23.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ν. Γκαρά «Διπλασιάζουν τη χωρητικότητα στο ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου – Εμπαιγμός των Εβριτών από την κυβέρνηση» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Για εμπαιγμό των Εβριτών από την κυβέρνηση που διπλασιάζει τις θέσεις και τη χωρητικότητα στο ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Έβρου, παρά τη σαφή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, έκανε λόγο η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

- Χορηγούμενη-1

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οδηγεί στον μακροχρόνιο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε συνοριακές περιοχές της χώρας όπως ο Έβρος, κατά τις «επιταγές» και του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης: «αδιαφορείτε για τις εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργούνται τόσο για τους διαμένοντες στις μεγάλες κλειστές δομές, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε.

Η κα Γκαρά υπογραμμίζει πως για πρώτη φορά αυξάνεται η χωρητικότητα σε δομή στον Έβρο, ζητώντας από τον Υπουργό να εξηγήσει από πού προκύπτει αυτή η «αναγκαιότητα». Παράλληλα υπενθυμίζει πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετούσαν ρητά τη θέση περί μη δημιουργίας νέας δομής και μόνιμης παραμονής στη Θράκη.

Μάλιστα, η Βουλευτής απευθυνόμενη στον Υπουργό, ζήτησε να μάθει γιατί συγκεκριμένα στη νέα κατασκευή στον Έβρο προβλέπεται η δημιουργία υπόγειου τούνελ, γεγονός που γιγαντώνει το κόστος και μάλιστα την ώρα που η κοινωνία μαστίζεται από την πανδημία, την ακρίβεια, τη φτώχεια.

«Η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», είπε και η Κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της, με ισόρροπη κατανομή προσφύγων, και υποστήριξε πως είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία και πως θα πρέπει να ζητηθεί η επιβολή κυρώσεων.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Έβρου σημείωσε: «Σεβαστείτε τους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες, τις ανησυχίες, τις προτάσεις, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει τόσα χρόνια. Εξηγήστε, κύριε Υπουργέ, γιατί κατασκευάζετε μία υπερδομή στον Έβρο, σε τι εξυπηρετεί η αύξηση της χωρητικότητας και γιατί δεν σέβεστε τις ανάγκες και τις αγωνίες που έχει εκφράσει η τοπική κοινωνία».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Νατάσσας Γκαρά έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Kύριε Υπουργέ,

Σήμερα παρακολουθούμε ένα ακόμη επεισόδιο εγκληματικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ότι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Πολιτικές που μετατρέπουν τη χώρα και ιδιαίτερα τις ακριτικές περιοχές όπως είναι ο Έβρος σε αποθήκες ψυχών . Το έχουν πει και όλοι οι συνάδελφοι προηγουμένως. Και μάλιστα σε δομές κράτησης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στις οποίες αυξάνετε μάλιστα τη χωρητικότητα. Αλλά ξεχάσατε κύριε Υπουργέ, στη σημερινή σας ενημέρωση να το αναφέρετε, ήταν μάλλον ελλιπής η ενημέρωση.

        Άνθρωποι, εγκλωβίζονται για μήνες και για χρόνια σε άσχημες συνθήκες και εσείς αδιαφορείτε  για τις εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργούνται όχι μόνο για τους διαμένοντες στις κλειστές δομές, αλλά και για τους κατοίκους στις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους στις δομές αυτές . Αποδέχεστε, ολοκληρωτικά τη λογική μετατροπής της χώρας μας σε «ανάχωμα»,  σε «ασπίδα» για όλη την Ευρώπη, όπου θα εγκλωβίζονται στη χώρα μας άνθρωποι, προκειμένου να μην δυσαρεστήσετε τους ομοϊδεάτες σας στις  συντηρητικές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη .

              Μια λογική, που θέλει να επιβάλει και το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, το οποίο και εδώ έχουμε συζητήσει, αδιαφορώντας για το βάρος και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του δόγματος στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά στον Έβρο και τα νησιά. Διότι, και  το νέο σύμφωνο μετανάστευσης το οποίο επεξεργάζεστε προβλέπει, το βάρος να πέφτει κυρίως σε συνοριακές περιοχές και δεν το έχετε αρνηθεί αυτό. Εντέχνως, σήμερα κύριε Υπουργέ, αναφέρατε ότι γίνεται αναβάθμιση των υποδομών στο ΚΥΤ Φυλακίου . Δεν είπατε όμως ότι αυξάνετε ουσιαστικά διπλασιάζετε τις θέσεις και τη χωρητικότητα στο ΠΡΟΚΕΚΑ  Φυλακίου . Συνεχίζετε να εμπαίζετε  και να κοροϊδεύετε τους Εβρίτες  και τις Εβρίτισσες  όπως έχετε κάνει και στο παρελθόν, στους οποίους εσείς ο ίδιος λέγατε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση χωρητικότητας στις δομές .

Δημιουργείτε, ουσιαστικά, μία νέα δομή μέσα στην υφιστάμενη και γνωρίζετε όλοι ότι στην πράξη τα νούμερα αυτά πάντοτε πολλαπλασιάζονται.

Σήμερα αποδεικνύεται πως θα δημιουργήσετε 240 συν 20 νέες θέσεις κράτησης στο ΠΡΟΚΕΚΑ στον Έβρο, πέρα από τις 370 που ήδη υπάρχουν.

Κύριε Υπουργέ, μας κάνει εντύπωση αλλά είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται η χωρητικότητα στις δομές στον Έβρο και αναρωτιόμαστε ποια είναι η αναγκαιότητα όταν εσείς ο ίδιος και όλα σας τα στελέχη λέτε ότι οι ροές είναι κατά πολύ μειωμένες στον Έβρο. Και με αυτόν τον τρόπο καταστρατηγείτε τη ρητή στάση και θέση που είχε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και προηγούμενες κυβερνήσεις, να μη δημιουργηθούν νέες δομές, να μην υπάρχει μόνιμη διαμονή στον Έβρο και τη Θράκη και να μην αυξηθεί η χωρητικότητα.

Μάλιστα, στην τεχνική περιγραφή, στα έγγραφα τα οποία μας έχετε παραδώσει, προβλέπεται η δημιουργία στον Έβρο υπόγειου τούνελ μήκους πολλών μέτρων που θα διασυνδέει τα τμήματα της δομής, αδιαφορώντας για το τεράστιο κόστος, λες και πρέπει στον Έβρο να δημιουργήσουμε υπερδομές σε συνθήκες και λογικές «Γκουαντάναμο». Άραγε, σε τι εξυπηρετεί η υπόγεια διασύνδεση των δομών;

Δαπανάτε, κύριε Υπουργέ, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τις δομές σε Έβρο, Χίο και Λέσβο. Μόνο για τον Έβρο δαπανάτε περίπου 23,5 εκατ. ευρώ, εκατομμύρια που, προφανώς, θα πάνε σε έναν και μόνο γνωστό εργολάβο που επιλέγει και έχει ιδιαίτερη σχέση η κυβέρνησή σας.

 Και, μάλιστα, σε μία συγκυρία που η κοινωνία μαστίζεται από πανδημία, ακρίβεια, φτώχεια, στον Έβρο υπηρεσίες κλείνουν, πανεπιστήμια κλείνουν, σχολεία συγχωνεύονται, μαγαζιά, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία αναστέλλονται! Η ερημοποίηση του Έβρου είναι εμφανής καθημερινά και η κυβέρνηση αδιαφορεί για όλα αυτά και δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας!

Κύριε Υπουργέ, πρέπει να εξηγήσετε στους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες γιατί κατασκευάζεται μία υπερδομή στον  Έβρο, σε τι εξυπηρετεί η αύξηση της χωρητικότητας, γιατί δεν σέβεστε τα αιτήματα, τις ανάγκες, τις αγωνίες που έχει εκφράσει η τοπική κοινωνία του Έβρου, μία κοινωνία που, με ήπιο τρόπο αλλά μαζικά, αντέδρασε στα σχέδια σας για την αύξηση της χωρητικότητας και της κατασκευής υπερδομών στον Έβρο και, μάλιστα, μία κοινωνία η οποία με αλληλεγγύη διαχειρίζεται και σηκώνει το βάρος του προσφυγικού, μεταναστευτικού ζητήματος. Γιατί δεν εξηγείτε ξεκάθαρα, κύριε Υπουργέ, το σχέδιο της κυβέρνησης να εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι σε συνοριακές περιοχές!

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού είναι ζήτημα ευρωπαϊκό. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Ελλάδα και, κυρίως, οι ακριτικές περιοχές, ο Έβρος και τα νησιά, να σηκώνουν όλο το βάρος της μετανάστευσης υπό το δόγμα «η ασπίδα της Ευρώπης» και η Ευρώπη παράλληλα να νίπτει τας χείρας της!

Απαιτείστε, κύριε Υπουργέ, απαιτείστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διεκδικήσουμε μετεγκαταστάσεις, δίκαιη, ισόρροπη κατανομή των προσφυγικών ροών, με κυρώσεις στις χώρες που αρνούνται να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ζητείστε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη στάση την οποία έχει. Είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση των προσφύγων και οι συνεχείς πιέσεις προς τη χώρα μας. Η διαχείριση, όμως, πρέπει να είναι συνολική και να είναι ευρωπαϊκή, αλλά και σε αυτό το θέμα η Ευρώπη παίζει με καθυστερήσεις ή σιωπά.

Απαιτείστε να προβλεφθούν ευρωπαϊκές ασφαλείς δίοδοι, ώστε να παταχθούν και τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Εφαρμόστε το διεθνές δίκαιο που αποτελεί ένα ισχυρό διπλωματικό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας.

Σεβαστείτε, τέλος, τους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες, τις ανησυχίες, τις προτάσεις, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει εδώ και χρόνια.

Μην συνεχίζετε τα ψέματα και τον εμπαιγμό σε αυτούς τους ανθρώπους. Εξηγήστε το πραγματικό σχέδιο και παρουσιάστε το, διότι ούτε σήμερα μας ενημερώσατε για το συνολικό σχέδιο που προβλέπουν οι συμβάσεις που έχετε υπογράψει.

Ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ