fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κρίτων Αρσένης: Αιολικά σε Δέλτα Έβρου, Δάσος Δαδιάς και Παρθένο Δάσος Ροδόπης κόντρα σε ζώνες αποκλεισμού (βίντεο)

- Χορηγούμενη-

Χωρίς χάρτες αποκλεισμού οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ κρίνουν τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, παραδέχτηκε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας Κρίτωνα Αρσένη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαράς σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. 
Ο κ. Ταγαράς επεσήμανε ότι ακόμη ετοιμάζονται οι χάρτες αποκλεισμού του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου του 2008!

Και επίσης ετοιμάζεται η αναθεώρησή του προκειμένου να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο. Ωστόσο, όπως υπενθύμισε ο κ. Αρσένης, την ίδια στιγμή εγκρίνει βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς σε κορεσμένες περιοχές όπως η Κάρυστος της Εύβοιας, σε αρχαιολογικούς χώρους και δίπλα σε παραδοσιακούς οικισμούς, όπως η περίπτωση των Κυθήρων, παραβιάζοντας το υφιστάμενο Χωροταξικό των ΑΠΕ.

Επιπλέον, εγκρίνει αιολικά με συνοπτικές διαδικασίες εντάσσοντας τα έργα αυτά στις ‘Στρατηγικές επενδύσεις’ αποφεύγοντας τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Ακόμα χειρότερα, με Υπουργική Απόφαση τον Αύγουστο του 2020, ο τότε υπουργός κ. Χατζηδάκης εξαίρεσε από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αιολικά κάτω των 10 MW, νομιμοποιώντας την εγκληματική μέθοδο της ‘σαλαμοποίησης’.

Ως αποτέλεσμα δόθηκε Άδεια Παραγωγής για 3 μεμονωμένες ανεμογεννήτριες δίπλα ακριβώς στο νότιο όριο του πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς, ενώ 34 νέες αιτήσεις προς τη ΡΑΕ για Έβρο και Κομοτηνή δε θα χρειαστούν αδειοδότηση από τις υπηρεσίες. 

Ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι η Περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι ήδη κορεσμένη με ανεμογεννήτριες. Εντός του ζωτικού χώρου του Μαυρόγυπα- προστατευόμενου και κινδυνεύοντος είδους- υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες 256 Α/Γ! Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί το 2008 ‘Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας’ από το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ εσφαλμένα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει για τον προβληματικό αυτό χαρακτηρισμό. 

Δεν υπάρχουν ζώνες αποκλεισμού, 164 Α/Γ έχουν ήδη εγκατασταθεί  εντός Natura 2000. Τις μελέτες αποκλεισμού που υπάρχουν εδώ και 10 χρόνια και τα ισχυρά δεδομένα για την ορνιθοπανίδα έχει ενσωματώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Εγχειρίδιο Κατευθύνσεων (2021) ως καλό παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να τις λάβει υπόψη! 

Ο κ. Ταγαράς θέλοντας να αποφύγει να απαντήσει για τις 30 Α/Γ ύψους 230 μέτρων που θα περικυκλώσουν τον εμβληματικό καταρράκτη Λειβαδίτη στην Ξάνθη, αναφέρθηκε σε μια παλιά άδεια που είχε δοθεί και εξέπεσε λόγω μη καταβολής του τέλους διατήρησης.  Οι αιολικοί σταθμοί που προγραμματίζονται βρίσκονται στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής «Τσανάκ Ντερέ» του Καρυόφυτου  και 1.800 μέτρα από τον καταρράκτη του Λειβαδίτη.

«Να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” για όλα τα νοικοκυριά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει ότι μπορούμε να παράγουμε πάνω του 30% της ενέργειας που καταναλώνουμε στην χώρα από Φ/Β στις ταράτσες, με τα νοικοκυριά να ενισχύουν το εισόδημά τους και την φύση να μένει αλώβητη. Αυτή τη στιγμή καταστρέφετε ότι οφείλετε να προστατεύσετε. Μας μετατρέπετε σε μια αντι-ευρωπαϊκή χώρα. Ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης, με εμμονή στην παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας» είπε κλείνοντας ο κ. Αρσένης.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο