Με λαμπρότητα και παρουσία Τσίπρα ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Αλεξανδρούπολη (φώτο+video)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε πανηγυρικό κλίμα και με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 6/1/2017, ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Αλεξανδρούπολη.

Στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης, παρακολούθησε την δοξολογία των Θεοφανείων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος χαιρέτησε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας υποδεχόμαστε με χαρά, και το πρόσωπο και τον θεσμό. Αισθανόμαστε τον ερχομό σας σας, ως μια δυναμική παρουσία που μας λέει να κάνουμε λίγη ακόμη δύναμη και υπομονή και τα καλύτερα θα έρθουν».

Στη συνέχεια και υπό βροχή και κρύο, ξεκίνησε από τον μητροπολιτικό ναό η ιερή πομπή για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε πανηγυρικό κλίμα και με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή του Αγιασμού των υδάτων.

Χορηγούμενη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απηύθυνε προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα φιλίας συνεργασίας και αποφασιστικότητας.

Όπως επεσήμανε το μήνυμα φιλίας απευθύνεται προς όλους τους λαούς, καθώς η Ελλάδα αποτελεί φάρο αξιών, και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας. «Τείνουμε χείρα συνεργασίας και ταυτόχρονα δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Αλεξανδρούπολη, «στο ανατολικότερο μεγάλο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά, με την παρουσία και του ιδίου στην τελετή του εορτασμού, λέγοντας ότι η πόλη έχει «μεγάλη ιστορία και μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί με ενότητα ομοψυχία και όραμα ώστε να γίνει εμπορικός, ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε βαθιά ότι στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης από τον Έβρο ως το Καστελόριζο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας».

Σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έτος, το οποίο ωστόσο θα φέρει τη χώρα μας πιο ψηλά στο διεθνές στερέωμα.


Σε σύντομη ομιλία του πριν την τελετή του αγιασμού ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος είπε ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στα προβλήματα της περιοχής αναπαύουν τις ψυχές και τις συνειδήσεις μας. Ο Μητροπολίτης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τη δημιουργία γραφείου πρωθυπουργού και στη Θράκη, «το μέλλον, τη δροσιά, την ομορφιά και τον ευοίωνο οιωνό στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σας παραχωρούμε χώρους για τη δημιουργία του γραφείου, αρκεί να σας έχουμε συνέχεια εδώ», κατέληξε ο κ. Άνθιμος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού παρακολούθησε την τελετή Καθαγιασμού των υδάτων απελευθέρωσε, συμβολικά, ένα λευκό περιστέρι.

Photo: Alexoudis Dimitris Photography

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης έριξε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα και αρκετοί ήταν οι τολμηροί που βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Το Σταυρό έπιασε ο πρωταθλητής κολύμβησης Αργύρης Τυλιγαδάς, στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε στον λαιμό του μια αλυσίδα με χρυσό σταυρό, προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Photo: Alexoudis Dimitris Photography
 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε δήλωσή του ανέφερε: «Με την παρουσία τη δική μου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υποδηλώνουμε τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τον αποτρεπτικό τους ρόλο. Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε εγρήγορση και όλη η Ελλάδα, αυτό το αποδεικνύει και ο Έβρος, μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος δήλωσε: «Γιορτάζουμε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και σε ολόκληρη την Ελλάδα, τη βάπτιση του Χριστού και την ταυτόχρονη φανέρωση των προσώπων της Αγίας Τριάδας στον κόσμο. Ο εορτασμός αυτός, που συμβολίζει την αρχή της πορείας του κόσμου προς τη σωτηρία, ας σηματοδοτήσει μια ανάλογη πορεία για εμάς τους ίδιους και για τον τόπο μας. Καθένας από εμάς, από τη θέση ευθύνης του, ας πράξει το καλύτερο δυνατό ώστε η πατρίδα μας να αποκτήσει ξανά ελπίδα για ένα καλύτερο, αισιόδοξο και πιο φωτεινό μέλλον. Χρόνια Πολλά σε όλους».

Το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο, τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιο Καραμπίνη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω…

Αναλυτικά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από την Αλεξανδρούπολη:

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλους και όλες, τους Εβρίτες, τις Εβρίτισσες, που είσαστε σήμερα εδώ σε μια μεγάλη ημέρα. Μια μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία και μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον ελληνισμό.

Και δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο ανατολικότερο μεγάλο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αλεξανδρούπολη. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία, αλλά και με μέλλον. Με μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί με ενότητα, ομοψυχία και όραμα, ώστε η Αλεξανδρούπολη να γίνει κόμβος διαμετακομιστικός, ενεργειακός, εμπορικός. Αλλά και να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε βαθιά: Ότι στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Και θέλω σήμερα με αυτή την ευκαιρία, με την παρουσία τη δική μου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, που είμαστε σήμερα εδώ μαζί, πέρα από τα Χρόνια Πολλά, να στείλω και ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας, αλλά και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τα δίκια μας. Φιλίας και συνεργασίας προς όλους τους λαούς, διότι η Ελλάδα είναι φάρος μεγάλων αξιών και εκπέμπει αυτές τις αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και αυτό είναι που έχει καταστήσει τη χώρα μας σε ένα διεθνώς αποστασιοποιημένο περιβάλλον ως πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας. Τείνουμε, λοιπόν, το χέρι της συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνουμε και την αποφασιστικότητά μας. Την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο.

Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά, αισιοδοξία και ανάταση για ένα δύσκολο έτος, το οποίο, όμως, θα φέρει τη χώρα μας πιο ψηλά. Θα την καταστήσει μια δύναμη αναντικατάστατη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο διεθνές στερέωμα.

Χρόνια Πολλά».

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo: Alexoudis Dimitris Photography