fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Νέες κατηγορίες για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς από την Άγκυρα

- Χορηγούμενη-

Σε νέα φάση μπαίνουν το επόμενο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών. Η υπόθεση κρίνεται για δεύτερη φορά από το Εφετείο της Αθήνας, μετά από νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των αξιωματικών στην γείτονα χώρα. Εν όψει, ωστόσο, της εκδίκασης του νέου αιτήματος, η Άγκυρα χρησιμοποιώντας ως «δόλωμα» την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχει στείλει ήδη σαφές μήνυμα για επανεξέταση της απόφασης του Αρείου Πάγου που είπε «όχι» στην έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία. 
Με το νέο αίτημα, που κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν πρέπει να εκδοθούν στη χώρα τους, η  Άγκυρα επιχειρεί να αποδομήσει όλα τα επιχειρήματα που προέβαλλαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης οι «8» προκειμένου να μην εκδοθούν στην χώρα τους, κάτι που αν συμβεί σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών συνοδεύεται από εντάλματα σύλληψης των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά την προσγείωση τους με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. Αυτή την φορά, η Άγκυρα ζητεί την έκδοση των αξιωματικών για δυο επιπλέον αδικήματα από αυτά που είχε συμπεριλάβει στο πρώτο αίτημα της. Πρόκειται για τις νέες κατηγορίες της λεηλασίας και της πρόκλησης ζημίας σε δημόσια περιουσία, που σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία έχουν ορίζοντα παραγραφής τα 30 έτη.
Οι δυο επιπλέον κατηγορίες, προστίθενται στα έξι αδικήματα που αρχικά είχαν αποδώσει οι τουρκικές αρχές στους «8» τα οποία, ωστόσο, έχουν απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο. Οι αρχικές κατηγορίες -πλέον δηλαδή της λεηλασίας και της πρόκλησης ζημίας -αφορούν σε: Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα) και απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της.

«Έκλεψαν το ελικόπτερο»

Τώρα, στο νέο έγγραφό τους οι τουρκικές αρχές παραθέτουν τη δική τους εκδοχή για το πώς ξεκίνησαν τα γεγονότα της 16ης Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις κατηγορίες που έχουν αποδώσει στους Τούρκους αξιωματικούς. Καταρχάς, υποστηρίζουν ότι οι «8» κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη χώρα, έκλεψαν το ελικόπτερο με το οποίο προσγειώθηκαν στο ελληνικό έδαφος από αεροπορική βάση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως περιγράφουν, το βράδυ της 16ης Ιουλίου του 2016, μετά την ανακοίνωση «ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία και κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία… μερικά ελικόπτερα και μερικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από το νομό Ινσταμπούλ και το νομό Ιζμύρ για να επιχειρήσουν να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας κύριο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ήταν σε ένα ξενοδοχείο της επαρχίας Μαρμαρίας του Μουγλά».  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την απόπειρα δολοφονίας γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας εγκατέλειψε έγκαιρα το ξενοδοχείο».
Οι τουρκικές αρχές αναφέρονται σε συνέντευξη την οποία ο κ. Ερντογάν παραχώρησε στο «CCN Turk» κατά την οποία «κάλεσε το λαό να βγει έξω για να αντισταθεί στο πραξικόπημα». Μετά το κάλεσμα αυτό, τονίζουν πως «οργανώθηκαν με έξοδα του λαού διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στα κέντρα και τις επαρχίες».
Στη συνέχεια αναφέρουν: «Οι βουλευτές συγκεντρώθηκαν αμέσως στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και τα πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Βουλή τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Τουρκίας και πολλοί βουλευτές ήταν στη Βουλή. Οι πραξικοπηματίες στρατιώτες προσπάθησαν επίσης να ακινητοποιήσουν και τις άλλες μονάδες ασφαλείας και στα πλαίσια αυτά βομβάρδισαν το Προεδρείο Γραφείων Ειδικών Επιχειρήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αστυνομίας.
Βομβαρδίστηκε και η περιοχή Μπεστεπέ της Ανκαρά που ήταν το Μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάλι πυροβολήθηκε ο άμαχος πληθυσμός. Αλλά παρά τις ανελέητες αυτές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού, ο λαός δεν διαλύθηκε και δεν υποχώρησε. Η Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας και οι άντρες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που ενεργούσαν μέσα σε στρατιωτική ιεραρχία κατόρθωσαν να καταστείλουν γενικά σε όλη τη χώρα το ένοπλο ξεσήκωμα…
Για να κατασταλούν οι διαδηλώσεις, ο άμαχος λαός πυροβολήθηκε από τους πραξικοπηματίες στρατιώτες και από την ξηρά και από τον αέρα. Περιστατικά όπως αυτά και πολλά μεμονωμένα συνέβησαν γενικά σε όλη την Τουρκία και σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έπεσαν ως μάρτυρες 241 άτομα και τραυματίστηκαν 2.194 άτομα».

Όπως επισημαίνουν το ελικόπτερο με το οποίο οι «8» διέφυγαν από τη Τουρκία δεν ήταν ασθενοφόρο ούτε όμως και τα άλλα ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν. Όπως ισχυρίζονται ήταν ελικόπτερα «γενικής σκοπιμότητας»  ενώ ουδέποτε οι Τούρκοι αξιωματικοί έλαβαν εντολή απογείωσης είτε από τη διοικητή Μονάδας είτε από τον αξιωματικό Υπηρεσίας.

«Μίλησαν» τα κινητά;

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες άλλων κατηγορουμένων στρατιωτικών που ανακρίθηκαν στη Κωνσταντινούπολη και οι οποίοι φέρονται να αναφέρουν ότι δυο τουλάχιστον από τους «8» αξιωματικούς έχουν εμπλοκή στα γεγονότα του πραξικοπήματος. Επικαλούμενες δε στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των αξιωματικών, οι αρχές της Τουρκίας αναφέρουν ότι οι εκζητούμενοι είχαν προβεί σε προπαρασκευαστικές πράξεις προκειμένου να επιτύχει το πραξικόπημα.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι εξετάστηκαν αναλυτικά όλες οι συνομιλίες που οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν μεταξύ των ημερομηνιών 12.07.2016 έως και 16.07.2016 και ειδικά το 24ωρο πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος. Όπως σημειώνουν, «κατά την εξέταση των στοιχείων αυτών κάποιοι ύποπτοι αν και υπηρετούσαν σε διαφορετικές στρατιωτικές μονάδες πριν και κατά το βράδυ των γεγονότων είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες πολλές φορές μεταξύ τους» κάτι που τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως ενήργησαν «με σύμπραξη» προκειμένου να υλοποιήσουν τα παράνομα σχέδια τους.
Αρχικά, σύμφωνα πάντα με το νέο έγγραφο περί έκδοσης, οι «8» Τούρκοι σκέφθηκαν να διαφύγουν στη Ρωσία αλλά επειδή «οι σχέσεις της χώρας αυτής με την Τουρκία ήταν τον τελευταίο καιρό καλές, μίλησαν για την Ουκρανία». Ωστόσο, επειδή στην Ουκρανία υπήρχε πόλεμος αποφάσισαν τελικά να διαφύγουν στην Ελλάδα.
Μέσω των δικηγόρων τους κ.κ. Χρίστου Μυλωνόπουλου και Όμηρου Ζέλιου οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί εκφράζουν την βεβαιότητά τους ότι το νέο αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους θα απορριφθεί, δεδομένου ότι ο Άρειος Πάγος  έχει ήδη αποφασίσει, δικαιώνοντας τους πανηγυρικά τον περασμένο Ιανουάριο και χωρίς να έχει εν τω μεταξύ μεταβληθεί τίποτα.
Παράλληλα, θεωρούν ότι το δεύτερο αίτημα κατατέθηκε από τις τουρκικές αρχές «καθαρά για λόγους εντυπώσεων», καθώς δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο στοιχείο για τη δήθεν  συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία δεν χάνουν την ευκαιρία να καταδικάσουν για άλλη μια φορά. Ακόμη, επισημαίνουν πως οι ίδιοι είναι θύματα μιας κακιάς στιγμής, καθώς στοχοποιήθηκαν εκ των συνθηκών και επαναλαμβάνουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνουν αντικείμενο πολιτικών και διπλωματικών παιχνιδιών. Όπως τονίζουν, έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί αφάνταστα αυτούς τους εννέα μήνες μακριά από τις οικογένειές τους και ελπίζουν ότι όλη αυτή η δυσάρεστη περιπέτεια θα έχει σύντομα αίσιο τέλος.

Απειλές

Και ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκαση του νέου αιτήματος από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, η Τουρκία έχει καταδείξει ήδη το «στίγμα» των προθέσεων της. Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» ο πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, που διετέλεσε επί τετραετία επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για λογαριασμό της χώρας του, δήλωσε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα εξαρτηθεί από την παράδοση των 8 αξιωματικών, τους οποίους χαρακτήρισε «προδότες» και «στασιαστές».
Ο κ. Μπαγίς κάλεσε την Ελλάδα να επανεξετάσει την απόφαση που δεν επέτρεψε την έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία, λέγοντας πως αν η Αθήνα «παραδώσει τους  προδότες που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα» τότε θα ανοίξει παράθυρο βελτίωσης των σχέσεων των δυο χωρών. «Είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες Τούρκων πολιτών, χρειάζεται να ξαναδείτε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης γιατί κάνει τα πράγματα χειρότερα. Απέναντι σε αυτή την απόφαση βρίσκονται 80 εκατομμύρια Τούρκοι» είπε μεταξύ άλλων πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι  αξιωματικοί μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην χώρα τους, παραμένουν στην Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμεί η σχετική απόφαση επί του αιτήματος που έχουν υποβάλλει για χορήγηση ασύλου. Πλέον, έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην υπηρεσία ασύλου της Αθήνας (καταγραφή αιτημάτων, συνεντεύξεις, κ.λπ.) και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
Μάλιστα, δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα ασύλου, σημειώνουν ότι έχει καθυστερήσει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Πάντως, οι «8» ενώπιον των υπηρεσιών ασύλου όπως άλλωστε και ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και υποστήριξαν ότι υπέβαλαν αίτημα ασύλου, καθώς φοβούνται ότι τυχόν έκδοσή τους στην Τουρκία, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.
Το νέο αίτημα των Τούρκων έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας την επόμενη Τρίτη. Η συζήτηση αυτή θα αφορά τους 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.  Για τους υπόλοιπους έξι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

- Χορηγούμενη-
πηγηpronews.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο