fbpx
8.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Moscovici καρφώνει κυβέρνηση για πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης μετά από Ερώτηση του Νότη Μαριά

- Χορηγούμενη-

Στη σέντρα βγάζει κυριολεκτικά ο P. Moscovici την κυβέρνηση για το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης απαντώντας σε Γραπτή Ερώτηση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Καθηγητή, Νότη Μαριά.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής στις 31/10/2016 είχε ζητήσει με Ερώτησή του από την Κομισιόν να συναινέσει στη μείωση της δυσθεώρητης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του φτωχοποιημένου Ελληνικού λαού να θερμανθεί κατά τη διάρκεια του παγωμένου χειμώνα.

Μετά από τέσσερις και πλέον μήνες!! Απαντώντας ο κ. Moscovici, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την εκπλήρωση των δημοσιονομικών μνημονιακών στόχων. Με απλά λόγια ο Moscovici ρίχνει τα βάρη στην κυβέρνηση για το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης και νίπτει τας χείρας του ως μέλος της τρόικας.

Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά και της Απάντησης του κ. Moscovici:

Θέμα: Μέτρα για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτηρίων, η αδυναμία διατήρησης επαρκούς θέρμανσης στην Ελλάδα αφορά το 70% των νοικοκυριών όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 10,8%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσοστό 51,1% της λιανικής τιμής του όταν κατά μέσο όρο το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 32,1%.

Σημειωτέον ότι παρά την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης το 2016, το επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα παραμείνει το ίδιο με το 2015. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κατά 20% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 αναμένεται να επιδεινώσει την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών.

Όπως έχει αναγνωρίσει η Επιτροπή στην απάντηση που έδωσε στην Ερώτησή μας Ε-000827/2016, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εάν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί ως μέλος της τρόικας μειώσεις των ως άνω φορολογικών συντελεστών;

2. Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να προτείνει προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (6.3.2017):

1. Στη νομοθεσία της ΕΕ καθορίζονται μόνον εναρμονισμένοι ελάχιστοι συντελεστές. Αποφάσεις των κρατών μελών για συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ υψηλότερους των κατώτατων αυτών ορίων εξαρτώνται από τις εθνικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής πολιτικής. Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους συντελεστές οι οποίοι εφαρμόζονται στα προϊόντα που αναφέρει ο κ. βουλευτής, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της. Όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα για την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και για την επίτευξη σημαντικών και βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων περιγράφονται στο μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ) που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Επιτροπής, η οποία ενεργούσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(1).

2. Η οικονομική κρίση είχε άνευ προηγουμένου επιπτώσεις για την κοινωνική πρόνοια. Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συμφωνίας, η πιο πιεστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η παροχή άμεσης στήριξης στους πλέον ευάλωτους ώστε να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ανανεωμένης ύφεσης. Έχει θεσπιστεί προσωρινή δέσμη μέτρων ανθρωπιστικού χαρακτήρα η οποία θα καταργηθεί σταδιακά ώστε να συμπέσει με την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο του καθεστώτος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ). Οι αρχές επωφελούνται από τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια που παρέχεται από διεθνείς οργανισμούς και από την Επιτροπή στον τομέα αυτό.

3. Τέλος, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί η περιεκτικότητα σε άνθρακα του μείγματος καυσίμων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη θέρμανση, όπου η επικράτηση του πετρελαίου θέρμανσης έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες εκπομπές και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις και η ελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου θα πρέπει να ενθαρρύνει την ευρύτερη υιοθέτηση του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης, καθώς είναι λιγότερο δαπανηρό και μικρότερης έντασης άνθρακα. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση από τα νοικοκυριά, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πρέπει να έχει θετικά αποτελέσματα στο θέμα αυτό

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Έρχεται νέο πρόγραμμα για δωρεάν διαιτολόγο – Ποιοι θα έχουν πρόσβαση

Έτοιμο προς υλοποίηση είναι σχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγο για όλους τους υπέρβαρους! Η διαδικασία των δωρεάν ραντεβού θα...