fbpx
1.8 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για το αρδευτικό δίκτυο Τυχερού στο Σουφλί

- Χορηγούμενη-

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Τυχερό ημερίδα με θέμα ” Μελέτη αρδευτικού δικτύου περιοχής Τυχερού “.

Την  ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σουφλίου, η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Αγροτικός Σύλλογος και το ΤΟΕΒ Τυχερού.

- Χορηγούμενη-

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμετζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Βενετίδης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλειος Δελησταμάτης, Χρήστος Χατζηπέμου και Αργυρίου Νικόλαος, ο Αντιδήμαρχος Φερών Κολγιώνης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Τυχερού Δουκαλέτσης Γεώργιος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου Δημούτσης Αθανάσιος, ο επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Σουφλίου Σκαρκάλας Παναγιώτης, Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σουφλίου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου     Παρασκευόπουλος Πολυζώης, Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα Δέδογλου Σπύρος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαλτεπιώτης Αθανάσιος και πλήθος αγροτών οι οποίοι από νωρίς γέμισαν την αίθουσα της εκδήλωσης.

Στο πάνελ της ημερίδας συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΤΟΕΒ Τυχερού Τασμαλής Σαράντης, ο Καραμπεάζης Γεώργιος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος και ο Μάρκου Δημήτριος τεχνικός σύμβουλος Μηχανικός Περιβάλλοντος. Την έναρξη και το συντονισμό της ημερίδας έκανε  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πρωτογενούς τομέα Δήμου Σουφλίου Δαρούσης Δημήτρης.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι τόνισαν τη σπουδαιότητα υλοποίησης του έργου. Ο τεχνικός σύμβουλος Μάρκου Δημήτριος κατά την παρουσίασή του  αναφέρθηκε σε τεχνικές  λεπτομέρειες του έργου αλλά και στις σκοπιμότητες υλοποίησης που είναι οι εξής:
1. Μείωση κατανάλωσης νερού.
2. Μείωση κόστους άρδευσης των εκτάσεων.
3. Βελτίωση συνθηκών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
4. Αύξηση του Αγροτικού εισοδήματος.
5. Συγκράτηση του πληθυσμού.

Η συνολική έκταση υπογειοποίησης του δικτύου άρδευσης είναι 28.000 στρέμματα και το κόστος μελέτης 1.300.000 ευρώ. Το κόστος κατασκευής του έργου θα υπολογιστεί από τη μελέτη.

Ο Περιφερειάρχης κατά την ομιλία του πέρα από τη σπουδαιότητα του έργου για την ευρύτερη περιοχή του Τυχερού, αναφέρθηκε και στη διαδικασία που ακολουθεί η Περιφέρεια για το συγκεκριμένο έργο, καθώς   έχει προβεί μετά από διαγωνισμό στη πρόσληψη τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν έλλειψη προσωπικού και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η συντόμευση της διαδικασίας.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης έκανε την εξαγγελία δύο ακόμη έργων για την αντιπλημμυρική προστασία    του κάμπου της περιοχής Τυχερού συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, τα οποία θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2019. Δεσμεύτηκε, επίσης, ο  Περιφερειάρχης μετά από αναφορά του Δημάρχου Σουφλίου να χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση του φράγματος Λύρας για άρδευση 5.000 στρεμμάτων, τον αναδασμό ορεινών Τυχερού και την αξιοποίηση του φράγματος Προβατώνα για τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής δεδομένου ότι το νερό θα είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Ο Περιφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού και όλοι οι συλλογικοί φορείς   μετά από την  ημερίδα αυτή έδειξαν ξεκάθαρα ότι  στέκονται αρωγοί στις αναπτυξιακές προσπάθειες που κάνει ο Δήμος Σουφλίου.

1,3 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ για τη μελέτη του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο Τυχερού

Κονδύλι ύψους 1.300.000 ευρώ έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη μελέτη του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου των παρέβριων αγροκτημάτων Φυλακτού, Λύρας, Λαγυνών, Τυχερού, Θυμαριάς και Γεμιστής στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος κατά τη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε στο Τυχερό ο Δήμος Σουφλίου, με συνδιοργανωτές τον Αγροτικό Σύλλογο Σουφλίου, τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Τυχερού και την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Ο κ. Μέτιος ανέφερε επίσης ότι η δημοπράτηση της μελέτης θα γίνει μέσα στο 2020 και με την ολοκλήρωσή της θα ανοίξει ο δρόμος για την εύρεση χρηματοδότησης και την κατασκευή του έργου.

Με την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο του Τυχερού θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού και στο κόστος άρδευσης σε μια έκταση 28.000 στρεμμάτων, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα στην περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε και δύο έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου Τυχερού για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα οποία θα συμβάλουν και αυτά στην προστασία της γεωργικής παραγωγής.
Το πρώτο είναι η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών σε έκταση 38.500 στρεμμάτων ανάμεσα στο ρέμα της Λύρας βόρεια, στο ρέμα Σαράντη νότια και στον ποταμό Έβρο ανατολικά, ύψους 3.050.000 ευρώ, για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών.

Το δεύτερο είναι η αποκατάσταση των φθορών που προκάλεσαν οι πλημμύρες των ετών 2015, 2017 και 2018 στο υπερβλητό ανάχωμα του ποταμού Έβρου από τη Θυμαριά μέχρι το Φυλακτό, ύψους 465.000 ευρώ, για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

- Χορηγούμενη-

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -