, αλλά να αποκτήσουν κριτική στάση, τεχνογνωσία για να υιοθετήσουν αξίες και να αναπτύξουν συναισθήματα ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον. 

Να μετατραπούν σε μελλοντικούς «συνειδητούς δημότες και πολίτες» και να κάνουν, …να κάνουΜΕ πιο σωστά μαζί με τα παιδιά και τους νέους , τη νέα περιβαλλοντική κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης κτήμα μας, ώστε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά για να επιτευχθούν οι στόχοι της  ατζέντας  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Κυρίες και κύριοι,

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Πιστεύω.. είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος μας και η περιοχή μας διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, χάρη στη γεωπολιτική θέση της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει.

Πέραν των αναμενόμενων ιδιωτικών επενδύσεων, βαρύνουσας σημασίας και καθοριστική είναι  η συμβολή των Δημοσίων Επενδύσεων που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στην περιοχή μας, όπως η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού, ο εκσυγχρονισμός με ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, καθώς και η αξιοποίηση του λιμανιού.

Είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι για την  προοπτική που διαφαίνεται, τόσο για τον τόπο μας, όσο και για την πατρίδα μας γενικότερα. 

Η αισιοδοξία μας αυτή ενισχύεται :

από την  πρόσφατη ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 καθώς και το  Ε.Σ.Π.Α. της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ευθύνη και υποχρέωση δική μας είναι να τα αξιοποιήσουμε. 

Φίλες και φίλοι,

η ιστορία ενός τόπου έχει παρελθόν παρόν και μέλλον.  Το 1997 ο  αείμνηστος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Ευαγγελίδης είχε πει:

«Έχουμε την Ιστορία και τη Γεωγραφία με το μέρος μας. Ας πάρουμε μαζί μας και την Πολιτική…»

25 χρόνια,  σχεδόν μια γενιά μετά διαπιστώνω ότι έχουμε μαζί μας και την πολιτική.

Σας ευχαριστώ.

***

Η ομιλία του Γ. Ζαμπούκη στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής LNG

Αξιότιμοι κύριε Πρόεδρε και κύριοι Πρωθυπουργοί,

Αξιότιμε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Αγαπητέ μας Πρέσβη των Η.Π.Α.,

Εκλεκτοί καλεσμένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να σας καλωσορίσω στην Αλεξανδρούπολη, στα Δαρδανέλια της ξηράς, τη νέα Αλεξανδρούπολη, την πόλη που αλλάζει και αποκαλύπτεται. 

Την πόλη που εξελίσσεται σε κόμβο ενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας.

Την πόλη που γίνεται η νέα ΠΥΛΗ ενέργειας για όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι, 

Όταν τον Αύγουστο του 2011 χορηγήθηκε η άδεια Ανεξαρτήτου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην εταιρεία GASTRADE του ομίλου Κοπελούζου, μέσα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα και με δεδομένο ότι δεν υφίστατο τότε  ενεργειακό πρόβλημα τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένας δεν είχε ιδέα για το τι θα επακολουθούσε μετά από μερικά έτη, αλλά και κανένας δεν πίστευε ότι επρόκειτο να υλοποιηθεί ένα τέτοιοεμβληματικό και πρωτοπόρο έργο στην περιοχή μας.

Άλλωστε είχαμε συνηθίσει από το παρελθόν σε εξαγγελίες ιδιωτικών αλλά και Δημοσίων Επενδύσεων που ουδέποτε έλαβαν χώρα.


Κι όμως, από εκείνη τη στιγμή που το αποφάσισε ο Δημήτρης Κοπελούζος, πέρασαν χρόνια και έγιναν πολλές προσπάθειες και γι’ αυτό σήμερα είμαστε όλοι παρόντες, εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, για να ξεκινήσει, με τη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων Εταίρων μας, αυτό που ο Δημήτρης Κοπελούζος οραματίστηκε.

Εδώ λοιπόν στα «Δαρδανέλλια της ξηράς», τολμούμε να δούμε το μέλλον και  την πραγματική γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης όπου ενώνονται δυο άξονες: η ερχόμενη από το ρωμαϊκό παρελθόν  Via Egnatia που ένωνε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη και αποτελούσε τον έναν άξονα

από τη Δύση προς την Ανατολή. Ο δεύτερος  άξονας ήταν από Βορρά προς Νότο και ένωνε τα λιμάνια του Μπουργκάς και της Αλεξανδρούπολης,  προσδίδοντας  έναν διεθνή ρόλο μεγάλης σημασίας, 

Σήμερα, 

τα σπουδαία  έργα υποδομών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης: 

η Ανατολική Περιφερειακή Οδός, ο εκσυγχρονισμός με ηλεκτροκίνηση 

της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη- Ορμένιο καθώς και οι διαδικασίες αξιοποίησης του λιμένα μας που το αναβαθμίζουν σε διεθνή κόμβο μεταφορών και εμπορίου, αποτελούνε τα δομικά στοιχεία που μετατρέπουν   

το όραμα σε πραγματικότητα.

Μα, δε μένουμε μόνο σε αυτό.

Σήμερα, σε αυτόν εδώ τον χώρο που βρισκόμαστε που είναι άρρηκτα συνδεμένος με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, -συμβολικά μα και ουσιαστικά-είμαστε κοινωνοί ενός σπουδαίου (ιστορικού) γεγονότος, καθόσον βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης που έγινε ποτέ στα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αλλά και του νομού μας.

Μια επένδυση που μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε διεθνή κόμβο ενέργειας και ασφάλειας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη.

Ως δημοτική παράταξη, αλλά και σήμερα ως Δημοτική Αρχή, πιστοί στις αρχές, τις ιδέες  μας και τις διακηρύξεις μας που ταυτίζονται με την ανάπτυξη, τις πρωτοπόρες ενέργειες και την εξέλιξη, πιστέψαμε στην επένδυση αυτή και την στηρίζουμε με κάθε τρόπο, όπως, υποστηρίζουμε σθεναρά και την αυστηρή τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προσδοκώντας και τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Με την παρούσα επένδυση, η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας για την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία.

Η χώρα μας εισέρχεται πλέον δυναμικά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ως αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Κύριε Πρόεδρε της Σερβίας

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Κύριε Πρωθυπουργέ της Βουλγαρίας,

Κύριε Πρωθυπουργέ της Βόρειας Μακεδονίας,

Κύριε Πρέσβη,

102 χρόνια μετά, η Αλεξανδρούπολη καλωσορίζει και υποδέχεται τούτο το έργο… και πρωταγωνιστεί. 

Και όλοι εμείς ως κοινωνοί,προχωράμε μπροστά και διαμορφώνουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ