Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Το νομοσχέδιο αυτό με βάση το «γράμμα» και το πνεύμα που απορρέει από τις διατάξεις του, αποτελεί μνημείο εκφοβισμού, φίμωσης, χειραγώγησης και απολύσεων. Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπάτηση του συντάγματος, που αφορά την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και το επιχειρεί μέσω αυτού του νομοσχεδίου.
Η ισχύουσα νομοθεσία, που σχετίζεται με το πειθαρχικό δίκαιο, επαρκεί για τις περιπτώσεις εκείνες που σχετίζονται με υπηρεσιακές παραβάσεις ή γενικότερα με την υπηρεσιακή ή ποινική παραβατικότητα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό το γνωρίζει, αλλά δεν της αρκεί.
Προχωρά σε νέες διατάξεις και τροποποιεί προς το χειρότερο παλιότερες. Η πρόσφατη πειθαρχική ποινή της υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ που αποκάλυψε το σκάνδαλο είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης.
Επιθυμεί να συνδέσει την «αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση» με απολύσεις, να πετύχει τον βασικό της στόχο στην εκπαίδευση, δηλαδή τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από την παροχή δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, και κινείται στην κατεύθυνση μιας αντιδημοκρατικής εκπαίδευσης που ο εκπαιδευτικός από λειτουργός θα λογίζεται ως φοβισμένος υπάλληλος. Γενικότερα επιδιώκει (και με άλλα νομοθετήματα η κυβέρνηση της ΝΔ) να εκφοβίσει και να φιμώσει κάθε φωνή διεκδίκησης για καλύτερη δημόσια παιδεία, καλύτερη υγεία, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, καλύτερο κράτος.
Πιο συγκεκριμένα:
• Καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας καθώς αρκεί η σύλληψη και η απόδοση ποινικών ή πειθαρχικών κατηγοριών, για πλήθος αδικημάτων (και πέραν αυτών που θα αποκαλούσαμε σοβαρά και με χαρακτήρα ηθικής απαξίας) για να τεθεί ένας εργαζόμενος στο καθεστώς της μακρόχρονης και εξοντωτικής διαθεσιμότητας.
• Διευρύνει τα πειθαρχικά αδικήματα αλλά και το εύρος των ποινών που μπορούν να επιβάλλουν τα μονοπρόσωπα πειθαρχικά όργανα (Διευθυντές, Διοικητές, κλπ).
• Διευρύνει το «αξιόποινο» σειράς δημόσιων ή υπηρεσιακών στάσεων κάτω από τη γενική κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» όπου μπορεί να συμπεριλαμβάνονται η πολιτική δράση, η προστασία του Δημοσίου συμφέροντος από πράξεις ή παραλήψεις της Διοίκησης.
• Καθιερώνει ως ιδιώνυμο αδίκημα την αντίθεση στην αξιολόγηση ως αποτέλεσμα συνδικαλιστικών αποφάσεων, οδηγώντας σε βαριές πειθαρχικές ποινές που φτάνουν μέχρι και την απόλυση. Πρόκειται για μια άθλια προσπάθεια να υποδείξει στην κοινωνία την πολιτική-συνδικαλιστική δράση ως μορφή ποινικού αδικήματος, αλλά και μια απόπειρα παραβίασης του άρθρου 103 του Συντάγματος και «δια της πλαγίας οδού» κατάργησης της μονιμότητας. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος του.
• Καταργεί την παρουσία των αιρετών αλλά και των δικαστών ως μελών στα Πειθαρχικά Συμβούλια υπονομεύοντας κάθε έννοια διαφάνειας και απόδοσης δικαιοσύνης, αντικαθιστώντας τους με διορισμένα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Επίσης καταργεί τη δυνατότητα άσκησης ένστασης κατά των αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων, ένα θεμελιώδες δικαίωμα νομικής προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων, υποχρεώνοντάς τους να στραφούν στη δαπανηρή, ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία της δικαστικής προσφυγής. Πρόκειται για πρωτοφανή μεθόδευση και ίσως παγκόσμια αρνητική πρωτιά, καθώς, οι διαφορές των εργαζομένων με τον εργοδότη (το Δημόσιο εν προκειμένω) θα επιλύονται από τους νομικούς συμβούλους της εργοδοσίας!
Το νέο πειθαρχικό χαρακτηρίζεται από ένα είδος ιδεολογικής εμμονής του πρωθυπουργού, που παίρνει τα χαρακτηριστικά «βεντέτας» ενάντια στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και ρεβάνς για την πολιτική που εφάρμοσε το 2014 ενάντια στους εργαζόμενους.
Φαίνεται πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει τον Ιούλιο μήνα για τις «μεταρρυθμίσεις της», για την υλοποίηση της πολιτικής της. «Μεταρρυθμίσεις» -καύσωνας για το δημόσιο και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας. Αύγουστο πέρσι επέλεξε να συγχωνεύσει, να καταργήσει, να διαλύσει χιλιάδες τμήματα και εκατοντάδες σχολεία προς επίρρωση του νόμου της για 25άρια τμήματα, ενός νόμου που αύξησε τόσο τον ανώτερο αριθμό μαθητών/τριών ανά τμήμα όσο και τον κατώτερο για δημιουργία τμήματος.
Θα δούμε πόσα ακόμα θα προλάβει να «καταφέρει» καλοκαιριάτικα. Νομίζει ότι έτσι δεν θα υπάρξουν φωνές και στάσεις αντίδρασης και αντίστασης. Πλανάται!
Είναι ανάγκη να αντιληφθεί ο πολίτης ότι για το γραφειοκρατικό, δυσκίνητο και παράλογο, πολλές φορές, δημόσιο που τον ταλαιπωρεί δεν ευθύνεται ο δημόσιος υπάλληλος, αλλά εκείνοι που θέτουν τους όρους και τους κανόνες, εκείνοι που δείχνουν τον υπάλληλο για κάθε κακοδαιμονία, εκείνοι που προσπαθούν να τον εκφοβίσουν, τώρα και με το πειθαρχικό δίκαιο, για να μην αντιδρά στους παραλογισμούς τους.
Είναι αναγκαία η συνολική μετωπική αντίδραση, σε συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για τη προάσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Δαδάρου Κωνσταντίνα Ξηρομερίτου Μαρία