13.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

Ν. Γκαρά: «Τσακίζονται συντάξεις, αφήνεται απροστάτευτη η α΄ κατοικία, αυξάνεται η ανεργία» (βίντεο)

- Ειδική αναφορά έκανε η Βουλευτής Έβρου και στις αλλαγές της ΝΔ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα καύσιμα που θα φέρουν κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα νησιά

- Χορηγούμενη-

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία και το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στη χώρα, επισήμανε για μία ακόμη φορά η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά την ομιλία της στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με τον ευφάνταστο τίτλο «φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας τη ελληνικής οικονομάς».

Στην τοποθέτησή της η κα Γκαρά τόνισε πως το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρουσφετολογικές διατάξεις, τροπολογίες που  οι Υπουργοί δεν έχουν καν το σθένος να υπερασπισθούν στη Βουλή, αλλά και μέτρα αποσπασματικά που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Παράλληλα, η Βουλευτής από τον Έβρο στάθηκε και στην περικοπή συντάξεων στην οποία προχωρά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποφασίζοντας την καταβολή των αναδρομικών των συντάξεων «κουρεμένων» σε ποσοστό τουλάχιστον 60%. Αντί για 3,9 δις που οφείλει στους συνταξιούχους η Κυβέρνηση, αποφάσισε να καταβάλλει μόλις 1, 4 δις.

Ταυτόχρονα η κα Γκαρά στάθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να υπάρξει ένα διευρυμένο προστατευτικό πλαίσιο που θα εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2020 και είναι απολύτως αναγκαίο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Μάλιστα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ προσδιορίζεται ρητά η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης.

«Η άρνησή σας μέχρι και σήμερα, δύο μέρες πριν τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης, δεν φανερώνει μόνο την άγνοιά σας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική οικονομία, στη μικρομεσαία επιχείρηση και την ελληνική οικογένεια, αλλά φανερώνει και την αναλγησία σας απέναντι στους Έλληνες πολίτες και κυρίως στη μικρή και μεσαία τάξη. Η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει όνομα και αυτό είναι Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά σχετικά με την άρνηση της Κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, η κα Γκαρά αναφέρθηκε και στην τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα καύσιμα δηλώνοντας προς τη μεριά της Κυβέρνησης πως «η μεταφορά πληρωμής στον καταναλωτή θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καύσιμα έως και δύο ευρώ το λίτρο. Επίσης, η ελάφρυνση δεν αφορά στους επισκέπτες. Σε μια δύσκολη περίοδο για τα νησιά μας δίνετε άλλο ένα χτύπημα, υπονομεύοντας αναπτυξιακές πολιτικές για τη νησιωτικότητα. Αυξάνετε το κόστος, καθιστώντας τα νησιά λιγότερο ανταγωνιστικά».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Γκαρά έχει ως εξής:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την απαράδεκτη νομοθέτηση με τους Υπουργούς να φέρνουν τροπολογίες τεράστιες που θα μπορούσαν να είναι μόνα τους νομοσχέδια, να φέρνουν τροπολογίες την τελευταία στιγμή, φοβούμενοι και την κριτική και τον διάλογο.

 Να δώσω συγχαρητήρια και στους Υπουργούς που αποφεύγουν τον διάλογο και τις ερωτήσεις και φεύγουν από την Αίθουσα της Βουλής τροχάδην και κρυπτόμενοι.

 Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως, για το επικοινωνιακό της ταλέντο. Με ιδιαίτερη μαεστρία καταφέρνετε να παρουσιάζετε μία εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα. Έχετε ενσωματώσει το ψέμα σε κάθε σας πρόταση. Και αυτό –ομολογώ- θέλει ιδιαίτερο ταλέντο, όπως για παράδειγμα τα 70 δισεκατομμύρια που έφερε στις βαλίτσες του με τυμπανοκρουσίες ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες που τελικά είναι 32 δισεκατομμύρια. Από αυτά, τα 12,5 δισεκατομμύρια είναι δάνεια και τα 19,5 δισεκατομμύρια είναι επιχορηγήσεις, μέρος των οποίων πρέπει και πάλι να επιστραφούν, χρήματα βέβαια που θα είναι διαθέσιμα από το 2021 και απαιτούν ρήτρες απορρόφησης.

              Αυτό που δεν πρόσεξε, όμως, ο κύριος Πρωθυπουργός είναι αν στη βαλίτσα του φόρτωσε και ένα ακόμα μνημόνιο, το οποίο, όπως ξέρουμε, εντέχνως –γιατί έχετε ταλέντο- θα ονομάσετε «αναγκαίες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις». Ήδη σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι η αξιολόγηση θα είναι αυστηρή. Προς το παρόν στις βαλίτσες σας βρήκαμε 70 δις ψέματα της Νέας Δημοκρατίας.

              Τα μεγαλύτερα συγχαρητήρια, όμως, σας αξίζουν για το ταλέντο σας να διαστρεβλώνετε εντελώς τη σημασία των λέξεων. Ζούμε στην εποχή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που οι λέξεις έχουν χάσει εντελώς τη σημασία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τίτλοι που βάζετε στα νομοσχέδιά σας.

              Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προ ολίγων ημερών με τίτλο «Αναβάθμιση των σχολείων». Φέρνει κάμερες και αύξηση μαθητών στις τάξεις, αύξηση εξετάσεων, αύξηση του κόστους για τις οικογένειες. Άλλο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Φέρνει απολύσεις εκπαιδευτικών, συνθήκες εργασιακής γαλέρας, αυταρχισμό.

              Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο με τον ευφάνταστο τίτλο «Ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας», χωρίς να υπάρχει διαδικασία, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη. Κατά 20% αυξήθηκε η ανεργία σ’ έναν χρόνο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 1.126.173 άνεργοι καταγράφηκαν τον Ιούνιο. Κατά 13,5% μειώθηκαν οι εξαγωγές το τελευταίο πεντάμηνο. Η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία είναι 3,7 δισεκατομμύρια. «Τρύπα» 6,5 δισεκατομμύρια στα έσοδα του Προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να μιλάει για ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Γνωστός ο όρος.  Άρα, έρχεται περικοπή σε συντάξεις.

              Το 70% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει και η Κυβέρνηση δεν τις έχει στηρίξει. Ο τουρισμός και οι επενδύσεις καταρρέουν. Ακόμα και η αποτυχημένη διαχείριση της Κυβέρνησης στα τελωνεία και τα σύνορα της χώρας στον τουρισμό δημιουργούν πλήγμα στην οικονομία, στην κατανάλωση, στις επενδύσεις, στην αγορά. Ποια ανάπτυξη; Εκτός αν συμφωνήσουμε να αλλάξουμε τη σημασία και αυτής της λέξης.

              Τι φέρνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εν λόγω νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της ανάπτυξης»; Καταρχήν φέρνει ρουσφετολογικές διατάξεις, αλλά αυτό είναι ένα πάγιο φαινόμενο σε όλα σας τα νομοσχέδια. Εσείς, οι υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού, του άκρατου καπιταλισμού, είστε οι καλύτεροι υπερασπιστές του παρασιτικού κρατισμού. Αλλά είπαμε: Οι έννοιες για εσάς δεν έχουν καμία σημασία.

              Τι φέρνει, λοιπόν, το νομοσχέδιο; Μέτρα αποσπασματικά, μέτρα- «μπαλώματα» που εξυπηρετούν μόνο το επικοινωνιακό σας αφήγημα, μέτρα-«ασπιρίνες» που δεν δίνουν καμία τόνωση στην οικονομία. Ακόμη και τα φειδωλά θετικά σημεία δεν έχουν καμία συνοχή και δεν εντάσσονται σε καμία στρατηγική.

              Επαναλαμβάνω: Ονομάζετε «ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας» αποσπασματικά μέτρα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε των εργαζόμενων, αλλά ούτε και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Κυρίως φέρνετε αναστολή πληρωμών και υποχρεώσεων για να πληρωθούν σε λίγους μήνες. Πώς θα πληρωθούν;

              Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία επισημάναμε από νωρίς την ανάγκη για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας, ωστόσο η Κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να το εξετάσει. Η άρνησή της να το εξετάσει, όμως, αλλά και να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, μας προϊδεάζει για ένα καλά μελετημένο σχέδιο της Κυβέρνησης να επιβάλει πολιτικές λιτότητας, αντιλαϊκά μέτρα και ενίσχυση της συσσώρευσης πλούτου σε λίγα χέρια.

              Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπεται η μείωση της προκαταβολής φόρου για ένα έτος. Είναι αποτελεσματικό το μέτρο; Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αναστολή υποχρεώσεων και η επιστρεπτέα προκαταβολή μεταθέτουν ουσιαστικά το πρόβλημα ρευστότητας στο μέλλον, σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για λήψη μόνιμων μέτρων. Μετατρέπει, δηλαδή, την προκαταβολή φόρου σε επιστρεπτέα, αφού οι οφειλόμενες επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν κέρδη, την επόμενη χρονιά θα πληρώσουν την προκαταβολή φόρου κατά 100%.

              Τι άλλο φέρνει το νομοσχέδιο; Περικοπή συντάξεων. Με χαρά ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε την πληρωμή των αναδρομικών συντάξεων στους συνταξιούχους ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων. Θα έπρεπε, όμως, να πληρώσει 3,9 δισεκατομμύρια, άρα «κουρεμένα» θα μπουν τα αναδρομικά κατά 60%.

              Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω και στην τροπολογία που αφορά στην αλλαγή του μεταφορικού ισοδύναμου για τα καύσιμα. Η μεταφορά πληρωμής στον καταναλωτή θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καύσιμα έως και δύο ευρώ το λίτρο. Επίσης, η ελάφρυνση δεν αφορά στους επισκέπτες. Σε μια δύσκολη περίοδο για τα νησιά μας δίνετε άλλο ένα χτύπημα, υπονομεύοντας αναπτυξιακές πολιτικές για τη «νησιωτικότητα». Αυξάνετε το κόστος, καθιστώντας τα νησιά λιγότερο ανταγωνιστικά.

              Με το παρόν νομοσχέδιο φέρνετε την πολυδιαφημισμένη «Γέφυρα». Ουσιαστικά φτιάχνετε ένα λειψό πλαίσιο. Οι προτεινόμενες διατάξεις δεν αποτελούν ρύθμιση οφειλών αλλά επιδότηση και μάλιστα για εννέα και μόνο μήνες και για λίγους οφειλέτες. Κατά την άποψή μας οι ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες πρέπει να μπαίνουν σ’ ένα συνολικό πλαίσιο με κύριο κορμό την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου και θα φέρει άμεσα πενήντα χιλιάδες πλειστηριασμούς.

              Η άρνησή σας να φέρετε σχετική ρύθμιση οδηγεί στο σχέδιό σας για το νέο πτωχευτικό που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετατρέψει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους.

              Στο πλαίσιο αυτό οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουμε μια αναγκαία τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σε περίοδο κρίσης και οικονομικής ασφυξίας είναι απαραίτητο και αναγκαίο να υπάρξει διευρυμένο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα εκτείνεται ως το τέλος του 2020, ενώ θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα προσδιορίζεται ρητά η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης.

              Η άρνησή σας μέχρι και σήμερα, δύο μέρες πριν τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης, δεν φανερώνει μόνο την άγνοιά σας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική οικονομία, στη μικρομεσαία επιχείρηση και την ελληνική οικογένεια, αλλά φανερώνει και την αναλγησία σας απέναντι στους Έλληνες πολίτες και κυρίως στη μικρή και μεσαία τάξη.

              Ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι –και ολοκληρώνω- όταν κάποιος χάνει το σπίτι του, καμία λέξη δεν καλύπτει την απώλεια, καμία λέξη δεν ωραιοποιεί την εικόνα, όσους επικοινωνιολόγους, όσα μέσα και αν επιστρατεύσετε. Η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει όνομα και αυτό είναι «Κυριάκος Μητσοτάκης».

              Ευχαριστώ για την ανοχή, κύριε Πρόεδρε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο