-1.1 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Ν. Δένδιας από Αλεξανδρούπολη: «Η πόλη κράτησε την ελληνικότητά της και την οδήγησε σε άνθιση» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε εχθές το βράδυ (26/02) ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ως κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου «Αλεξανδρούπολη: πόλη – άνθρωποι – γεγονότα (από τα χρόνια του ερημίτη μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης)»του συγγραφέα Ελευθέριου Τσινταράκη. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό της Ελλάδος και διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη και το Δήμο της πόλης. Στην εκδήλωση, πέραν του κ. Δένδια, παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, σεβασμιώτατος Άνθιμος, ο δήμαρχος της πόλης, Ιωάννης Ζαμπούκης, Αντιδήμαρχοι της πόλης, Βουλευτές του Νομού, αρχηγοί παρατάξεων και στελέχη του στρατού και της εκκλησίας.

Α-Δ: κ. Ζαμπούκης, κ. Δερμεντζόπουλος, κ. Δένδιας, κ. Τσινταράκης
- Χορηγούμενη-1

«Η Αλεξανδρούπολη μνημονεύεται από στόματα πλανηταρχών»

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Άνθιμος, κάνοντας μια σύντομη εισαγωγή για το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου. «Η πόλη μας είναι καινούργια. Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, ενώ τα συνολικά της χρόνια είναι μόνο 130. Η Αλεξανδρούπολη γεννήθηκε σε θυελλώδεις χρόνια» διαμήνυσε ο ίδιος. Με τη σειρά του, ο κ. Ζαμπούκης έκανε λόγο για ένα δήμο που αποτελεί σημείο συνάντησης δύο λαών, δύο ηπείρων, και εχθές αποτέλεσε σημείο συνάντησης δύο πρωθυπουργών. «Τα τελευταία χρόνια, η Αλεξανδρούπολη μνημονεύεται από τα στόματα πολλών αρχηγών κρατών, πολλών δημοσιογραφικών γλωσσών παγκοσμίως, ακόμη και από στόματα πλανηταρχών. Και φυσικά, όχι τυχαία. Ο επενδυτικός οίστρος, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που εκδηλώνονται όλο και συχνότερα, αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική μας ανάπτυξη, καθιστώντας το δήμο μας κομβικό σημείο για την εφαρμογή στρατηγικών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης.

«Μια σημαντική πόλη, η πρωτεύουσα μιας σημαντικότατης για τον ελληνισμό περιοχής»

Ξεκινώντας, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομόλογού του, Μπόικα Μπορίσοφ στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο του «4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε εκ νέου τη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στη Βουλγαρία για να γίνει μέλος της ΕΕ.

Η Αλεξανδρούπολη ως ένα εξαιρετικά δυναμικό κύτταρο ελληνισμού

«Το βιβλίο το έχω γνωρίσει εδώ και μερικές μέρες, τον Ε. Τσινταράκη είχα τη μεγάλη τιμή να τον γνωρίσω πριν από λίγα λεπτά. Θα ήθελα να τον συγχαρώ από καρδιάς» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας. «Όταν πρωτοείδα το βιβλίο, ζήτησα μία πληροφορία: τί επαγγέλλεται ο συγγραφέας του βιβλίου. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι ήταν φαρμακοποιός και φιλοτελιστής. Αυτό μου έδωσε να καταλάβω τη φιλοσοφία με την οποία προσέγγισε το έργο, την απεικόνιση της ιστορίας της πόλης του, από τη γέννησή της μέχρι τα εκατοστά της γενέθλια. Διότι καταφέρνει μέσα σε αυτές τις σελίδες να δείξει ολόκληρο το ψηφιδωτό, το οποίο δημιουργήθηκε από ανεξάρτητες και μικρές ψηφίδες που με ένα μαγικό τρόπο ενώθηκαν και δημιούργησαν αυτό που είναι η πόλη» επεσήμανε στη συνέχεια ο ίδιος, κάνοντας λόγο για παράλληλες πορείες ανθρώπων, εθνών, κρατών, ηγετών στρατού, μεγάλων πολιτικών, οι οποίες μέσα από κοσμοϊστορικά γεγονότα οδήγησαν στο να δημιουργηθεί στη ΒΑ εσχατιά της Ελλάδος ένα εξαιρετικά δυναμικό κύτταρο ελληνισμού. «Το 1900 ακουγόντουσαν εδώ όλες οι γλώσσες του κόσμου – τουρκικά, γερμανικά, ελληνικά, βουλγαρικά, ιταλικά, εβραϊκά – όμως αυτή η πόλη κράτησε την ελληνικότητά της. Αυτή η έρευνα αναδεικνύει τον τρόπο που αυτό έγινε. Και τον τρόπο με την οποία η πόλη αυτή όχι μόνο την κράτησε αλλά και την οδήγησε σε άνθιση λαμπρή» ολοκλήρωσε αναφορικά με το βιβλίο ο κ. Δένδιας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο του κ. Τσινταράκη

Αναφορικά με το βιβλίο του, ο φαρμακοποιός και συγγραφές Ελευθέριος Τσινταράκης γνωστοποίησε: «Το ιστορικό αυτό πόνημα αναφέρεται με φωτογραφικά και γραπτά ντοκουμέντα στα ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα που συνέβησαν στην Αλεξανδρούπολη, στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, της βουλγαρικής κατοχής, της διασυνοριακής περιόδου, καθώς και στα πρώτα χρόνια μετά την ενσωμάτωση. Νομίζω ότι ο κάθε συμπολίτης μου που ενδιαφέρεται για την ιστορία της πόλης μπορεί να το διαβάσει».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ερντογάν: Πόλεμος ενάντια στους σκύλους

Τα νέα από την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στόχο τα αδέσποτα, καθώς πλέον τα θεωρεί επικίνδυνα. Στις 25...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ