fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μαγευτικά Χριστούγεννα στην Πράγα

- Χορηγούμενη-

Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Την αποκαλούν «Χρυσή Πόλη» λόγω των πολλών αυτοκρατορικών κτισμάτων από χρυσό. Το 200 μ.Χ εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Κέλτικά φύλα. Η λαμπρή της ιστορία ξεκινά το 14ο αιώνα όπου αποτέλεσε για 200 περίπου χρόνια το σημαντικότερο εμπορικό σημείο της Κεντρικής Ευρώπης. Την περίοδο εκείνη χτίστηκαν μερικά από τα πιο σημαντικά και λαμπρά αξιοθέατα της όπως ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου, η γέφυρα του Καρόλου, το παλιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης κ.α Το γεγονός ότι δεν καταστράφηκε κατά την περίοδο των δυο παγκόσμιων πολέμων την κάνει μαγευτική και βγαλμένη μέσα από παραμύθι του μακρινού παρελθόντος. Με την επανάσταση του 1989 επισφραγίζεται η νεότερη ιστορία της Πράγας. Σήμερα είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης κυρίως του χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς στολισμένη είναι ακόμη πιο μαγευτική. Η μετάβαση από την Ελλάδα γίνεται τόσο αεροπορικώς (περίπου 1 ώρα) αλλά και οδικώς (περίπου 12 ώρες). Το κλίμα της είναι ηπειρωτικό με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε είναι τα ακόλουθα:

 1. Πλατεία της Παλιάς Πόλης  (Old Town Square)

Η πιο ιστορική πλατεία της Πράγας που συνδέεται με την παλιά πόλη και τα μικρά της δρομάκια. Μέσα στην πλατεία θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικόλα, το παλιό Δημαρχείο (με το αστρονομικό ρολόι), το άγαλμα του Jun Hus (θρησκευτικός ηγέτης) καθώς και τον Γοτθικό καθεδρικό Ναό «Týn». το άγαλμα του θρησκευτικού αναμορφωτή Jan Hus. Ακόμη στην πλατεία θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια και το μουσείο «Μηχανημάτων του Sex» που είναι το μοναδικό στον κόσμο.

 1. Γέφυρα του Καρόλου (Karlův most)

Η πιο διάσημη γέφυρα της Ευρώπης που μέχρι το 1841 αποτελούσε τη μοναδικό δρόμο σύνδεσης της παλιάς πόλης με το κάστρο. Έχει ύψος 516 μέτρα, στηρίζεται από 3 αψίδες, κοσμείται από 30 επιβλητικά αγάλματα και την φρουρούν 3 πύργοι. Ο πύργος που βρίσκεται από τη μεριά της παλιάς πόλης αποτελεί ένα από τα ωραιότερα γοτθικά κτήρια παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της μέρας η γέφυρα έχει πάρα πολύ κίνηση από τουρίστες κι εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς ζωγράφους και μικροπωλητές.

 Πρόσβαση: Αν μένετε μακριά από το κέντρο χρησιμοποιείστε την στάση του τραμ Karlovy lázně που εξυπηρετείται από της γραμμές 2,17,18 και 53.

 1. Καθεδρικός του Αγ. Βίτους  (St. Vitus Cathedral)

Ένας ναός Γοτθικής Αρχιτεκτονικής που είναι κτισμένος μέσα στο κάστρο της Πράγας και αποτελεί την έδρα του Αρχιεπισκόπου Πράγας. Για να μπεις στο ναό περνάς μέσω μιας χάλκινης πύλης διακοσμημένης με διάφορα σχέδια από την ιστορία του ναού και τους μύθους για του Αγίους του ναού (Wenceslas και Adalbert).

 1. Κάστρο της Πράγας (Pražský hrad)

Χτίστηκε τον 9ο αιώνα και ζούσαν σ’ αυτό οι βασιλικές οικογένειες των Τσέχων. Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Ευρώπης. Κάθε ώρα γίνεται αλλαγή φρουράς και το μεσημέρι εν συνοδεία της μουσικής μπάντας. Λόγω των πολέμων, φωτιών και των ανακαινίσεων από τις διάφορες βασιλικές οικογένειες δημιουργήθηκε ένα οικοδομικό σύμπλεγμα που απαρτίζεται από: τον Καθεδρικό του Saint Vitus, πύργους, μουσεία, γκαλερί τέχνης, ένα μοναστήρι, αρκετά παλάτια συμπεριλαμβανομένου του Lobkowicz Palace καθώς και του διάσημου συναυλιακού χώρου κλασικής μουσικής της Βασιλικής του Αγίου Γεωργίου.

Πρόσβαση: Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Malostranská (πράσινη γραμμή A) καθώς και η ομώνυμη στάση του τραμ (γραμμές 2,12,15,18,20,22,57 και 91).

Ιστοσελίδα: https://www.hrad.cz/en

 1. Αστρονομικό Ρολόι & Δημαρχείο (Prague Orloj & City Hall)

Βρίσκεται σε μια πλευρά του Δημαρχείου. Αποτελείται από τρία κομμάτια. Ο αστρονομικός δείκτης εμφανίζει την θέση του ήλιου και του φεγγαριού και άλλες αστρονομικές λεπτομέρειες όπως τον ζωδιακό κύκλο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον «περίπατο των Απόστολων» που είναι μια μικρή παράσταση του Χριστού να βαδίζει μπροστά από τους Αποστόλους. Τέλος ένας ημερολογιακός δείκτης παρουσιάζει τους μήνες. Ο πύργος του δημαρχείου χτίστηκε το 1338.

Ιστοσελίδαhttp://www.orloj.com/

 1. Εθνικό Μουσείο Τσεχίας (Narodni Muzeum)

Χτίστηκε το 1818 και όταν βρίσκεσαι μπροστά του η θέα της πλατείας Wenceslas είναι υπέροχη. Το μουσείο έχει πάνω από 14 εκατομμύρια αντικείμενα της φυσικής ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, μουσικής και πάρα πολλά συγγράμματα.

ΠρόσβασηΣτάση μετρό Muzeum (πράσινη γραμμή A και κόκκινη γραμμή C).

Ιστοσελίδαhttp://www.nm.cz/

 

 1. Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου (Kostel sv. Mikuláse)

Χτίστηκε το 1735 στην πλατεία του Ιστορικού κέντρου. Αποτελεί δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, διακοσμημένη με γλυπτά του Antonin Braun, ενώ η εσωτερική διακόσμηση είναι εμπνευσμένη από το παρεκκλησι του Saint Louis-des-Invalides στο Παρίσι. Από το 1870 και 1914 ο ναός ήταν ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και τότε ήταν που απέκτησε τον πολυέλαιο με τα κρύσταλλα Βοημίας. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας και γίνονται διάφορες συναυλίες κλασσικής μουσικής.

 1. Μουσείο Κάφκα (Franz Kafka Museum)

Το σπίτι του Τσεχοεβραίου συγγραφέα που βρίσκεται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Ενα αναγεννησιακό κτίριο, με ιταλική αρχιτεκτονική όπου απεικονίζονται βιβλικές σκηνές και αυτοκρατορικές προσωπικότητες της δυναστείας των Αψβούργων. Σήμερα το σπίτι είναι μουσείο και φιλοξενείτε μια μεγάλη έκθεση η οποία είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα που έχουν τις ονομασίες “Υπαρξιακός χώρος” και “Φανταστική τοπογραφία”.

Ανοιχτό: Καθημερινά 10:00 – 16:00

Ιστοσελίδα: http://kafkamuseum.tyden.cz/ShowPage.aspx?tabindex=0&tabid=1

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ:

 • Εβραϊκή Συναγωγή και Νεκροταφείο (Jewish Synagogue & Cemetery): Χτίστηκε το 1270 και θεωρείται η παλιότερη λειτουργική συναγωγή στην Ευρώπη.

 • Κάρλοβυ Βάρυ (Karlovy Vary): Μια ιστορική λουτρόπολη που βρίσκεται στη Δυτική Βοημία, στη συμβολή των ποταμών Teplá και Ohře, σε απόσταση περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας. Το όνομα της πόλης σημαίνει “Τα λουτρά του Καρόλου”, καθώς πήρε το όνομά της από τον βασιλιά της Βοημίας Κάρολο Δ’, που ίδρυσε την πόλη το 1370.

 • Τσεσκύ Κρούμλοβ  (Český Krumlov): Μία μικρή πόλη- κάστρο στα νότια της Πράγας, γνωστή για την γοτθική αρχιτεκτονική του ιστορικού της κέντρου, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

 • Λορέτο  (Loreto): Ένα οικιστικό συγκρότημα θρησκευτικού χαρακτήρα σε μπαρόκ αρχιτεκτονική, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1626 με πρωτοβουλία της βαρώνης Benigna Katharina von Lobkowitz

 • Καταστήματα με Αψέντι (Absinth Shops της Χρυσής πόλης)

ΦΑΓΗΤΟ:

 • Το Gulas: σούπα με βοδινό (δεν είναι τόσο καυτερό όπως η ουγγαρέζικη εκδοχή του) που συνοδεύεται με μπύρα.

 • Το Svickoza na smetane: ψαρονέφρι μαγειρεμένο με μια γλυκιά σος σε κατσαρόλα

 • Τα λουκάνικα Utopence: μεζές για μπύρα

 • Τα ζυμαρικά Knedliky και τα τηγανητά Smazeny syr.

 • Γενικά τα φαγητά τους είναι λιπαρά ώστε να είναι κατάλληλα για το βαρύ χειμώνα. Η μπύρα είναι το εθνικό ποτό τους και οι πιο γνωστές είναι οι ακόλουθες μάρκες: Pilsner Urquell και Gambrinus από την πόλη Plzen, η Budvar και η Bernard που πρόσφατα ψηφίστηκε ως η καλύτερη μπύρα της χρονιάς.

Πηγή πληροφοριών: http://www.taxidologio.gr/

Γράφει ο Χρήστος Μπαμπαλής

Δημοσιογράφος – Φιλόλογος

Email: babchris34@gmail.com

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Αυγενάκης: Καταιγιστικοί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα από το ΥΠΑΑΤ για...

Καταιγιστικοί έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου αποκαλυφθούν όλα τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή και την αγορά, συνεχίζονται, με εντολή του ΥπΑΑΤ Λευτέρη...