fbpx
19.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη «Μην έρχεστε, όσοι δεν δικαιούστε άσυλο» (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συνάντησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν για τις τουριστικές, εμπορικές και πολιτικές συμμαχίες ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα.

«Ήταν μια ακόμη ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την άριστη συνεργασία μας»

Ξεκινώντας, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον τουρισμό, κάνοντας λόγο για 3.5 εκατομμύρια Βούλγαρους που επισκέφτηκαν πέρυσι την Ελλάδα και 1.5 εκατομμύρια Έλληνες που ταξίδεψαν στη Βουλγαρία. «Η Ελλάδα είναι ο νούμερο ένα προορισμός των Βούλγαρων, θέλουμε να επισκέπτονται περισσότεροι Βούλγαροι την Ελλάδα, και ειδικά τη Β. Ελλάδα και τη Θράκη» τόνισε ο πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στην ελληνοβουλγαρική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, εξηγώντας: «Στον τομέα της ενέργειας οι δύο χώρες προσβλέπουμε στην ασφάλεια και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών. Χαίρομαι που πια και η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει επισήμως με 20% στο έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης, για πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Αναφορικά με την επενδυτική παρουσία της Ελλάδας στη Βουλγαρία, σημείωσε ότι αυτή είναι σημαντική. «Είναι η 6η επενδυτική δύναμη εκεί. Η ελληνική οικονομία επενδύει στην εξωστρέφεια, κάτι που δείχνει το μνημόνιο συνεργασία και κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και της Invest Bulgaria agencies που υπογράφηκε σήμερα» επεσήμανε στη συνέχεια.

«Οι δύο χώρες μετατρέπονται σε σημαντικούς κόμβους»

Σχετικά με το πεδίο των μεταφορών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, ενώ στον τομέα της ενέργειας υπογράμμισε την  ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αγωγό αερίου IGB. Στόχος, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι να καταστούν οι δύο χώρες η πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης δια θαλάσσης.

Η κοινή πρόκληση ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Ήδη από χθες, στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις. Αυτές είναι απολύτως ελεγχόμενες και βρίσκονται μακριά από αστικούς ιστούς» σημείωσε αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα ο Κ. Μητσοτάκης. «Η πολιτική της χώρας μας στο ζήτημα αυτό άλλαξε: τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται πολύ καλύτερα, μαζί και τα θαλάσσια σύνορα. Το νομικό πλαίσιο που έχουμε στη διάθεσή μας έγινε και αυστηρότερο και πιο ευέλικτο. Θα κάνω μία έκκληση: να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση που δεν οδηγεί πουθενά, διότι είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες δομές» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Την ίδια στιγμή, έστειλε ένα μήνυμα από την Αλεξανδρούπολη: «Θέλω να στείλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, σε όσους γνωρίζουν ότι δε δικαιούνται άσυλο και πάρα ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας: Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος από τον οποίον σας οδηγούς οι διακινητές που πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Θα σταματά στα νησιά, και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής» κατέληξε αναφορικά με αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός.

Ελλάδα και Βουλγαρία συγκλίνουν στο ηθικό δίκαιο

«Οι απόψεις μας με τη Βουλγαρία συμπίπτουν και σε δύο άλλα χρήσιμα σημεία. Πρώτον, στην ανάγκη συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, υπό τον όρο βέβαια, ότι οι υποψήφιες χώρες θα τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους. Ελλάδα και Βουλγαρία συμπορεύονται απέναντι στις νέες προκλήσεις, διεκδικούν τους ίδιους στόχους. Συμπίπτουν επίσης στη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου» δήλωσε στη συνέχεια κ. Μητσοτάκης.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο