fbpx
17 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Μήπως ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε απότομα; – Δείτε τα αίτια και πως να το αντιμετωπίσετε

- Χορηγούμενη-

Στους περισσότερους από εμάς, έχει τύχει να αισθανθούμε μια μικρή ζαλάδα καθώς σηκωνόμαστε από το κρεβάτι ή από μία καρέκλα.

Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό σε μερικά άτομα εκδηλώνεται με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από άλλα, ενώ μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε απώλεια των αισθήσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το φαινόμενο της ορθοστατικής υπότασης, κατά το οποίο η πίεση του αίματος μειώνεται σημαντικά στην όρθια στάση.

- Χορηγούμενη-

Πού οφείλεται
Όπως προκύπτει από μελέτες, όταν κάποιος πάσχει από ορθοστατική υπόταση, δεν λειτουργούν σωστά οι αντανακλαστικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την έγερση.

Αυτό προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης που οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων όπως ζάλη, αδυναμία και ατονία στην όρθια θέση, καθώς το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά, ώστε να τροφοδοτεί τους ιστούς με οξυγόνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της ορθοστατικής υπότασης –σε πρώτο επίπεδο- είναι ιδιαίτερα εύκολη και γίνεται με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε ύπτια και όρθια θέση.

Συγκεκριμένα, μείωση στη συστολική πίεση πάνω από 20 mmHg θεωρείται διαγνωστική.
Βέβαια, σε κάθε άνθρωπο καθώς μετακινείται από θέση κατάκλισης σε όρθια θέση, συμβαίνει αντανακλαστικά αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος που, όμως, δεν υπερβαίνει τα 20 mmHg.

Αιτίες

Μη νευρογενή αίτια
Καρδιολογικά: Η καρδιά αδυνατεί να αυξήσει την παροχή σε αίμα, όταν το άτομο μεταβαίνει στην όρθια θέση.

Χαμηλός όγκος αίματος: Δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος στα αγγεία.

Αγγειοδιαστολή: Το αίμα λιμνάζει στις διασταλμένες φλέβες κυρίως λόγω φλεβικής ανεπάρκειας.

Νευρογενή αίτια
Πρόκειται για βλάβες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δηλαδή αυτού που ρυθμίζει αυτόματα τις λειτουργίες του σώματος χωρίς τη θέλησή μας όπως είναι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, την μείωση ή αύξηση του εύρους των αγγείων.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πίνετε άφθονα υγρά και αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ, έστω και σε μέτρια ποσότητα
Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αν δεν έχετε υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια)
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
Πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ κάθε πρωί
Να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι και να κάθεστε λίγο πριν σηκωθείτε σε όρθια θέση
Ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού
Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και την επίκυψη
Αποφεύγετε το θερμό περιβάλλον
Χρησιμοποιείστε ειδικές ελαστικές κάλτσες κατά της φλεβικής ανεπάρκειας
Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, επισκεφθείτε ένα γιατρό, ο οποίος θα σας υποβάλει στις απαραίτητες εξετάσεις, προκειμένου να διαγνώσει αν πρόκειται για ορθοστατική υπόταση ή άλλο πρόβλημα υγεία

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Κ. Κουτσούκος: «Μπορούμε να κάνουμε άμεσα την έξοδο από την Εγνατία Οδό προς το ΠΓΝΑ – δε μας το επιτρέπουν επειδή δε συμφωνεί το...

Για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της «Εγνατία Οδός ΑΕ» μπορούν άμεσα να ανοιξουν έξοδο επί της Οδού προς τα επείγοντα περιστατικά του ΠΓΝΑ αλλά βρίσκουν άρνηση από το πανεπιστήμιο, έκανε λόγο ο διευθυντής υποστήριξης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης «Εγνατία Οδός ΑΕ», Κωνσταντίνος Κουτσούκος.
- Χορηγούμενη -