Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
30.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΜειωμένα ενοίκια: Ποιοι δικαιούχοι αποζημίωσης θα δουν άμεσα λεφτά στους λογαριασμούς τους

Μειωμένα ενοίκια: Ποιοι δικαιούχοι αποζημίωσης θα δουν άμεσα λεφτά στους λογαριασμούς τους

Λύση σε μια σειρά από γρίφους αναφορικά με τον υπολογισμό στο «κούρεμα» των ενοικίων, επιχειρεί να δώσει, έστω και κατόπιν εορτής, το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ), στόχος είναι να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι εδώ και μήνες δεν έχουν πληρωθεί την αποζημίωση για τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι:

  1. Εάν το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από τον μήνα για τον οποίο ορίζεται μερική καταβολή, το 40% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.
  2. Εάν στη μισθωτική σχέση μετέχουν περισσότεροι μισθωτές και οι προϋποθέσεις μερικής καταβολής μισθώματος δεν συντρέχουν για το σύνολο των μισθωτών, με την επιφύλαξη των οριζομένων για την περίπτωση συζύγου ή έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης, η μερική καταβολή μισθώματος υπολογίζεται αναλογικά σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής του δικαιούχου μισθωτή στο μίσθωμα.
  3. Στην περίπτωση που το μίσθωμα καταβάλλεται κατά τη λήξη της μίσθωσης ή σε μικρότερα διαστήματα και πάντως μεγαλύτερα του μηνός η απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους προβλεπόμενους μήνες υπολογίζεται αναλογικά.
  4. Η μείωση του ενοικίου ισχύει για ολόκληρο τον μήνα για τον οποίο προβλέπεται μερική καταβολή μισθωμάτων, κατά περίπτωση, ανεξαρτήτως των ημερών ανά μήνα κατά τις οποίες έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου.
  5. Το μέτρο των μειωμένων ενοικίων ισχύει και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται χρήση πέραν της συμβατικής διάρκειας της μίσθωσης του ακινήτου (εξωσυμβατική χρήση) και καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
  6. Το μέτρο της μείωσης ενοικίου έως 100% δεν εφαρμόζεται:

α) Όταν υφίσταται συμφωνία μίσθωσης που περιλαμβάνει ως όρο την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ως ποσοστό επί των εσόδων, με εξαίρεση την περίπτωση που προβλέπεται και η καταβολή ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος.

β) Σε περίπτωση κατά την οποία η μισθώτρια επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση, αδράνεια, σε αναστολή για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή δεν έχει άδεια λειτουργίας ή αυτή έχει ανακληθεί.

  1. Το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων εφαρμόζεται και στην περίπτωση κατά την οποία εκμισθωτές-ιδιοκτήτες είναι φορείς γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.
  2. Δεν ισχύει η μείωση των ενοικίων όταν οι μισθωτές είναι φορείς γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας...

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετακίνησης πληθυσμού σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο. Τρεις ακριτικές περιοχές της ΠΕ Έβρου που σ' ότι αφορά στο...

POP UP! Κουλ: Το κρασί της Θράκης… αλλιώς, στον πεζόδρομο του Ταχυδρομείου

Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας της Ναυτικής Εβδομάδας Αλεξανδρούπολης, ο πεζόδρομος του Ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε...

Παρόμοια