Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
19.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓυναίκα - ΠαιδίΟι ιδανικοί τύποι λαδιών για κάθε περίπτωση

Οι ιδανικοί τύποι λαδιών για κάθε περίπτωση

Η κουζίνα έχει σήμερα πάρα πολλές επιλογές για τηγάνισμα, σοτάρισμα και κάθε άλλη μαγειρική δημιουργία.

Ποιο λάδι είναι όμως το καλύτερο για την υγεία μας; Εξαρτάται, μας λέει η ειδικός Lisa Howard και συγγραφέας του βιβλίου «The Big Book of Healthy Cooking Oils», και εξαρτάται από τη χρήση για την οποία το θέλουμε…

Ελαιόλαδο
Διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί συμφωνούν πως το ελαιόλαδο είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές για μαγείρεμα, αρκεί να είναι έξτρα παρθένο: «Θες ένα ελαιόλαδο που να μην έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία και ραφινάρισμα», λέει η Howard. Ανεξάρτητες έρευνες εξάλλου το έχουν συνδέσει ακόμα και με καλύτερη καρδιακή λειτουργία.

Φοινικέλαιο
Ανάλογα ποιον θα ρωτήσεις, υποδεικνύει η συγγραφέας, το φοινικέλαιο πρέπει είτε να χρησιμοποιείται με μέτρο είτε να αποφεύγεται ολότελα. Το σημείο τριβής είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Δεν συμφωνούν πάντως όλοι πως πρέπει να αποφεύγεται. Το κάνει ωστόσο η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, που δεν το προτείνει για χρήση στο σπίτι, εξαιτίας ακριβώς των πολλών κορεσμένων λιπαρών…

Φυτικό λάδι
Με τον περιεκτικό όρο «φυτικά έλαια» εννοούμε κάθε λάδι που παράγεται από φυτά, κι έτσι δεν μπορεί να υπάρχει γενικός κανόνας εδώ. Πολλά μάλιστα σπορέλαια είναι μείγματα από διάφορα φυτικά λάδια (καλαμπόκι, σόγια κ.λπ.) και οι ιδιότητές τους διαφέρουν καθοριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Howard συμβουλεύει: «Γενικά μιλώντας, λέω στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο όπου μπορούν αντί για φυτικό λάδι». Δεν είναι απαραίτητα κακά για την υγεία μας, απλώς «μπορείς να πάρεις πολλά περισσότερα από το ελαιόλαδο».

Ηλιέλαιο
Αυτό πρόκειται για λάδι με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Ε. «Μια κουταλιά περιέχει το 28% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης του θρεπτικού συστατικού για έναν άνθρωπο», λέει η Howard, τονίζοντας επιπλέον πως το μαγείρεμα σε ηλιέλαιο δεν επηρεάζει πολύ τη γεύση, καθώς στερείται χαρακτηριστικής γεύσης και μυρωδιάς. Και πάλι όμως συμβουλεύει πως η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς περιέχει πολλά λιπαρά οξέα Ωμέγα 6…

Φυστικέλαιο
Τα λάδια που προκύπτουν από ξηρούς καρπούς, επισημαίνει η Howard, είναι ιδανικά για μαγειρικούς πειραματισμούς. Και το καλύτερο της κατηγορίας, σε όρους υγείας, είναι το φυστικέλαιο, καθώς περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών από κάθε άλλο μαγειρικό λάδι.

Λινέλαιο
Αυτό είναι ένα λάδι πλούσιο σε Ωμέγα 3 που καίγεται γρήγορα, κι έτσι είναι περισσότερο κατάλληλο για σάλτσες παρά για μαγείρεμα. «Εγώ το χρησιμοποιώ για dressing», λέει και συμβουλεύει να το κρατάμε στο ψυγείο (ή σε μέρος με χαμηλή θερμοκρασία)…

Σησαμέλαιο
Είναι έλα λάδι που χρησιμοποιείται κυρίως για την έντονη γεύση του. Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, δεν έχει ωστόσο καλές περιεκτικότητες σε άλλα θρεπτικά συστατικά, λέει πάντα η Howard. Καίγεται αργότερα, κι έτσι είναι ιδανικό για συνταγές που απαιτούν υψηλή θερμοκρασία λαδιού…

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«Ανάσα» για Νέους Αγρότες: Άτοκα δάνεια έως 100.000 € με 40% επιδότηση και μόλις 10% ίδια συμμετοχή

Μια σημαντική «ανάσα» ρευστότητας για τους Νέους Αγρότες φέρνει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Agri‑Generation»...

Σαμοθράκη: Συγκλονίζει η περιγραφή του καπετάνιου που δέχθηκε πυροβολισμούς από Τούρκους ψαράδες

Τις στιγμές τρόμου που βίωσε από την επίθεση Τούρκων ψαράδων στη Σαμοθράκη περιέγραψε μιλώντας...

Reunion Class of 2000 με τον Γιώργο Λεμπέση – Όλα τα Λύκεια Αλεξανδρούπολης ξανασμίγουν στο Κτήμα ATERIA

Η τάξη του 2000 επιστρέφει δυναμικά! Οι απόφοιτοι από το Πολυκλαδικό, το Γενικό, το...

Συγκεντρώσεις σήμερα Σάββατο 6/9 σε όλη την Ελλάδα για τα Τέμπη

Πανελλαδικό κάλεσμα για συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο (6/9) απηύθυνε μέσω διαδικτύου...

Παρόμοια