fbpx
11.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μενέλαος Μαλτέζος: Στην αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης στοχεύει η κυβέρνηση

Η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών, όπως αυτή ορίζεται στο Π.Δ. 38/2010, βρίσκεται εκτός κοινοτικού πλαισίου

- Χορηγούμενη-


Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμα ένα βήμα αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Μετά την πρόσφατη νομοθέτηση της εξίσωσης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων μ’ αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, σειρά είχε η νομοθέτηση της υποχρέωσης των Επιμελητηρίων να εγγράφουν τους απόφοιτους κολεγίων αναγνωρίζοντάς τους ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, με τον τρόπο αυτό η ελληνική Πολιτεία συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε «πλημμελή ενσωμάτωση διατάξεων της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ».

Πρόκειται για έναν ψευδέστατο ισχυρισμό, που χρησιμοποιείται ως «δούρειος ίππος» για να δικαιολογήσει μια εγκληματική κυβερνητική επιλογή και μια τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα, χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια για διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς.

Η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών, όπως αυτή ορίζεται στο Π.Δ. 38/2010, στην πραγματικότητα βρίσκεται εκτός κοινοτικού πλαισίου. Αυτό που προβλέπεται είναι μια αυτοματοποιημένη διοικητική διαδικασία, δίχως ακαδημαϊκή βαρύτητα, αφού ο «έλεγχος» των τίτλων σπουδών γίνεται από μια οργανική μονάδα επιπέδου τμήματος (ΑΤΕΕΝ), το οποίο μάλιστα ούτε στελεχώνεται με το απαιτούμενο, για κάθε περίπτωση, επιστημονικό προσωπικό, ούτε καν συνεπικουρείται από επιτροπές ειδικών επιστημόνων.

Από την άλλη, η νομοθέτηση της υποχρέωσης των Επιμελητηρίων να εγγράφουν στις τάξεις τους απόφοιτους των κολεγίων με μια fast track, αδιαφανή διαδικασία, οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς για ολόκληρο το οικονομικό και τεχνικό οικοδόμημα της χώρας: τι θα μας απαντήσει η κυβέρνηση όταν προσωπικό αμφιβόλου επιστημονικής αξιολόγησης θα μπορεί να διαχειρίζεται λεπτά φορολογικά ζητήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών και να κατασκευάζει κτήρια και υποδομές;

Επιπλέον, πρόκειται για μια εξέλιξη που συνιστά κατάφορη αδικία για τους αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και για εκείνους που φοιτούν σε τμήματα στα οποία δεν έχουν καν ακόμη αναγνωριστεί επαγγελματικά δικαιώματα! Για να γίνει αυτό, η νομοθεσία προβλέπει αξιολόγηση από επταμελή επιτροπή, την οποία αρνείται να συστήσει το υπουργείο Παιδείας.

Όταν, όμως, πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία εξάλλου αρέσκεται να διαφημίζει μέσα από τα social media ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο και η κυβέρνηση κινούνται ταχύτατα και λαμβάνουν αποφάσεις που είναι επιζήμιες για τη δημόσια Παιδεία και κατ’ επέκταση για την ελληνική κοινωνία. Όλα δηλαδή στον βωμό της κερδοφορίας των κολεγιαρχών.

Επίσης, πρόκειται για ξεκάθαρη ταξική επιλογή που πριμοδοτεί όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα των ιδιωτικών κολεγίων για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, δυνατότητα που ένα παιδί από λαϊκή οικογένεια δεν έχει.

Ως προοδευτικοί οικονομολόγοι, που από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την «κερκόπορτα» που ανοίγει συνειδητά η κυβέρνηση, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και διατεινόμαστε ότι μοναδικοί αρμόδιοι να αξιολογούν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια και οι αναγνωρισμένοι επιστημονικοί φορείς.

Ήδη από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει την αντιεκπαιδευτική και αντιεπιστημονική πολιτική της κυβέρνησης και απαιτήσαμε να αποσυρθεί η εν λόγω αντισυνταγματική διάταξη που εξισώνει με τρόπο fast track τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων αμφιβόλου ποιότητας κολεγίων με αυτά των απόφοιτων δημόσιων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ανάλογες πρωτοβουλίες πρέπει να λάβει και η κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας ώστε να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν άμεσα οι πρωτοβουλίες συντονισμού με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια και να δημιουργηθεί το ανθρώπινο και επιστημονικό ανάχωμα που δεν θα ακυρώσει στην πράξη την εφαρμογή της κατάπτυστης νομοθετικής ρύθμισης.

Ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπρόσωπος των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο