29.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Ν. Γκαρά : «Περικοπές κι επιβαρύνσεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό Βρούτση» (βίντεο)

- Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στην Ολομέλεια της Βουλής

- Χορηγούμενη-

Τη θέση ότι το νέο ασφαλιστικό επιβεβαιώνει την εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας από το κόμμα της ΝΔ, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά, κατά την ομιλία της χθες ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Η Βουλευτής Έβρου τόνισε στην ομιλία της πως παρότι ο Υπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα έταζε από τα τηλεοπτικά πάνελ αυξήσεις στις συντάξεις, τελικά 9 στους 10 συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις και περικοπές από το νέο Ασφαλιστικό.

Παράλληλα, η κα Γκαρά επισήμανε πως είναι διπλή η κοροϊδία της Κυβέρνησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους προεκλογικά έταζε ελαφρύνσεις, αλλά σήμερα τους επιβαρύνουν αυξάνοντας τις εισφορές κατά 20%! «Είναι καθαρά επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να πλήξει οικονομικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αγρότες, τους μισθωτούς, προς όφελος των λίγων που ανήκουν στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και συντάξεις», επισήμανε.

Η κα Γκαρά ανάφερε χαρακτηριστικά πως το Ασφαλιστικό Βρούτση:

  • Καταργεί οριστικά τη μόνιμη 13η Σύνταξη που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δοθεί τον περασμένο Μάιο σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
  • Προχωρά στην περικοπή της σύνταξης κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016
  • Προϋπολογίζει 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τις συντάξεις σε σχέση με το ποσό που δόθηκε το 2019
  • Προχωρά σε «κρυφή» περικοπή με το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από τα 40 έτη και μετά να μειώνεται απότομα από το 2% στο 0,5%
  • Προβλέπει την τοποθέτηση «γαλάζιων» μετακλητών στα Υπουργικά γραφεία της ΝΔ οι οποίοι  θα απολαμβάνουν ταυτόχρονα και τους παχυλούς μισθούς, αλλά και τις συντάξεις που θα λαμβάνουν, μία ακόμη ρύθμιση για την εδραίωση του πελατειακού κράτους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Αποσυνδέει την καταβολή των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το πραγματικό εισόδημα, γεγονός που αυξάνει τις εισφορές σχεδόν για το σύνολο των επαγγελματιών κατά 20%
  • Επαναφέρει τις κλάσεις που ευνοούν σκανδαλωδώς τα υψηλά κλιμάκια καθώς κάποιος με 200.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώνει τις ίδιες εισφορές με κάποιον με εισόδημα 5.000 ευρώ

Η κα Γκαρά στην ομιλία της σημείωσε, επίσης, πως το Ασφαλιστικό Βρούτση πέρα από τις περικοπές και τις επιβαρύνσεις ουσιαστικά κλείνει βασικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Περιφέρεια, όπως το ΙΚΑ Ορεστιάδας.

Επιπλέον, επισήμανε μία μεγάλη αδικία που υφίστανται αυτή τη στιγμή χιλιάδες αγρότες κι αγρότισσες που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και δε λαμβάνουν τις εξισωτικές ενισχύσεις, με ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο να κληθούν να επιστρέψουν και χρήματα που έχουν λάβει. Το συγκεκριμένο ζήτημα προέκυψε έπειτα από σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Βουλευτής από τον Έβρο τόνισε πως οι αρμόδιοι Υπουργοί πρέπει να σκύψουν άμεσα πάνω από το πρόβλημα και να δώσουν λύση.

Κλείνοντας, τόνισε πως κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια του – πόσο μάλλον ένα ασφαλιστικό όπως του κ. Βρούτση που μεταφέρει όλα τα βάρη στους χαμηλοσυνταξιούχους – αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία και την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει σήμερα να εξαπατήσει τους συνταξιούχους, να  απορρυθμίσει την αγορά εργασίας, να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ακόμη και το ελάχιστο δικαίωμα που πρέπει να έχει κάθε εργαζόμενος στη χώρα.

Αναλυτικά:

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα θέμα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο, ωστόσο αφορά σε χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και αναφέρεται σε χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες, δικαιούχους συντάξεων χηρείας, οι οποίοι και οι οποίες, παρότι καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές και βρίσκονται στην αγροτική παραγωγή, χάνουν την εξισωτική ενίσχυση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ανέκυψε μετά από σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και έτσι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι όχι απλά εξαιρούνται της εξισωτικής ενίσχυσης, αλλά υφίστανται και το ενδεχόμενο να κληθούν να επιστρέψουν χρήματα τα οποία ήδη έχουν λάβει στο παρελθόν.

Το επισημαίνω, κύριε Υπουργέ, διότι είναι εξαιρετικά άδικο αγρότες και αγρότισσες ορεινών ή απομακρυσμένων ή μειονεκτικών περιοχών, επειδή λάμβαναν ή λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, να στερούνται αναγκαίων ενισχύσεων, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται ακόμη στην παραγωγή. Θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι Υπουργοί να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να αλλάξει η σχετική εγκύκλιος και να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τώρα στο ασφαλιστικό Βρούτση, ένα ασφαλιστικό με το οποίο εννέα στους δέκα συνταξιούχους και εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν απώλεια εισοδήματος και επιβαρύνσεις στην τσέπη τους, όσο ο κ. Βρούτσης όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαινε στα κανάλια και μοίραζε αυξήσεις μέσω των καναλιών στους συνταξιούχους, την ίδια στιγμή υπέγραφε δυστυχώς ρυθμίσεις οι οποίες μείωναν τις συντάξεις και αύξαναν τις εισφορές.

Αυτές οι υπογραφές ήρθαν, με το σημερινό νομοσχέδιο να συζητείται στην Ολομέλεια ως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν μας προκαλεί καμμία εντύπωση. Η εξαπάτηση, άλλωστε, είναι ίδιο χαρακτηριστικό της Νέας Δημοκρατίας. Να θυμίσω, άλλωστε, ότι η ίδια κυβέρνηση προ ετών μιλούσε για success story την ίδια στιγμή που είχε αυξήσει την ανεργία κατά 28% και είχε κάνει περικοπές κατά 40% στις συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και τις περικοπές που προβλέπονται στο εν λόγω νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, πρώτον, η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, ο οποίος έχει ψηφιστεί μέσα σε αυτή την Αίθουσα, για τις συντάξεις είναι κατά 200 εκατομμύρια ευρώ μικρότερη από την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους, του 2019. Η επιλογή αυτή είναι αποκλειστική της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υποχρεώθηκαν από κανένα μνημόνιο, από κανέναν θεσμό, από κανέναν εξωτερικό παράγοντα.

Στον προϋπολογισμό, λοιπόν, βλέπουμε περικοπές. Στις δηλώσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας βλέπουμε ή ακούμε αυξήσεις. Παράλογο; Παράλογο. Τα νούμερα, ωστόσο, μιλούν.

Δεύτερον, έχουμε την οριστική κατάργηση της δέκατης τρίτης σύνταξης, που θέσπισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο και έλαβαν περίπου δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι πέρυσι τον Μάιο. Είναι αστείο να έρχεται αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία και να λέει ότι η δέκατη τρίτη σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ. Αναρωτιέμαι: Τι ψήφισαν πέρυσι τον Μάιο; Ψήφισαν μια φαντασίωση, άραγε, αφού δεν υπήρξε ποτέ και τι ακριβώς έλαβαν τον περασμένο Μάιο τα δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι, όταν οκτακόσιες χιλιάδες εξ αυτών έλαβαν μια ολόκληρη σύνταξη και ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες έλαβαν αναλογικά ένα σημαντικό τμήμα της σύνταξής τους; Τι έλαβαν αυτοί; Μια φαντασίωση που δεν υπήρξε ποτέ;

Βέβαια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η δεύτερη φορά που το ίδιο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος Υπουργός, ο κ. Βρούτσης καταργεί τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Ακόμη και ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων, για τον οποίο μιλούσατε στο παρελθόν, που δήθεν θα αντικαθιστούσε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, απουσιάζει από αυτό το νομοσχέδιο.

Όμως, δεν αρκείστε μόνο σε αυτά. Προχωράτε και στην περικοπή της σύνταξης κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016, μια άκρως σκληρή και τιμωρητική διάταξη για αυτούς τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή, όμως, προκλητικά ψηφίζετε οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας να λαμβάνουν και τον μισθό και τη σύνταξή τους. Μια ακόμη ρύθμιση, λοιπόν, του περιβόητου πελατειακού επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, προχωράτε και σε μια ακόμη κρυφή περικοπή στις συντάξεις με το ποσοστό αναπλήρωσης από τα σαράντα έτη και μετά να μειώνεται απότομα και ανεξήγητα από το 2% στο 0,5%.

Κυρίες και κύριοι, σε ό,τι αφορά στο νέο σύστημα εισφορών, βλέπουμε και εδώ να καταρρέει με πάταγο ακόμη ένα προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό της ελάφρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα έφερνε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιθέτως, στο σημερινό νομοσχέδιο βλέπουμε να επιβαρύνει η σημερινή Κυβέρνηση προκλητικά εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, αποσυνδέοντας τις εισφορές τους από το πραγματικό εισόδημα και αυξάνοντας τις εισφορές κατά 20%. Συν 20% θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι με τον Νόμο Βρούτση.

Αυξήσεις, επίσης, θα δουν και οι αγρότες στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Φυσικά, η επιβάρυνση αυτή πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε αντίθεση με τα υψηλά, στα οποία η Νέα Δημοκρατία για ακόμη μια φορά, όπως συνηθίζει, κλείνει προκλητικά το μάτι.

Με την επαναφορά των κλάσεων, λοιπόν, διευκολύνει στα υψηλά εισοδήματα να πληρώνουν πολύ χαμηλότερες εισφορές και κατευθύνει με αυτόν τον τρόπο τεράστια ποσά στην ιδιωτική ασφάλιση.

Το χειρότερο από όλα, βέβαια, είναι πως με το νέο σχέδιο νόμου αναζωπυρώνεται ο κίνδυνος να τροφοδοτηθούν εκ νέου ελλείμματα στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και όλοι ξέρουμε τι ακολουθεί μετά από αυτό: Περικοπές και νέα μέτρα. Ακόμη και στις επικουρικές συντάξεις, όμως, αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα να κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια ανάποδη αναδιανομή σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε και από την ίδια την αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης και δείχνει ότι η μέση ετήσια σύνταξη μειώνεται για φέτος και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040.

Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, πέρα από τις περικοπές και τις επιβαρύνσεις, ο νόμος που φέρνετε σήμερα κλείνει και ουσιαστικές βασικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην περιφέρεια, όπως το ΙΚΑ Ορεστιάδας, στερώντας κύριες υπηρεσίες από τους πολίτες στην περιφέρεια.

Κλείνοντας, όμως, επιτρέψτε μου να πω τα εξής. Είναι προφανές πως κανένα ασφαλιστικό σύστημα, πόσω μάλλον κάποιο, όπως αυτό που παρουσιάζετε σήμερα, που μεταφέρει προκλητικά τα βάρη στους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν πρόκειται να πατήσει γερά στα πόδια του, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία και την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα. Ήδη τα πρώτα δείγματα της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφανή, με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας σε λίγους μόλις μήνες.

Εδώ πραγματικά μας χωρίζει μια άβυσσος από τη Νέα Δημοκρατία, διότι εσείς επιλέγετε όχι απλά να εξαπατήσετε τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, αλλά συνειδητά να απορρυθμίσετε πλήρως την αγορά εργασίας στις συλλογικές συμβάσεις, ακόμη και το ελάχιστο δικαίωμα που πρέπει να έχει κάθε εργαζόμενος σε αυτή τη χώρα. Ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης απαιτεί προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, αύξηση των μισθών, αλλά και μέτρα ενίσχυσης της εργασίας.

Κύριε Υπουργέ -και κλείνω- στα φιλόξενα κανάλια μπορείτε να αραδιάζετε με περηφάνια τα ψέματα σας και να υπόσχεστε αυξήσεις. Η πραγματικότητα και η τσέπη των πολιτών, όμως, αποδεικνύει καθημερινά την κοροϊδία και την εξαπάτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ευχαριστώ και για τον χρόνο.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ