fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Ν. Γκαρά: «Η Θράκη λέει όχι στο χρυσό – Θα μας βρείτε μπροστά σας» (βίντεο)

- Η σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός μετατρέπει τη Β. Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη

- Χορηγούμενη-

Σκληρή κριτική για την εγκληματική σύμβαση της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός  που σήμερα καταστρέφει τη Χαλκιδική αλλά αύριο θα επιχειρηθεί  να εφαρμοστεί και στη Θράκη και τον Έβρο, άσκησε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά. Υπενθύμισε το αρραγές μέτωπο της τοπικής κοινωνίας στη Θράκη που έχει τοποθετηθεί ενάντια στις εξορύξεις εδώ και χρόνια, διαμηνύοντας πως «στα σχέδια σας θα μας βρείτε μπροστά σας».

Η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρόκειται για μία σύμβαση, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, που υπονομεύει την ανάπτυξη και το περιβάλλον, προβλέπει σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για την εταιρεία, με τεράστιες απώλειες εσόδων για το ελληνικό κράτος, και δεν διασφαλίζει θέσεις εργασίας. «Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε.

Επισήμανε πως με τους όρους της σύμβασης εγκαθιδρύεται για πρώτη φορά στη χώρα Ειδική Οικονομική Ζώνη, ενώ τόνισε πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να φέρει τους χρυσοθήρες και στη Θράκη, υπενθυμίζοντας δηλώσεις στελεχών της ELDORADO GOLD, λίγο καιρό πριν, που έκαναν λόγο για επέκταση των δραστηριοτήτων και στην περιοχή του Περάματος στον Έβρο.

«Το μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης που υποστηρίζει η ΝΔ είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η εγκατάλειψη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και του τουρισμού, ενώ έχετε βάλει σε εφαρμογή την παράδοση της περιοχής του Περάματος», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει πως «τα κροκοδείλια δάκρυα και οι μεγαλοστομίες της ΝΔ για τη Θράκη, μέσα και από ωραία λόγια και διακομματικές επιτροπές, είναι τόσο υποκριτικά, όσο καταστροφική είναι και αυτή η σύμβαση».

Υπενθύμισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ΑΜΘ που περιέγραφε ένα μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, την εργασία, την υγεία, την αειφορία και δεν επέτρεπε τις εξορύξεις χρυσού, καθώς δεν ήταν συμβατές με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. «Προετοιμάζετε και θεσμικά το έδαφος για να υπερβείτε αυτούς τους περιορισμούς και την προστασία της θρακιώτικης κοινωνίας», σημείωσε.

Κλείνοντας η κα Γκαρά επισήμανε πως οι Θρακιώτες, δεν θα παραδώσουν εύκολα τη γη τους: «Γιατί έχουμε διαμηνύσει εδώ και χρόνια πως για εμάς χρυσός είναι τα δάση μας, οι θάλασσές μας, το νερό, η υγεία και η δουλειά μας. Η ίδια μας η ζωή και η ζωή των παιδιών μας. Και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε», τόνισε.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Γκαρά έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα εδώ μέσα συντελείται ένα έγκλημα, έγκλημα περιβαλλοντικό, έγκλημα κοινωνικό, έγκλημα οικονομικό, έγκλημα τεραστίων διαστάσεων που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με αυτήν τη σύμβαση την οποία συζητάμε σήμερα, σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα που υπογράφει η Κυβέρνηση με την «Ελληνικός Χρυσός» η χώρα μας μετατρέπεται για πρώτη φορά σε ειδική οικονομική ζώνη αρχής γενομένης από την περιοχή της Χαλκιδικής. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

Είναι μία σύμβαση που δεν έχει ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, παραβιάζει το δίκαιο, δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τις θέσεις εργασίας και την ποιότητά τους, υπονομεύει την ανάπτυξη και το περιβάλλον, καταστρατηγεί το ίδιο το συμφέρον της χώρας.

Είναι μία σύμβαση που προβλέπει για την εταιρεία την αποκλειστική και ανεμπόδιστη χρήση του αιγιαλού, της παραλίας, και λιμενικών έργων χωρίς να αναφέρονται πουθενά οφέλη και υποχρεώσεις για το δημόσιο, που προβλέπει σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για την εταιρεία και οδηγεί σε τεράστια απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος.

Είναι μία σύμβαση που όχι απλά δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, όχι απλά δεν είναι εμβληματική επένδυση, όπως είπε ο συνάδελφος πριν, αλλά δεσμεύει και δένει τα χέρια της ελληνικής πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων για τα επόμενα είκοσι πέντε συν είκοσι πέντε χρόνια απέναντι στα ίδια τα συμφέροντα του δημοσίου, προβλέποντας ταυτόχρονα αδιανόητες ρήτρες και αποζημιώσεις υπέρ αυτής της εταιρείας.

Είναι μία σύμβαση, λοιπόν, που γράφτηκε στα γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός» και η υπογραφή της ήταν προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη. Όλοι και όλες το γνωρίζουμε αυτό. Άλλωστε, εκπρόσωποι αυτής της εταιρείας δήλωναν ευθαρσώς ότι αναζητούν μία συνεργάσιμη κυβέρνηση και τη βρήκαν, προφανώς, στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη.

Κυρίες και κύριοι,

Αποδεικνύεται περίτρανα πως για αυτήν την Κυβέρνηση δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε η αναχαίτιση της πανδημίας, ούτε η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ούτε η στήριξη της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των παραγωγών, των αγροτών, των εργαζόμενων, των νέων που έναν χρόνο τώρα δοκιμάζονται πολύ σκληρά και δοκιμάζονται όχι μόνο από την πανδημία, αλλά δοκιμάζονται και από τις καταστροφικές πολιτικές και επιλογές αυτής της Κυβέρνησης.

Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, αντιλαμβάνεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να κάνει πλιάτσικο, να μετατρέψει τη χώρα μας σε αποικία μίας εταιρείας. Με την κοινωνία σε καραντίνα και περιορισμό, που επιτάσσουν οι σημερινές συνθήκες, βρήκε η Κυβέρνηση την ευκαιρία είτε για να περάσει τα πλέον αντιδραστικά, συντηρητικά νομοσχέδια είτε για να φέρει νομοσχέδια σαν το σημερινό, το οποίο αποτελεί επιτομή της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που προφανώς τη βοήθησαν, για να έρθει στην εξουσία και στις κυβερνητικές θέσεις.

Και θα το επαναλάβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η υπερψήφιση αυτής της σύμβασης δημιουργεί στη χώρα μας ειδική οικονομική ζώνη, μία αποικία-κοινωνία που δεν θα ισχύει το εθνικό δίκαιο, μία αποικία όπου θα υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, μία περιοχή όπου οι εξορύξεις θα είναι μονοκαλλιέργεια και καμία άλλη δραστηριότητα δεν θα αναπτυχθεί. Και αναρωτιέμαι είναι εμβληματική αυτή η επένδυση; Μιλάμε για ανάπτυξη;

Παράλληλα, θα το επαναλάβω, δεν διασφαλίζονται θέσεις εργασίας και δικαιώματα. Καταστρέφεται το περιβάλλον και η οικονομία της χώρας, δεν επιτρέπονται καν διοικητικές παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Δημιουργείται ένα κράτος εν κράτει εν τέλει σε ένα κατεστραμμένο, παραδομένο περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Τρομάζω από αυτήν τη σύμβαση. Και τρομάζω γιατί ψηφίζετε την παράδοση και την καταστροφή της χώρας μας. Με τρομάζει γιατί βλέπω μπροστά μου το μοντέλο καταστροφής το οποίο σχεδιάζεται και για τη Θράκη. Διότι το επόμενο βήμα σας είναι να εγκαταστήσετε τα χρυσορυχεία και στη Ροδόπη και τον Έβρο, να δημιουργήσετε και εκεί μία νέα ειδική οικονομική ζώνη, μία νέα αποικία στη Θράκη παραδομένη στα συμφέροντα της «Ελληνικός Χρυσός», παραδομένη τελικά στην καταστροφή.

Διότι το μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης που υποστηρίζετε είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ερήμωση των περιοχών μας, η εγκατάλειψη οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, η εγκατάλειψη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού, της παραγωγής, του εμπορίου.

Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνετε κατά καιρούς και οι μεγαλοστομίες για την ανάπτυξη της Θράκης μέσα και από ωραία μεγάλα λόγια, αλλά και διακομματικές επιτροπές για την ανάπτυξη στην περιοχή μας, είναι τόσο υποκριτικά όσο καταστροφική είναι και αυτή η σύμβαση.

Και ξέρουμε όλοι και όλες ότι ήδη έχετε βάλει σε εφαρμογή την παράδοση της περιοχής του Περάματος Θράκης στους χρυσοθήρες. Δεν ήταν τυχαίες άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι δηλώσεις των στελεχών της El Dorado Gold λίγο καιρό πριν που έκαναν λόγο για επέκταση της εξόρυξης χρυσού και στο Πέραμα του Έβρου. Ανακοίνωσαν μάλιστα και την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένεται, όπως είπαν, το επόμενο διάστημα να λάβει το πράσινο φως από την Κυβέρνηση. Έτσι εξηγείται και η σπουδή σας να ψηφίσετε λίγο καιρό πριν νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται πλέον δεσμευτικός χαρακτήρας στα ειδικά χωροταξικά πλαίσια τα οποία και υπερβαίνουν τα αντίστοιχα περιφερειακά.

Και να θυμίσω ότι το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραφε ένα μοντέλο ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στην εργασία, με σεβασμό στην υγεία, την αειφορία, τη γεωγραφική θέση της περιοχής, δίνοντας εργαλεία για την ανάπτυξη του τουρισμού, της γεωργίας, της αλιείας, του εμπορίου, των επενδύσεων, όχι όμως τέτοιων καταστροφικών –εμβληματικών, όπως λέτε εσείς- επενδύσεων.

Αναφέρει μάλιστα ρητά ότι δεν επιτρέπονται οι εξορύξεις χρυσού, οι οποίες δεν είναι συμβατές με το μοντέλο ανάπτυξης και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής της Θράκης.

Ωστόσο, εσείς προετοιμάζετε και θεσμικά το έδαφος, για να υπερβείτε αυτούς τους περιορισμούς και να υπερβείτε και την προστασία της θρακιώτικης κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραδομένη και εξαρτώμενη από οικονομικά συμφέροντα, είναι δεδομένο πως θα επιχειρήσει πολύ σύντομα να επεκτείνει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και στη Θράκη, αγνοώντας το αρραγές μέτωπο σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις εξορύξεις χρυσού και αυτό μας τρομάζει.

Οι Θρακιώτες, όμως, που συνεχίζουν να βιώνουν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία αυτής της Κυβέρνησης, δεν θα παραδώσουν εύκολα τη γη τους. Να το θυμάστε αυτό. Γιατί έχουμε διαμηνύσει εδώ και χρόνια πως για εμάς χρυσός είναι τα δάση μας, είναι οι θάλασσές μας, είναι το νερό μας, είναι η υγεία μας, είναι η δουλειά μας, είναι η ίδια μας η ζωή και η ζωή των παιδιών μας.

Και όλα αυτά εμείς στη Θράκη δεν τα διαπραγματευόμαστε όσα «καθρεφτάκια» και αν μας φέρει αυτή η ανάλγητη, καταστροφική Κυβέρνηση. Στα σχέδιά σας θα μας βρείτε μπροστά σας, όπως και τις προηγούμενες φορές που το επιχειρήσατε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο