Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησαν σαφή τη σημασία που αποκτά ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Ουσιαστικά το έργο αυτό αποτυπώνει την προσπάθεια της Μόσχας να παρακάμψει την εχθρική Ουκρανία, μέσα από το έδαφος της οποία διέρχονταν οι αγωγοί που προμήθευαν με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη. Για να το επιτύχει κατασκεύασε από κοινού με τη Γερμανία στον Βορρά τον αγωγό NordStreem και τώρα έχει συνάψει συμφωνία και για τον NordStreem 2.
Παράλληλα, προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιτύχει συμφωνία για την κατασκευή και αγωγό για νότια παράκαμψη της Ουκρανίας. Το αρχικό σχέδιο ήταν να κατασκευαστεί ο SouthStreem, αλλά ναυάγησε. Η Μόσχα επανήλθε και ειδικά με την προσέγγιση Πούτιν-Ερντογάν συμφώνησαν για την κατασκευή του TurkishStreem, με την ελπίδα ότι ο αγωγός θα προχωρήσει και μετά την ευρωπαϊκή Τουρκία προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη.
Ο Τούρκος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική θέση της χώρας του, επιθυμεί να την καταστήσει ενεργειακό κόμβο. Πούτιν και Ερντογάν έδωσαν με κάθε επισημότητα την εντολή για την τοποθέτηση του τελευταίου υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα και παρακολούθησαν μέσω βίντεο την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου που συνδέει τις δύο χώρες και πιστοποιεί την γεωπολιτική και γεωοικονομική προσέγγιση τους.
Μετά τις σχετικές δηλώσεις οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, συζήτησαν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Συρία και ειδικά την πορεία της συμφωνίας για το Ιντλίμπ, την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, αλλά και τις διαρκώς αυξανόμενες διμερείς εμπορικές και τουριστικές συναλλαγές.
Απ’ ότι φαίνεται, οι δύο ηγέτες, αν και έχουν βιώσει πολλά σκαμπανεβάσματα στη σχέση τους, φαίνεται να συνεργάζονται πλέον στενά, μεταξύ των άλλων και στον τομέα της ενέργειας, με την κατασκευή από τη Ρωσία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο τρέχουν και εκείνοι επιχειρούν να μην μείνουν πίσω. Βρισκόμαστε, άλλωστε, σε μία αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών και επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή. Τουρκία και Ρωσία βλέπουν ότι δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Μπορεί με τον αγωγό αυτό η Τουρκία διεκδικεί να μετατραπεί σε κέντρο μεταφοράς και του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά συγχρόνως προσδένεται ενεργειακά ολοένα και περισσότερο στο άρμα της Μόσχας. Ο αμερικανικός παράγοντας αντιτίθεται εδώ και χρόνια στο πρότζεκτ μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του νότιου δρόμου μεταφοράς κι αυτός ήταν ο λόγος που ναυάγησε το αρχικό σχέδιο για τον αγωγό SouthStreem, στον οποίο θα συμμετείχε και η Ελλάδα.
Από τότε έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις σχετικές έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη και να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που συζητείται πια πολύ σοβαρά η κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας και Βαλκανίων.