fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Γκαρά: «Οι Βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν υπέρ της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη;»

- Ομιλία της Βουλευτή Έβρου Ν. Γκαρά στην Ολομέλεια της Βουλής για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

- Χορηγούμενη-

Στο θέμα των εξορύξεων χρυσού, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη Θράκη και τον Έβρο, αναφέρθηκε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, κα Αναστασία Γκαρά, κατά την τοποθέτησή της στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η τοποθέτησή της πραγματοποιήθηκε μετά και την κυνική παραδοχή του Υπουργού, κ. Γεωργιάδη, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να επιδοτήσει την εξόρυξη χρυσού, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την «επένδυση» στη Θράκη.

Η Βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας που εξηγούν με ευκρίνεια τους λόγους για τους οποίους αυτού του είδους οι «επενδύσεις» έχουν δραματικά αρνητικές συνέπειες και αποκλείουν ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, αναρωτήθηκε ως πότε ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του θα συνεχίσουν να αγνοούν την τοπική κοινωνία, τους δεκάδες φορείς της Θράκης που έχουν επανειλημμένα και σε βάθος χρόνου διατρανώσει την πλήρη αντίθεσή τους  στην εξόρυξη χρυσού.

Επίσης, η κα Γκαρά αναρωτήθηκε αν οι Βουλευτές της ΝΔ από τη Θράκη πρόκειται να υπερψηφίσουν την εξόρυξη χρυσού. «Αναρωτιέμαι, οι Βουλευτές της ΝΔ στη Θράκη θα υπερψηφίσουν το άρθρο 3; Θα υπερψηφίσουν τις εξορύξεις χρυσού και τη χρηματοδότησή τους; Οι βουλευτές της ΝΔ θα μπουν απέναντι στη βούληση της τοπικής κοινωνίας; στην κοινωνία που θεωρητικά εκπροσωπούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη η Βουλευτής Έβρου στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο  αποκάλεσε «νομοσχέδιο φρανκεστάιν», τόνισε πως βρίσκεται πολύ μακριά από την ανάπτυξη, δεν δημιουργεί κίνητρα, ούτε χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρόκειται  για μία συρραφή άσχετων διατάξεων που δεν εντάσσονται σε κανένα αναπτυξιακό μοντέλο, ούτε προάγουν  κανένα στρατηγικό σχεδιασμό. Αντίθετα, οδηγούν στην:

  • απορρύθμιση της αγοράς εργασίας/μείωση μισθών/κατάργηση κλαδικών συμβάσεων
  • υποβάθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής και προστασίας
  • «τακτοποίηση ημετέρων» μέσα από φωτογραφικές διατάξεις/αυξήσεις σε μισθούς στα «golden boys» των ΔΕΚΟ
  • Διαπλοκή, ανομία και αδιαφάνεια στο μιντιακό σύστημα
  • δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)

Η κα Γκαρά επισήμανε πως το παρόν σχέδιο Νόμου δεν εντάσσεται στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, η οποία αποσκοπεί στην αντιστροφή της αποβιομηχάνισης, στην αύξηση της παραγωγικότητας, εστιάζει σε βασικούς τομείς καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, αναπτύσσει μια κουλτούρα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αλλά και δικτύωσης δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δυστυχώς, κατά την κα Γκαρά, τίποτα από τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνεται στο υπάρχον σχέδιο νόμου. Ούτε, βεβαίως, περιγράφονται ή προβλέπονται σε αυτό «εργαλεία» που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της χώρας, όπως πχ το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ή η ανάδειξη βασικών και με μεγάλη δυναμική κλάδων όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι μεταφορές, η κυκλική οικονομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Συμπληρωματικά, από το κείμενο απουσιάζει και η οποιαδήποτε αναφορά για τη μετάβαση σε ένα νέο δίκαιο αναπτυξιακό υπόδειγμα, χωρίς αποκλεισμούς, με όρους κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής.

Κατά την τοποθέτησή της η Βουλευτής Έβρου δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το «πνεύμα» και η «λογική» που διατρέχει και το παρόν «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, είναι ίδια με τα όσα ίσχυαν και σε προγενέστερους επενδυτικούς νόμους, περιόδων κατά τις οποίες η ΝΔ είχε ξαναβρεθεί στην εξουσία. Αποτυχημένοι αναπτυξιακοί νόμοι με λάθος σχεδιασμό και έλλειψη στόχευσης, που, όπως ανέφερε η κα Γκαρά, άφησαν στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εκκρεμείς υποθέσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Νατάσας Γκαρά έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισηγείστε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εσείς χαρακτηρίζεται ως αναπτυξιακό νόμο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν έχει καμία σχέση με αναπτυξιακό νόμο, απέχει, μάλιστα, πολύ και από την ίδια την ανάπτυξη.

Είναι ένα νομοσχέδιο-φρανκεστάιν θα έλεγα, μία συρραφή άσχετων διατάξεων που δεν προωθούν σε καμία περίπτωση αναπτυξιακές διαδικασίες, δεν δημιουργεί κίνητρα, δεν δημιουργεί χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν εντάσσεται σε κανένα αναπτυξιακό μοντέλο, δεν προάγει κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, ούτε και σχέδιο για την οικονομία.

Αντίθετα, χαρακτηρίζεται από απορρύθμιση της εργασίας και υποβάθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας. Ακόμη και η μείωση της γραφειοκρατίας, την οποία επικαλείστε, είναι στην πραγματικότητα η κατάργηση ή η χαλάρωση των κανόνων οι οποίοι υφίστανται και ισχύουν σήμερα.

Το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Πρόκειται για ευφυή  τίτλο. Φαντάζομαι, όμως, ότι απευθύνεται σε πολύ λίγους και εκλεκτούς φίλους και κολλητούς τους οποίους εξυπηρετείτε με φωτογραφικές διατάξεις. Οι ρυθμίσεις σας σε καμία περίπτωση δεν απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε σε νέους επιστήμονες, δεν ενισχύει την καινοτομία, ούτε δυναμικούς τομείς παραγωγικότητας, δεν προστατεύει τους εργαζόμενους, ούτε και διαφυλάσσει την περιφερειακή συνοχή.

Αντίθετα, εξασφαλίζει ευνοϊκές διατάξεις και προωθεί την ανομία στον μιντιακό σύστημα, εξισώνει πτυχία κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, οδηγεί σε μείωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα –άκουσον άκουσον- προβλέπει αυξήσεις σε υψηλά στελέχη σε ΔΕΚΟ. Πιθανόν να είναι και γαλάζια. Δεν το ξέρουμε.

Επικαλείστε συνεχώς ότι επιδιώκετε καλοπληρωμένες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ωστόσο η πολιτική σας και η πρακτική σας, με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, οδηγεί στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με κατακόρυφη πτώση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ξαναζεσταμένο το φαγητό. Προσπαθήσατε και το 2012 να το νομοθετήσετε για τη Θράκη, αλλά, ευτυχώς, το αποτρέψαμε. Θα το κάνουμε και τώρα.

Επικαλείστε, επίσης, ακόμη και σε διεθνή fora την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά μένει μόνο στα λόγια. Η πολιτική και η πρακτική σας, και πάλι με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, οδηγεί στη μειωμένη περιβαλλοντική προστασία.

Παράλληλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο σας δεν ακολουθεί τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ούτε και εντάσσεται στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική είχε διαμορφωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά από πλατιά διαβούλευση με τους φορείς, την κοινωνία και τους θεσμούς.

Σήμερα, η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική βρίσκεται σε ισχύ και οι νόμοι οι οποίοι νομοθετούνται πρέπει να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Η στρατηγική, λοιπόν, αποσκοπεί στην αντιστροφή της αποβιομηχάνισης της Ελλάδας και στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Αυτό εν μέρει εστιάζει σε βασικούς τομείς καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας αναπτύσσοντας μία ισχυρή κουλτούρα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αλλά και μέσω της δικτύωσης δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα εστιάζουμε στην αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ώστε να αυξήσουμε τις δυνατότητες των βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Και ποιοι είναι αυτοί; Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, κυκλική οικονομία, ναυτιλία, αγροδιατροφικός τομέας, μεταποίηση, υγεία, περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός.

Στόχος της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής είναι η μετάβαση σε ένα νέο, δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς κυρίως αναπτυξιακό υπόδειγμα με όρους κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής. Αλήθεια, αυτά που ανέφερα μόλις τώρα και εντάσσονται στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική τα βλέπετε πουθενά σε αυτό το νομοσχέδιο; Βλέπετε αυτό το νομοσχέδιο να απαντά στις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίποτα καινούργιο δεν φέρνετε. Η λογική του παρόντος νομοσχεδίου ακολουθεί τη λογική των προηγούμενων επενδυτικών νόμων που φέρατε στις προηγούμενες περιόδους που είχατε κυβερνήσει. Χαρακτηριστικά των προηγούμενων επενδυτικών νόμων ήταν η έλλειψη στόχευσης και σχεδιασμού αναλογικά με τις παραγωγικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας, η συγκέντρωση κρατικών ενισχύσεων σε ολοένα και λιγότερα χέρια και όπως γνωρίζετε η διαπλοκή, η διαφθορά και ο χρηματισμός. Ειδικά στα τελευταία είστε μανούλες.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά λειτουργούν ως τροχοπέδη, ως αρνητικά στοιχεία στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα και στην παραγωγικότητα. Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά επαναφέρετε με το παρόν νομοσχέδιο. Θυμίζω, βέβαια, ότι οι προηγούμενοι επενδυτικοί νόμοι σας κρίθηκαν πλήρως αποτυχημένοι αφήνοντας στο ΣΥΡΙΖΑ χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σταθώ σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τη Θράκη και αφορά στο άρθρο 3 που προβλέπει τη χρηματοδότηση των εξορύξεων χρυσού. Πριν λίγο σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ευθαρσώς ότι το άρθρο αφορά στην εξόρυξη χρυσού και μάλιστα όχι σε υπάρχουσες δραστηριότητες, αλλά σε νέες δραστηριότητες φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την «επένδυση» εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. Ανέφερε δε ότι είναι και πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Γεωργιάδης και η Κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη αγνοεί τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις δραματικές επιπτώσεις των εξορύξεων χρυσού στη Θράκη.

Συνοπτικά αναφέρουν οι επιστήμονες ότι οι επιπτώσεις αφορούν στην έκθεση όλων των ζωντανών οργανισμών στο δηλητηριώδες καρκινογόνο κυάνιο, υποβάθμιση ή εξαφάνιση των παραγωγικών διαδικασιών και επαγγελμάτων κυρίως όσων σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, επιπτώσεις στην οικονομία, υποτίμηση των τοπικών προϊόντων, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, δημιουργία λιμνών τοξικών αποβλήτων με κίνδυνο να δηλητηριαστούν ολόκληρες περιοχές, μηδενικές δυνατότητες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου, αποκλεισμός οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής.

Το χειρότερο όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αγνοεί παντελώς και προκλητικά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας της Θράκης, η οποία εδώ και χρόνια έχει διατρανώσει την άρνηση της εξόρυξης χρυσού, αγνοεί τους δεκάδες φορείς της Θράκης που ακόμη και πρόσφατα εξέφρασαν την ομόφωνη αρνητική τους απόφαση λέγοντας όχι στο χρυσό θάνατο.

Αλήθεια, ανάπτυξη για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο θάνατος των κατοίκων της Θράκης, είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι η επίθεση στην υγεία μας, είναι η ρύπανση του νερού και της γης, είναι ο θάνατος των ζώων, είναι η εξαφάνιση δεκάδων επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων; Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης για τη Θράκη;

Επαναλαμβάνω. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Θράκης είναι αντίθετη στις εξορύξεις χρυσού και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους για την προάσπιση της γης μας, της υγείας μας και της ζωής μας.

Αναρωτιέμαι, όμως, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Θράκης θα υπερψηφίσουν το άρθρο 3, θα υπερψηφίσουν τις εξορύξεις χρυσού και τη χρηματοδότησή τους; Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα μπουν απέναντι στη βούληση της τοπικής μας κοινωνίας, μία κοινωνία την οποία θεωρητικά εκπροσωπούν;

Ευχαριστώ και για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο