Το μετάξι μας γίνεται γνωστό παγκοσμίως

Στις 27 & 28 Απριλίου οι σχετικές εκδηλώσεις στον Έβρο

Μια σημαντική διάκριση πέτυχε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία κέρδισε μία θέση στου «Δυτικούς Δρόμους του Μεταξιού», που είναι ένα πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού το οποίο αναβιώνει τους πάλαι ποτέ δρόμους του μεταξιού από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη.

Με αφορμή αυτή τη διάκριση, ο νέος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και μεταξύ άλλων, σχολίασε: «Η περιφέρειά μας αποκτά διεθνή και πρωταγωνιστικό ρόλο στους μεγάλους εκθέτες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, αυτό σημαίνει ότι η περιφέρειά μας αποκτά θέση στον επίσημο χάρτη διαδρομών του μεταξιού.

Ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμoύ των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σαν σκοπό τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις τοπικές κοινότητες των δυτικών δρόμων του μεταξιού. Αυτό σημαίνει ότι η περιφέρειά μας και συγκεκριμένα η Αλεξανδρούπολη κέρδισε ένα από τα δυο διεθνή εργαστήρια τα λεγόμενα workshop που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη με το πρόγραμμα Δυτικοί Δρόμοι του Μεταξιού.

Ο δρόμος του μεταξιού δεν ήταν απλώς ένας εμπορικός δρόμος που συνέδεε την Κίνα με την Ευρώπη και την ανατολή με τη δύση, αλλά ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, ένα σταυροδρόμι επικοινωνίας και μετακίνησης ιδεών και επιστημονικών γνώσεων και η χώρα μας, η περιφέρειά μας και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μέσω του Σουφλίου, αποκτά πια πρόσβαση σε αυτόν εδώ το δρόμο, που θα έχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και παγκόσμιο ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους σε εισαγωγικά παίκτες της τουριστικής βιομηχανίας»

Η συμμετοχή της ΠΑΜ-Θ στους «Δυτικούς  Δρόμους του Μεταξιού» θα φέρει τον επόμενο μήνα σημαίνουσες προσωπικότητες στον Έβρο, που θα συμμετάσχουν στο σχετικό workshopτης Αλεξανδρούπολης, αλλά και στις παράλληλες δράσεις του συγκεκριμένου διημέρου (27 & 28 Απριλίου) στο Σουφλί.

Αυτή η εξέλιξη «δένει» με όλες τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ για την προβολή της περιοχής στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση τουριστών και οι οποίες ήδη έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, τα οποία περιέγραψε ο κος Αντωνιάδης: «Μιλάμε πια με παγκόσμιους παίκτες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, άνθρωποι οι οποίοι μετακινούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Ήδη μιλάμε με το μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμό της Μεγάλης Βρετανίας (το Thomastour), ήρθαμε σε επαφή με τον κύριο Μουζενίδη ο οποίος έχει την αεροπορική εταιρεία ellinair. Θα έχουμε 3 πτήσεις την εβδομάδα από την Ρωσία στο αεροδρόμιο της Καβάλας, αυτό σημαίνει αύξηση των τουριστών από την Ρωσία κατά 50% (πέρυσι περίπου επισκέφτηκαν την περιοχή μας 20 με 25 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες και φέτος περιμένουμε περίπου 65 με 70 χιλιάδες τουρίστες). Γίνονται όλες εκείνες οι επαφές προκειμένου η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να γίνει ένας τουριστικός προορισμός  τεσσάρων εποχών, αλλά και να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας.

Δεν πρέπει να έχουμε ένα μεμονωμένο τουριστικό προορισμό, δηλαδή να απευθυνόμαστε μόνο στη βαλκανική χερσόνησο, αλλά πρέπει να έχουμε ένα ευρύ φάσμα, να απευθυνόμαστε και στη βρετανική χερσόνησο, αλλά και στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και στην αγορά της Ρωσίας και οπουδήποτε μπορούμε να ανοίξουμε το παιχνίδι. Βλέπουμε τα γεγονότα της Τουρκίας πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην κρουαζιέρα»
Την ίδια ώρα βέβαια ο κος Αντωνιάδης καταδίκασε και τη διαφαινόμενη πρόθεση της Εγνατία Οδός Α.Ε. για την τοποθέτηση επιπλέον σταθμών διοδίων στην περιοχή της ΑΜ-Θ, εκτιμώντας ότι αυτή η απόφαση λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες της τουριστικής της αναβάθμισης, αφού οι τόσοι πολλοί σταθμοί διοδίων που θα λειτουργήσουν στην περιοχή θα καταστήσουν την πρόσβαση σε αυτήν πολύ ακριβή.
Δήμος Μπακιρτζάκης