fbpx
20 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Μια δύσκολη νύχτα στον τόπο της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή της Νίψας Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα, η δεύτερη συνεχόμενη, πέρασε στη δασική περιοχή Λουτρών – δρυμού καθώς η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωοπυρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης και μαινόταν ανεξέλεγκτη.

Στην προσπάθεια της κατάσβεσης επιχειρούν πλέον δυνάμεις από ολόκληρη τη βόρειο Ελλάδα που σήμερα επιχειρήσουν για τρίτη μέρα.

Τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις τους λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, ενώ Πυροσβεστική υπηρεσία, πολιτική προστασία, μηχανήματα του δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης μαζί με το στρατό ήταν σε θέσεις μάχης, ολόκληρη τη νύχτα.

- Χορηγούμενη-

Έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για εκτίμηση κατάστασης στο χώρο της πυρκαγιάς, εντός του κινητού επιχειρησιακού κέντρου της Πυροσβεστικής, που ήρθε στην περιοχή από τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ για να προβεί στον περαιτέρω συντονισμό των δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Στο ΣΟΠΠ συμμετείχαν ο συντονιστής επιχειρήσεων Β.Ελλάδος υποστράτηγος Π.Σ. Σπυρίδωνος Βαρδάρης, ο Αντιπεριφερείαρχης Π.Ε. Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομος Φωτακίδης, ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Πιστόλας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Κούκουρας, ο Ταξίαρχος 31Μ/Κ ΤΑΞ Κωνσταντίνος Δαλάκης, Διοικητης Τμήματος Τροχαίας Αλεξανδρούπολης Κυριακή Κερέμη, και ο υπηρεσιακός Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλεξανδρούπολης Απόστολος Μακράς.

Η φωτιά απείλησε ακόμα και το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο κτηνίατρος του δήμου, η υπηρεσία και οι εθελοντές βρισκόταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή για την ασφάλεια των τετράποδων φιλοξενούμενων του καταφυγίου ρίχνοντας νερό για να υπάρχει υγρασία και είχαν απελευθερώσει μερικώς τα ζώα για να έχουν αποκλιμάκωση της αντίδρασής τους στον καπνό.

Η φωτιά απείλησε και τον οικισμό της Νίψας. Στο χωριό βρέθηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και η αντιδήμαρχος Τραιανούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου με τον πρόεδρο της κοινότητας Αντώνη Παντελίδη.

Σε ετοιμότητα ήταν και το ΕΚΑΒ για όσους παρουσιάσουν αναπνευστικό πρόβλημα, λεωφορεία για ενδεχόμενη μεταφορά, ξενοδοχείο για ενδεχόμενη φιλοξενία, και δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί οργανωμένα το ενδεχόμενο εκκένωσης του οικισμού.

Ωστόσο η μείωση της έντασης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας βοήθησε στο να πέσει η ένταση της φωτιάς και η ελπίδα όλων είναι ότι σήμερα τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.

Να σημειώσουμε πως από Ω/19:00/15-09-2020 έως Ω/19:00/16-09-2020, εκδηλώθηκαν 80 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και συνολικά επιχείρησαν 777 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 301 οχήματα και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδος. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους, όπως στην Αλεξανδρούπολη, έφτασαν ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα Πετρωτά (φώτο+βίντεο)

Τα Πετρωτά είναι χωριό του Νομού Έβρου και ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ορεστιάδας. Δημιουργήθηκαν γύρω στο 1530 από Έλληνες που μετακόμισαν εκεί από την Ήπειρο και τη Μάλτα ενώ στη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος των κατοίκων από τα Πετρωτά μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, το χωριό έχει περί τους 120 κατοίκους.

Αλεξανδρούπολη: Δίνεται ξανά στην κυκλοφορία αυτοκινήτων ο πεζόδρομος Κύπρου (βίντεο)

Ξανά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα δοθεί εντός κάποιων ημερών ο πεζόδρομος της Κύπρου στην Αλεξανδρούπολη, που ενώνει την κεντρική οδό Λεωφόρο Δημοκρατίας με το λιμάνι και το πάρκινγκ.
- Χορηγούμενη -