fbpx
17.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Lockdown στη Μύκονο: Γιατί μπήκαν περιοριστικά μέτρα στο νησί με το ποσοστό εμβολιασμών άνω του 85%

- Χορηγούμενη-

Σε ρυθμούς lockdown κινείται η Μύκονος, με την προβληματική εικόνα που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες να φέρνει πρόσθετα μέτρα.

Συγκεκριμένα, μέχρι στη Δευτέρα το πρωί (06:00) ανακοινώθηκε βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας (01:00-06:00), αλλά και απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά, με την κατάσταση να αναμένεται να επανεκτιμηθεί στις 26/7

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της».

Lockdown στη Μύκονο: Το… πρωτάθλημα στους εμβολιασμούς δεν ήταν αρκετό
Η εικόνα της Μυκόνου το προηγούμενο διάστημα δεν προμήνυε τη σημερινή εξέλιξη. Τα στοιχεία του εμβολιασμού όχι μόνο ήταν θετικά, αλλά έβαζαν το «νησί των ανέμων» στην κορυφή της σχετικής λίστας, με ποσοστό εμβολιασμού άνω του 85%.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς εξήρε τη συμπεριφορά των ντόπιων, τονίζοντας ότι… παρέσυραν και τους εποχικούς υπαλλήλους.

«Το παράδειγμα των ντόπιων ακολούθησαν και οι εργαζόμενοι, που έρχονται να δουλέψουν στο νησί μας και για αυτόν τον λόγο υπάρχουν αυτά τα σημαντικά ποσοστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η συνέχεια δεν φαίνεται να ήταν αντίστοιχη, καθώς οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικά δεν φαίνεται να έδειξαν την ίδια ανταπόκριση με τους ντόπιους, ενώ η κατάσταση έγινε χειρότερη με την αύξηση των τουριστών.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Τις τελευταίες επτά ημέρες η κατάσταση στη Μύκονο παρουσίασε ανησυχητική εικόνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα το διάστημα αυτό είχαν παρουσιάσει αύξηση 41,43%, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Ο Ιταλός που έψαχνε δωμάτιο
Χαρακτηριστικό της εικόνας του «νησιού των ανέμων» είναι και το περιστατικό με Ιταλό τουρίστα, ο οποίος ήταν θετικός στον κορονοϊό, όμως δεν είχε που να μείνει, καθώς όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας ήταν κατειλημμένα.

Η λύση βρέθηκε, με τα δεδομένα όμως να μην είναι όπως τα παρουσίασε ο νεαρός, καθώς ο ίδιος ήθελε να μείνει στο κέντρο υγείας και να μην πάει σε ξενοδοχείο. Τελικά, τέθηκε σε καραντίνα, έπειτα από την παρέμβαση των γονέων του.

Τι ισχύει για τους επισκέπτες
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των μέτρων που είναι σε ισχύ για τους ταξιδιώτες, όσοι καταφθάνουν στη Μύκονο θα πρέπει πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

-Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

-Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

-Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή

-Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο