Νέα δεδομένα για τις μετακινήσεις ΑμεΑ με πλοία (video)

Μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα επιβατηγά πλοία, προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε  ο Yπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, και με την οποία εμπλουτίζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Η υπογραφή έρχεται μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού και σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με το προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι από την 1η Μαΐου του 2019, στα πλοία θα πρέπει μεταξύ άλλων να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την παραμονή των ΑΜΕΑ, ο κατάλληλος εξοπλισμός για την πρόσβασή τους, ειδική διαγράμμιση στο χώρο των οχημάτων για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ από την είσοδο των πλοίων μέχρι τους ανελκυστήρες, ειδική σηματοδότηση των χώρων για τα ΑΜΕΑ στους κοινόχρηστους χώρους, ειδικό σύστημα για τη μετάδοση αναγγελιών, θέσεις ασφάλισης των αμαξιδίων τους, ορισμός κατάλληλα εκπαιδευμένων μελών από τα πληρώματα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Έβρου, Κώστας Ευθυμιάδης, έκανε λόγο για ένα πάγιο αίτημα των ΑμεΑ, όσον αφορά στην προσβασιμότητα γενικότερα, και όχι μόνο στα πλοία, αλλά και σε κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένο πρόσφατο περιστατικό, όταν άτομο με αναπηρία, κατήγγειλε πως στο καράβι το οποίο εξυπηρετεί τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, ο ηλεκτρικός μηχανισμός, το καρεκλάκι δηλαδή το οποίο ανεβάζει τα άτομα με κινητική αναπηρία, δεν λειτούργησε σωστά, και “κόλλησε” σταματώντας στα μισά της διαδρομής, κάτι που δείχνει, όπως τονίζει ο Κώστας Ευθυμιάδης πως είτε είναι κακοσυντηρημένο, είτε δε λειτουργεί σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, θα πρέπει όλα τα πλοία ακόμα και αυτά που πραγματοποιούν μικρές διαδρομές, να αντεπεξέλθουν στο πρόβλημα της προσβασιμότητας, προκειμένου να μπορούν τα ΑμεΑ να ταξιδεύουν με ασφάλεια και άνεση, χωρίς να επιβαρύνονται τόσο οι συνοδοί τους, όσο και το πλήρωμα του σκάφους, το οποίο είναι υποχρεωμένο να τους ανεβάσει πάνω με οποιοδήποτε τρόπο (χερια καρέκλα,. καροτσάκι κ.α)

Στο εξής θα πρέπει όλα τα καράβια που εκτελούν δρομολόγια να είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με τον κανονισμό της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ” τόνισε ο Κώστας Ευθυμιάδης.