17.8 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025

Λ. Μπακούρας στο voria.gr για Μεταλλεία Περάματος: Επένδυση για τους ανθρώπους της Θράκης, με σεβασμό στο περιβάλλον

Συνέντευξη του Λεωνίδα Μπακούρα, Γενικού Διευθυντή της Μεταλλεία Θράκης στη Voria.gr για τη σχεδιαζόμενη επένδυση στο Πέραμα Έβρου

- Χορηγούμενη-

Συνέντευξη του Λεωνίδα Μπακούρα, Γενικού Διευθυντή της Μεταλλεία Θράκης στη Voria.gr για τη σχεδιαζόμενη επένδυση στο Πέραμα Έβρου. Ο γενικός διευθυντής της Μεταλλεία Θράκης απαντά στις ανησυχίες των κατοίκων και για τα επόμενα βήματα της εταιρίας για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης.

Οι σύγχρονες εξορύξεις δεν έχουν καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν, τονίζει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής της Μεταλλεία Θράκης που δρομολογεί την επένδυση στο Πέραμα Έβρου.

Ο κ. Μπακούρας μιλά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φιλόδοξου έργου και απαντά στις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, διαβεβαιώνοντας ότι στο Πέραμα σχεδιάζεται ένα σύγχρονο μεταλλείο, βασισμένο σε όλα τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα και τις σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού και αργύρου.

Τονίζει μάλιστα ότι η Μεταλλεία Θράκης, θυγατρική της Eldorado Gold, κάνει ένα βήμα παραπάνω από τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, σχεδιάζοντας έτσι την αποκατάσταση ώστε ο χώρος να συνεχίσει να αποδίδει οφέλη και υπεραξία στην περιοχή ακόμη και όταν ο κύκλος ζωής του μεταλλείου θα έχει ολοκληρωθεί.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η εταιρεία είναι αποφασισμένη να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, δημιουργώντας Κέντρα Ενημέρωσης όπου οι πολίτες, με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, θα μπορούν να αντλούν αναλυτικές πληροφορίες για κάθε λεπτομέρεια που αφορά το έργο.

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της Μεταλλεία Θράκης μιλά για τα σημαντικά, άμεσα και έμμεσα, αναπτυξιακά οφέλη που θα έχει για την ακριτική περιοχή η επένδυση, καθώς, όπως λέει, πέρα από τις 700 θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν στο έργο, θα υπάρξει ευρύτερος θετικός αντίκτυπος στην τοπική οικονομία.

Περιγράφει, τέλος, τα βήματα που ακολουθούν ώστε η επένδυση να μπει σε τροχιά υλοποίησης, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με τη στενή συνεργασία αρμόδιων πανεπιστημίων και επιστημονικών φορέων σχεδόν από όλη τη χώρα.

«Καταθέτουμε μία άμεση αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή και την εξηγούμε όσο καλύτερα γίνεται στους ανθρώπους ώστε να την κατανοήσουν και να την αποδεχτούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κύριε Μπακούρα, τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε να πυκνώνουν οι δημόσιες συζητήσεις για τα μεταλλεύματα και την ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Για ποιο λόγο γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για τη σύγχρονη εξόρυξη;

Ο εξορυκτικός κλάδος σήμερα, απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρώπη και ολόκληρη διεθνή κοινότητα, καθώς είναι πλέον παραδεκτό ότι ο ορυκτός πλούτος κάθε χώρας, είναι εθνικός της πλούτος και η αξιοποίησή του γίνεται προτεραιότητα. Ειδικά στην Ευρώπη, η συζήτηση γίνεται όλο και πιο σοβαρή και μάλιστα σας υπενθυμίζω την σχετική Οδηγία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Ύλες (ΚΟΠΥ) που μεταξύ άλλων ορίζει ότι έως το 2030 η Ένωση θα πρέπει να παράγει το 10% των ΚΟΠΥ που καταναλώνει.

Επιπλέον θα γνωρίζετε ίσως ότι η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι στενά συνδεδεμένη με τα ορυκτά – όλες οι «έξυπνες» συσκευές μας τα χρειάζονται για να λειτουργήσουν και όχι μόνο αυτές. Φαντάζεται κανείς τη ζωή μας, σήμερα, χωρίς κινητά τηλέφωνα ή χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή χωρίς ιατρικά εμφυτεύματα;
Πρέπει όμως να πούμε και ότι η εξόρυξη σήμερα, η λεγόμενη «σύγχρονη εξόρυξη», δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν. Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ο κλάδος με το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ευρώπη, ενσωματώνει τάχιστα τις νέες τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων και οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), προτεραιοποιεί τις πρακτικές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας και όλα αυτά σημαίνουν ότι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ελαχιστοποιείται.

Στο Πέραμα του Έβρου, σχεδιάζεται, λοιπόν, ένα σύγχρονο μεταλλείο, βασισμένο σε όλα τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα και τις σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού και αργύρου. Η επεξεργασία έχει σημασία καθώς στο Μεταλλείο του Περάματος θα λειτουργεί ολοκληρωμένος κύκλος παραγωγής, δηλαδή, στο τέλος της διαδικασίας θα διατίθενται ράβδοι χρυσού (doré).

Εύλογα θα πει κανείς ότι εσείς, που διευθύνετε την εταιρεία Μεταλλεία Θράκης, θυγατρική της Eldorado Gold, είναι αναμενόμενο να έχετε μία θέση που προασπίζει τα συμφέροντα της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στο περιβάλλον, στο φυσικό τοπίο και πιθανόν να εγκυμονεί κινδύνους. Πώς μπορούν οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες να νιώθουν ασφαλείς;

Οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο δεν επηρεάζουν το περιβάλλον αρνητικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Στο μεταλλείο του Περάματος θα λειτουργούν κλειστά κυκλώματα διαχείρισης και ανακύκλωσης τόσο του κυανίου, όσο και των υδάτων που αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν μείωση της ποσότητας που θα χρησιμοποιείται. Επιπλέον, τα κλειστά κυκλώματα μεγιστοποιούν τον βαθμό ασφαλείας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων που απαιτούνται για τις ανάγκες του μεταλλείου βάσει της μελέτης έχει τα εξής χαρακτηριστικά: πρώτον δεν χρησιμοποιούμε και δεν επηρεάζουμε τον υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο υδρεύεται και αρδεύεται η ευρύτερη περιοχή, δεύτερον συλλέγουμε και ανακυκλώνουμε (περ. κατά 90%) τα επιφανειακά και όμβρια ύδατα με την κατασκευή λιμνοδεξαμενής και τρίτον χρησιμοποιούμε ως δικλείδα ασφαλείας και συγκεκριμένη γεώτρηση που έχει γίνει από την Εταιρία και το νερό της είναι ακατάλληλο τόσο για πόση, όσο και άρδευση. Οι ανάγκες του έργου για κατανάλωση υδάτων θα είναι περιορισμένες και δεν θα ξεπερνούν τα 35 m3 / ώρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ανάγκες αυτές θα καλύπτονται κατά κύριο λόγο από την λιμνοδεξαμενή που αναφέραμε, και μόνο όταν και αν υπάρχει ανάγκη (π.χ. σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας) θα γίνεται χρήση νερού επικουρικά από την γεώτρηση.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, να τονίσω ότι με τις τεχνολογίες που θα εφαρμόσουμε στο Πέραμα εξαλείφουμε και την υφιστάμενη όξινη απορροή που καταγράφεται σε ρέματα της περιοχής, βελτιστοποιώντας το προφίλ τους. Καθαρίζουμε δηλαδή, το Παλιόρεμα, που σήμερα -χωρίς να υπάρχει καμία δραστηριότητα στην περιοχή – έχει συγκεντρώσεις όξινης απορροής λόγω της σύστασης των εδαφών.

Τέλος εκπονούμε μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου, δηλαδή για την επαναφορά του οικοσυστήματος στην αρχική κατάσταση. Βάσει της μελέτης, η αποκατάσταση θα γίνει σταδιακά, δηλαδή θα προχωράει παράλληλα με τη λειτουργία του. Ούτως ή άλλως η νομοθεσία -ορθώς- προβλέπει την υποβολή εγγυητικής της αποκατάστασης του χώρου, όμως εμείς κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και σχεδιάζουμε έτσι την αποκατάσταση ώστε ο χώρος να συνεχίσει να αποδίδει οφέλη και υπεραξία στην περιοχή ακόμη και όταν ο κύκλος ζωής του μεταλλείου θα έχει ολοκληρωθεί.

Η Μεταλλεία Θράκης με τα γραφεία της στην Αλεξανδρούπολη, είναι θυγατρική της Eldorado Gold που εδρεύει μεν στον Καναδά, αλλά έχει δώσει τις «εξετάσεις» της στην Ελλάδα με την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Χαλκιδική που υλοποιείται από την Ελληνικός Χρυσός. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είναι η ισχυρή απόδειξη ότι τόσο η Eldorado Gold, όσο και οι θυγατρικές της εταιρείες, επιδεικνύουν απόλυτη προσήλωση στη νομοθεσία, τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, εφαρμόζουν Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) και τηρούν όλες τις νομικές και κανονιστικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Επίσης, με μία απλή επίσκεψη στη Χαλκιδική, βλέπεις εύκολα ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν έχει επηρεάσει καμία από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του τόπου. Αντίθετα, έχει ενισχύσει τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι κατασκευές. Τα ξενοδοχεία της περιοχής καταγράφουν υψηλές πληρότητες ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Αντίστοιχα και στο Πέραμα, η λειτουργία του μεταλλείου, θα επηρεάσει θετικά την τουριστική κίνηση καθώς θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και στους δύο Νομούς (Έβρου και Ροδόπης) και θα τονώσει πολλούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.

Τέλος, η «αλλαγή» που λέτε είναι κατ’ αρχάς ελάχιστη και δεν είναι μόνιμη. Αν μιλήσουμε για τη δική μας περίπτωση, για το μεταλλουργικό έργο στο Πέραμα του Έβρου, το εμβαδό της συνολικής εγκατάστασης είναι απειροελάχιστο σε σχέση με το σύνολο της δασικής έκτασης της Θράκης. Ο χωροταξικός σχεδιασμός του έργου έχει γίνει με απόλυτη ακρίβεια και η έκταση που θα χρησιμοποιηθεί είναι η ελάχιστη δυνατή για να καλυφθούν οι ανάγκες του έργου.

Παρά τα όσα λέτε, στις τοπικές κοινωνίες, υπάρχει μία σημαντική μερίδα ανθρώπων που αντιμετωπίζει τα μεταλλευτικά έργα είτε αρνητικά είτε με σκεπτικισμό. Αυτό το έχουμε δει σχεδόν παντού στην Ελλάδα και φαντάζομαι συμβαίνει και στην Θράκη. Τι απαντάτε σε όσους ανησυχούν;

Πρώτα από όλα, να πω ότι εγώ προσωπικά σαν άνθρωπος είμαι υπέρ του να υπάρχουν ερωτήματα και προβληματισμός στις τοπικές κοινωνίες, γιατί αυτό είναι δείγμα υγιούς λειτουργίας. Θα χρησιμοποιήσω όμως και πάλι το παράδειγμα των Σκουριών στη Χαλκιδική, όπου εκεί δεν υπήρξε απλά σκεπτικισμός, αλλά μία σειρά πολλών και ιδιαίτερα έντονων αντιδράσεων. Τελικά όμως οι άνθρωποι που αντιδρούσαν, διαπίστωσαν ότι στην περιοχή τους υλοποιείται ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο που βοηθάει σημαντικά και την τοπική τους οικονομία, αλλά και την εθνική. Αυτό επιτεύχθηκε με την προσήλωση της Εταιρείας στην τήρηση της διαφάνειας και της συνεχούς επαφής με την τοπική κοινωνία η οποία σήμερα όχι μόνο επωφελείται τα μέγιστα, αλλά είναι σε θέση να παρακολουθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Το λέω αυτό, γιατί στην Κασσάνδρα εφαρμόζεται ένα προηγμένο σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης όλων των παραμέτρων του έργου, που είναι προσβάσιμο σε όλους. Το Σύστημα αυτό είναι καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, διαθέτει 24 σταθμούς μέτρησης με πάνω από 700 αισθητήρες που καταγράφουν σε 24ωρη βάση πάρα πολλές παραμέτρους (σκόνη, υγρασία, επίπεδα ήχου, ρύπους, ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υπόγειων και θαλασσίων υδάτων, κ.α.). Επιπλέον το έργο στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ελέγχεται, εκτός από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αλλά και από Ανεξάρτητο Περιβαλλοντικό Ελεγκτή θεσμοθετημένο από την Ελληνική Πολιτεία. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στο Πέραμα του Έβρου, και έτσι όλοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα GIS, στην Επιστημονική Γεωπύλη και στις σχετικές αναφορές σε πραγματικό χρόνο.

Πώς μία τέτοια επένδυση μπορεί να γίνει επωφελής συνολικά για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο για τους ανθρώπους που απασχολεί;

Πρώτα απ’ όλα, θεωρείτε «μικρό» τον αριθμό των 700 εργαζομένων που κατ’ ελάχιστον θα απασχολήσει το έργο του Περάματος; Το έργο του Περάματος, προϋποθέτει ένα δυναμικό budget εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ενδυναμώνει άμεσα την τοπική οικονομία και το αναπτυξιακό προφίλ της περιοχής.

Μία τέτοια επένδυση, όπως το έργο του Περάματος, πέρα από το καθαυτό αντικείμενο που είναι η εξόρυξη και η μεταλλουργία, δημιουργεί γύρω της ένα μεγάλο και δυναμικό cluster τοπικών προμηθευτών και επιχειρήσεων, υλοποιεί με διαφάνεια ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε τομείς όπως η Υγεία, η Ασφάλεια, η Εκπαίδευση, το Περιβάλλον και δημιουργεί συνολική υπεραξία στον τόπο. Τέλος, μία επένδυση όπως αυτή του Περάματος αποδίδει σημαντικά έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δημόσια ταμεία αλλά και στα ταμεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των τελών εκμετάλλευσης.

Νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας και ειδικά η Θράκη είναι επενδύσεις με διάρκεια, με άμεσο αναπτυξιακό και οικονομικό αντίκτυπο, που υλοποιούνται από επενδυτικά σχήματα εγνωσμένου κύρους και επιδεικνύουν απόλυτο σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Δεν συμφωνείτε όμως ότι κάθε επιχειρηματικό σχέδιο ενέχει ένα ρίσκο, το οποίο μπορεί εν τέλει η τοπική κοινωνία να μην θέλει να το πάρει;

Τώρα ανοίγουμε μία μεγάλη συζήτηση μέσα από την οποία πρέπει να απαντήσουμε ως χώρα στο ερώτημα «τι είδους ανάπτυξη θέλουμε;» και «αν όντως θέλουμε ανάπτυξη». Ναι, κάθε επιχειρηματικό – επενδυτικό σχέδιο ενέχει ρίσκο που όμως δεν αφορά μόνο τις τοπικές κοινωνίες, αλλά αφορά και τον ίδιο τον επενδυτή. Όμως υπάρχουν πλέον πρακτικές μείωσης ή/και αποσόβησης του ρίσκου. Συγκεκριμένα για το έργο του Περάματος, το «κλειδί» για τη διαχείριση του ρίσκου βρίσκεται στην Επιστήμη, στους ακαδημαϊκούς φορείς, τους οποίους εμπιστευόμαστε απόλυτα. Θα γνωρίζετε ίσως ότι βρισκόμαστε στη φάση κατάρτισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος κι αυτή είναι μία διαδικασία που απαιτεί συνεργασίες, επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και φυσικά μέγιστη υπευθυνότητα.

Για να ολοκληρωθεί η ΜΠΕ, συνεργαζόμαστε σχεδόν με όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και μία σειρά επιστημονικών φορέων, ώστε να συνθέσουμε όλα τα δεδομένα και να δημιουργήσουμε την άριστη συνισταμένη. Στη Μελέτη αυτή, περιγράφονται όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μοντέλα και πρότυπα του έργου που το θεμελιώνουμε πάνω στον άξονα της περιβαλλοντικής προστασίας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Για παράδειγμα στη Μελέτη γίνεται αναλυτική περιγραφή της διαχείρισης των απορριμμάτων στον χώρο της ξηρής απόθεσης καθώς πλέον δεν υπάρχει η λεγόμενη λίμνη τελμάτων (του παρελθόντος) και αναλύονται οι δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε έντονα φυσικά φαινόμενα όπως μεγάλες πλημμύρες και ισχυρότατους σεισμούς (άνω των 7.5 ρίχτερ).

Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γίνεται εκτενής περιγραφή της χρήσης του κυανίου. Το κυάνιο, χρησιμοποιείται σε κλειστό κύκλωμα εντός του μεταλλείου χωρίς επαφή με τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, μεταφέρεται και αποθηκεύεται με βάση αυστηρότατα διεθνή πρωτόκολλα. Στο έργο του Περάματος θα εφαρμοστούν οι μέθοδοι INCO και SART που αφορούν στη χρήση, τη διαχείριση και την ανακύκλωσή του, αλλά και όλες οι δικλείδες για την ασφάλεια του περιβάλλοντος και των ανθρώπων. Με λίγα λόγια, ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ρίσκου είναι η πρόβλεψη που επιτυγχάνεται μέσω της Επιστήμης και των νέων τεχνολογιών.

Άρα λοιπόν η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σημαίνει την έναρξη λειτουργίας του έργου;

Όχι, δεν είναι τόσο απλό, όσο το λέτε. Η υποβολή της ΜΠΕ είναι το πρώτο στάδιο καθώς μετά ακολουθεί η δημόσια διαβούλευση και έπειτα η έγκριση της από το αρμόδιο Υπουργείο. Για να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Εμείς θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο, για να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε αρχίσει παράλληλα με την κατάρτιση της ΜΠΕ και είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών για τις λεπτομέρειες του έργου και τα οφέλη του.

Θα απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα, τις απορίες και τις ανησυχίες του κόσμου γι’ αυτό και επιδιώκουμε την επαφή και τον διάλογο με τους κοινωνικούς αλλά και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής. Σύντομα θα διοργανώσουμε ενημερωτικές δράσεις με στόχευση σε ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία για να δώσουμε όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες, αλλά και όλες τις τεχνολογικές και επιστημονικές λεπτομέρειες του έργου.

Εμείς, ξέρετε, δεν είμαστε «περαστικοί» από τη Θράκη. Σχεδιάζουμε μια επένδυση με διάρκεια δεκαετιών σε όλες τις φάσεις της, και αυτό που θέλουμε είναι να την υλοποιήσουμε μαζί με τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Η επένδυση αυτή αφορά τη Θράκη και τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ. Ο σχεδιασμός μας στηρίζεται στην απόλυτη διαφάνεια και σύντομα οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν περισσότερους διαύλους επικοινωνίας με την Εταιρία. Δρομολογούμε την λειτουργία Κέντρων Ενημέρωσης από όπου ο καθένας θα μπορεί να παίρνει πληροφορίες για την επένδυση, σχεδιάζουμε ενημερωτικές ημερίδες και συνέδρια και στοχεύουμε στην εξάλειψη όλων των ανησυχιών. Άλλωστε μεγάλο μέρος της ανησυχίας προέρχεται και από κακή, ελλιπή ή λανθασμένη ενημέρωση και «πληροφορίες» που είναι ανακριβείς ή ανυπόστατες είτε βασίζονται σε ιδεοληψίες και γεγονότα που αφορούσαν την εξόρυξη παρελθόντων ετών.

Εμείς θέλουμε να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της Θράκης. Αναγνωρίζουμε ότι είναι μία περιοχή με μεγάλη προοπτική, την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε με το επενδυτικό μας σχέδιο και να δούμε τους ανθρώπους της να ευημερούν παραμένοντας στον τόπο τους. Αυτό που κάνουμε είναι μία άμεση αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή και την εξηγούμε όσο καλύτερα γίνεται στους ανθρώπους ώστε να την κατανοήσουν και να την αποδεχτούν.

Άρα λοιπόν – και κλείνω με αυτό- αποτυπώνουμε τον σχεδιασμό μας στην ΜΠΕ και τον μοιραζόμαστε με την τοπική κοινωνία της Θράκης ώστε να τον κάνουμε κατανοητό και αποδεκτό. Μόλις ολοκληρωθούν οι δύο αυτές παράλληλες διαδικασίες, τότε θα μιλάμε για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Μεταλλείου στο Πέραμα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δράμα: Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Συνελήφθη την 15-5-2025 το απόγευμα στη Δράμα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δράμας ένας ημεδαπός, διότι όπως προέκυψε προέβη σε κλοπή...

Με την καλή συνεργασία και την σωστή προετοιμασία μελετών προχωράει η...

Με την παρέμβαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη στην οποία τόνισε ότι για να μπορέσουν να επιλυθούν τα μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα απαιτείται η...

14 συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ σε περιοχές της Αν. Μακεδονίας...

Σε δεκατέσσερις -14- συλλήψεις προχώρησαν κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16-5-2025, οι αστυνομικοί Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας...

Διάσπαρτα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Με αφορμή την εξέλιξη της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ θα ήθελε να  ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους...

Δήμος Ορεστιάδας: Ελεύθερη είσοδο στα μουσεία την Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Κυριακή 18 Μαΐου, ο Δήμος Ορεστιάδας προσκαλεί τους πολίτες να επισκεφθούν και να (ξανα)ανακαλύψουν τα...

Ροδόπη – Έβρος: Συνελήφθησαν 3 διακινητές με συνολικά 10 μη νόμιμους...

Συνελήφθησαν 15 και 16-5-2025 σε περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης τρεις διακινητές, εκ των οποίων...

ΠΑΜΘ: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού 16.05.2025

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αναμένεται να πλήξουν περιοχές της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., από το απόγευμα, σήμερα Παρασκευή 16 Μαΐου 2025  μέχρι...

10 Χρόνια Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης: Επετειακή Συναυλία Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή...

Η σημερινή εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης εξαιτίας της πρόγνωσης για δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σαμοθράκη του ξενοδοχείου CRECOTEL με ώρα...

Διαβασε και αυτο