fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ν. Γκαρά: «Άμεση ανάγκη ρύθμισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των γεωργικών γεωτρήσεων»

- Χορηγούμενη-

Τα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γεωργικών γεωτρήσεων φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή των Ελλήνων 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσας Γκαρά.

Στην ερώτηση σημειώνεται, ότι πολλές γεωτρήσεις, που είναι κρατικά εγγειοβελτιωτικά έργα, κατασκευάστηκαν επί το πλείστον εντός ορίων ιδιωτικών αγροτεμαχίων, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέριμνα για απαλλοτρίωση της έκτασης την οποία καταλαμβάνουν. Το υφιστάμενο καθεστώς δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα.

Αναλυτικότερα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών αγοραπωλησίας. Επίσης, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας, καθώς η γεώτρηση εμφανίζεται ως αυθαίρετο κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να αποκτούν την κυριότητα του εγγειοβελτιωτικού έργου. Το πρόβλημα οξύνεται σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου έχει αποβιώσει.

Επιπλέον, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες, στην ευθύνη των οποίων βρίσκονται οι γεωτρήσεις, σε περιπτώσεις ανόρυξης νέας γεώτρησης, καθώς δεν μπορεί να εκδοθεί Άδεια Χρήσης Νερού.

Κλείνοντας, επισημαίνεται ότι το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς επιφέρει μια σειρά από προβλήματα για όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιοκτήτες, αγοραστές, επαγγελματίες μηχανικούς, συμβολαιογράφους, κτλ., όπως βέβαια και για το ελληνικό δημόσιο και είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση λύσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Τεράστια προβλήματα ανακύπτουν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γεωτρήσεων»

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, και συγκεκριμένα οι γεωτρήσεις, κατασκευάστηκαν από κρατικούς φορείς και ανήκουν ιδιοκτησιακά στο κράτος. Η πλειονότητα αυτών κατασκευάστηκαν εντός των ορίων αγροτεμαχίων που ανήκουν σε ιδιώτες, χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα για απαλλοτρίωση της έκτασης την οποία καταλαμβάνουν. Ως αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης προκύπτει μια σειρά από προβλήματα για όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιοκτήτες, αγοραστές, επαγγελματίες μηχανικούς, συμβολαιογράφους, κτλ., όπως βέβαια και για το ελληνικό δημόσιο.

Αναλυτικότερα, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων επιθυμούν να πουλήσουν την έκτασή τους, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών αγοραπωλησίας. Επίσης, καθώς η γεώτρηση εμφανίζεται ως αυθαίρετο κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομική άδειας. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, οι οποίες φαίνονται ως αυθαίρετες κατασκευές στο αγροτεμάχιό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται κύριοι του εγγειοβελτιωτικού έργου. Επιπλέον, πρόβλημα δημιουργείται και σε περιπτώσεις ανόρυξης νέας γεώτρησης προς αντικατάσταση της υφιστάμενης, καθώς δεν μπορεί να εκδοθεί Άδεια Χρήσης Νερού και πιθανά να ανακύψει πρόβλημα και στην ανανέωση των συγκεκριμένων αδειών οι οποίες λήγουν στα τέλη του 2024. Τέλος, το πρόβλημα οξύνεται σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου έχει αποβιώσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι είναι απαραίτητη η άμεση εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα που ανακύπτουν από το υπάρχον καθεστώς ιδιοκτησίας των γεωτρήσεων και η ρύθμισή του προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων και δη του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή οι γεωτρήσεις ως εγγειοβελτιωτικά έργα πρέπει να εντάσσονται σε ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να  προχωρά απρόσκοπτα η διοίκηση, λειτουργία και συντήρησή τους για να εξυπηρετούν το σκοπό τους.

Επειδή το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς δημιουργεί πολλά και πολύπλοκα προβλήματα για όλους τους εμπλεκόμενους (ελληνικό δημόσιο, ιδιοκτήτες, αγοραστές, επαγγελματίες μηχανικούς, συμβολαιογράφους, κτλ.)

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ρυθμιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γεωτρήσεων και να εξευρεθεί λύση στα προβλήματα που ανακύπτουν από την υπάρχουσα κατάσταση προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων;

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψιανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουριολάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χριστίδου Ραλλία

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο