Κώστας Κατσιμίγας: «Το να παλέψουμε για το τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον» (βίντεο)

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός που ηγείται της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», παρουσίασε επίσημα την υποψηφιότητά του για τη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Chris & Eve, στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Κώστα Κατσιμίγα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο κ. Κατσιμίγας ηγείται μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, όπως είναι και το όνομα του συνδυασμού του.

Χορηγούμενη

Σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μολονότι σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη η τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε τον κεντρικό μηχανισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ελλάδα για δεκαετίες, η κεντρική εξουσία, εγκαθίδρυσε ένα συγκεντρωτικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2010, με τον νόμο του «Καλλικράτη», ιδρύθηκε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη. Παρ’ όλες τις αδυναμίες και τη διατήρηση του κρατικού παρεμβατισμού, «είχε γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα», καθότι «οι ευρωπαϊκοί πόροι κατά ένα μέρος πέρασαν πλέον στη διαχείριση των Περιφερειών, στις οποίες και δόθηκαν αυξημένες αρμοδιότητες».

Η βιωματική σχέση του Κώστα Κατσιμίγα με την αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώνοντας την ιστορική αυτή αναδρομή, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε στη «βιωματική», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση του με την αυτοδιοίκηση. «Ένα χρόνο μετά τη γέννησή μου, ο πατέρας μου εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «η αυτοδιοικητική του πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την εκλογή του στη θέση του Δημάρχου Κομοτηνής, στην οποία θήτευσε κατά την τετραετία 1983-1986». Ο ίδιος αναμείχθηκε για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση το 1991, όταν εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, με επικεφαλής τον αείμνηστο Δήμαρχο Γεώργιο Παπαδριέλλη και διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ενώ το 2006 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αρχικά Αντινομάρχη και εν συνεχεία και αναπληρωτή Νομάρχη. Το 2010, όταν ο Άρης Γιαννακίδης εκλέχτηκε ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης ΑΜΘ του εμπιστεύθηκε τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, θέση την οποία κατείχε έως το τέλος της θητείας της πρώτης αιρετής Περιφέρειας.

Σταδιακή αποδόμηση της λειτουργίας της Περιφέρειας μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον Χρήστο Μέτιο

Για την πορεία της Περιφέρειας, μετά την αλλαγή της διοίκησης το 2014, ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε ότι «από τη θέση πλέον του απλού, αλλά ενεργού πολίτη, παρατήρησα στην αρχή μία αρκετά συγκεντρωτική άσκηση διοίκησης με αρκετά προβλήματα δυσλειτουργίας να ανακύπτουν καθημερινά. «Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του δεύτερου αιρετού περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και την ανάληψη της διοίκησης από τον Χρήστο Μέτιο», προσέθεσε, «διαπίστωσα μία σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αποχωρήσεις στελεχών, παραιτήσεις, απουσίες από συνεδριάσεις και άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες καθημερινά καταγράφονταν από τα ΜΜΕ αλλά και από τους πολίτες της ΑΜΘ. Το αποκορύφωμα υπήρξε ο πλήρης διαχωρισμός της θέσης των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών και η παντελής σχεδόν διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του θεσμού».

Διέκρινε επίσης ότι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απογοητευτική, καθώς και ότι η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν καθόλου για τις υπηρεσίες της, για τα προβλήματα των εργαζομένων σ’ αυτές και πάνω απ’ όλα αδιαφόρησε για τις συνέπειες των δυσλειτουργιών αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πώς «γεννήθηκε» η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

logo anexariti enwtiki prwtovoulia

Στη ζοφερή αυτή κατάσταση, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, όπως επισήμανε, καθημερινά διαπίστωναν ότι η Περιφέρεια εγκαταλείπεται στον αυτόματο πιλότο και τον παρακίνησαν να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότησή της, προκειμένου να βρει τον ρόλο και τον βηματισμό που είναι απαραίτητο να έχει. Από τις παραινέσεις αυτές προέκυψε η ανάληψη μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, με την οποία ο κ. Κατσιμίγας διεκδικεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις εκλογές του Μαΐου. Η καθ΄ όλα προφανής σημειολογία του ονόματος του συνδυασμού αποτυπώνεται εναργώς στο σήμα του: ένα πολύχρωμο λουλούδι με πέντε πέταλα, που ετοιμάζεται να ανθίσει – η Περιφέρεια με τις πέντε διακριτές οντότητές της, που ενώνονται στο ίδιο αδιάρρηκτο σύνολο και αναμένουν την πρόοδό τους μέσω της άρτιας διοικητικής οργάνωσης και της ανάπτυξης της, υπό τη δύναμη της Ενιαίας Περιφερειακής Συνείδησης.

«Η αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας»

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας ΑΜΘ. «Η Περιφέρειά μας δεν είναι πλέον αδιέξοδο, αλλά πύλη εισόδου της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης… εμείς είμαστε ο δίαυλος επικοινωνίας με τις αγορές της Ασίας του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας. Εμείς βρισκόμαστε πλησιέστερα στη Βαλκανική ενδοχώρα και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εμείς είμαστε πλησιέστερα σε τέσσερις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις, παρά η Αθήνα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης. Ακολούθως, απαρίθμησε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, από τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης, μέχρι τον τουριστικό μας πλούτο και την καθοριστική σημασία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ειδική μνεία έκανε επίσης στο γεγονός ότι στην περιοχή μας υπάρχουν δύο διεθνή αεροδρόμια, τρία μεγάλα και δεκατέσσερα μικρότερα λιμάνια, καταφύγια και μαρίνες, καθώς επίσης 5 συνοριακοί οδικοί δίοδοι προς Βουλγαρία, δύο προς Τουρκία και από μία σιδηροδρομική διέλευση προς Βουλγαρία και Τουρκία αντίστοιχα.

«Αυτή είναι η ευκαιρία μας, είναι η ευκαιρία για την Περιφέρειά μας»

Μολονότι η Περιφέρεια ΑΜΘ παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο ίδιος εξέφρασε την πίστη ότι «μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα και να θέσουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών». Οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές αποτελούν, για τον κ. Κατσιμίγα, την κατάλληλη ευκαιρία για μια νέα αρχή. «Απαιτείται όμως συστράτευση όλων των πολιτών και όλων των δυνάμεων, ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου», σημείωσε, απευθύνοντας την πρόσκλησή του προς όλους τους έμπειρους στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε νέους, που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην πρόοδο και να καταστούν και αυτοί συμπρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της ευημερίας της Περιφέρειάς μας. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας, είναι η ευκαιρία για την Περιφέρειά μας», τόνισε με έμφαση.

«Ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε την αποδομημένη και αναποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειάς μας»

«Ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε την αποδομημένη και αναποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειάς μας», επισήμανε, για να παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο ενός ρεαλιστικού προγράμματος που επεξεργάζεται η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, με προτεραιότητες για:

  • τον πρωτογενή τομέα
  • τον δευτερογενή τομέα
  • τη στήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
  • τον ρόλο της Περιφέρειας ως διαμετακομιστικού κόμβου
  • τη συνδυασμένη εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων
  • την πολιτική γύρω από την ενέργεια
  • την άσκηση κοινωνικής πολιτικής
  • τις πολιτικές στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
  • τη στήριξη του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας
  • την προστασία και αξιοποίηση του δασικού πλούτου
  • την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των πάσης φύσεως πολιτιστικών μνημείων.

«Να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ότι όλα τα ζητήματα είναι κοινά»

Ακολούθως, επικέντρωσε στις προτεραιότητες και τις δράσεις που έχουν προβάδισμα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά. Έσπευσε, ωστόσο, να διαμηνύσει ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Περιφέρειά μας είναι ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ! Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ενότητά μας και να αναδειχθούμε σε θεματοφύλακες των κοινών ιδεωδών και επιδιώξεών μας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ότι όλα τα ζητήματα είναι κοινά. Έργα και δράσεις, επομένως, που γίνονται σε έναν τόπο μας, πολλές φορές είναι χρησιμότερα και για άλλον τόπο μας και για ολόκληρη της Περιφέρειά μας».

Αναλυτικότερα, ανά Περιφερειακή Ενότητα ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

Π.Ε. Έβρου

  • «να επιλύσουμε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων για την αντιπλημμυρική προστασία»

  • «να επιφέρουμε την ολοκλήρωση των αναδασμών και την κατασκευή αρδευτικών δικτύων κατάντη των ταμιευτήρων της Λύρας και της Καβησσού»

  • «να αποστραγγίσουμε τον κάμπο του Τυχερού»

  • «να επιτύχουμε την κατασκευή νέου υπόγειου αρδευτικού δικτύου της κοιλάδας του Ερυθροπόταμου»

  • «να εντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε κάθε μεταφορική υποδομή συνδυασμένων μεταφορών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης»

  • «να χρηματοδοτήσουμε μελέτες και στη συνέχεια έργα για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»

  • «να συμβάλλουμε μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην αναβάθμιση του τελωνείου των Κήπων και στην υλοποίηση της κατασκευής της νέας γέφυρας»

  • «να διεκδικήσουμε τη δημιουργία νέου σύγχρονου μεθοριακού σταθμού και τελωνείου στις Καστανιές»

  • «να προβάλλουμε δυναμικά το αίτημά μας για εγγυημένη και επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης»

  • «να απαιτήσουμε τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Δικαίων».

Π.Ε. Ροδόπης

  • «να ζητήσουμε την επανασύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που απέρριψε τη μελέτη του φράγματος Κομψάτου με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα. Επιμένουμε στη χρησιμοποίηση επιφανειακών υδάτων για την άρδευση και τη μείωση του κόστους παραγωγής»

  • «να πραγματοποιήσουμε τους απαραίτητους αναδασμούς και να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή δικτύων άρδευσης κατάντη των ταμιευτήρων Γρατινής, Ασκητών και Ιασίου»

  • «να αιτηθούμε τη βελτίωση του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και τη διέλευση από τη συνοριακή δίοδο λεωφορείων και μεγαλυτέρων φορτηγών»

  • «να ενισχύσουμε τις αθλητικές υποδομές»

  • «να παρακολουθούμε από κοντά και να συμβάλλουμε στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου»

  • «να συνδράμουμε στη μόνιμη λειτουργία, στη συντήρηση και ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής σε πολιτιστική υποδομή βαλκανικού βεληνεκούς».

Π.Ε. Ξάνθης

  • «να αξιοποιήσουμε τα εκτεταμένα γεωθερμικά πεδία στους τομείς της γεωργίας της ενέργειας, της τηλεθέρμανσης και της υδροθεραπείας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού»

  • «να μεριμνήσουμε για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου»

  • «να στηρίξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό στον ορεινό όγκο και τις λιμνοθάλασσες»

  • «να εκτελέσουμε δοκιμαστικά αρδευτικά έργα στο Νέστο στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων»

  • «να ενισχύσουμε την ιχθυοπαραγωγή στη Βιστωνίδα με την κατασκευή σημαντικών υποδομών»

  • «να συνδράμουμε στην αναγνώριση του «μπασμά» ως προϊόντος με προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)»

Π.Ε. Καβάλας

  • «να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την άρδευση της περιοχής Παγγαίου από το φράγμα Μαρμαρά»

  • «να χρηματοδοτήσουμε κάθε έργο για την ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και των συνοδευτικών έργων»

  • «να πιέσουμε για την ολοκλήρωση των μελετών σύνδεσης του λιμένα Νέας Καρβάλης με τους Τοξότες Ξάνθης στο πλαίσιο του νέου σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης και τη σύνδεση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με το βουλγαρικό, μέσω Κομοτηνής-Ποτκόβα»

  • «να απαιτήσουμε την ολοκλήρωση ή και αναθεώρηση των παλαιότερων μελετών και να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή του οδικού άξονα Ε61 στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος».

Π.Ε. Δράμας

  • «να χρηματοδοτήσουμε από τους πόρους των Ευρωπαϊκών Ταμείων την κατασκευή του δρόμου Δράμας Αμφίπολης και να ολοκληρώσουμε τις μελέτες στο τμήμα Δράμα-Καβάλα, ώστε να συνδεθεί και η Δράμα με την Εγνατία»

  • «να αναθέσουμε μελέτες και να υποστηρίξουμε υλικά έργα για τη βελτίωση των αρδευτικών συστημάτων των Δήμων Προσοτσάνης, Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου»

  • «να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα κατασκευής του αρδευτικού φράγματος Τεμένους και την κατασκευή δικτύων στην περιοχή Δοξάτου Βοϊράνης»

  • «να ολοκληρώσουμε την παράκαμψη Νευροκοπίου»

  • «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρου ιαματικού τουρισμού στις Θερμιές Παρανεστίου και να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα και τον οικοτουρισμό»

  • «να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού»

  • «να επιδιώξουμε τη διέλευση της σιδηροδρομικής Εγνατίας από τη Δράμα και τη σύνδεση της με τη ΒΙΠΕ και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου τη βελτίωση της επιδομής στο τμήμα Λευκοθέα – Δράμα».

«Η πρόοδος και η ευημερία απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες»

Καταλήγοντας, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι «η παρουσία σας εδώ μου δίνει κουράγιο και ελπίδα ότι μπορούν να έλθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας». «Για τον λόγο αυτό», συνέχισε, «ζητώ τη συστράτευση και τη συμπόρευσή σας για την Τελική Νίκη. Η πρόοδος και η ευημερία δεν θα έρθουν μόνες τους. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες». Δηλώνοντας βέβαιος ότι «μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», υπογράμμισε ότι «το να παλέψουμε για το τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον».

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Κατσιμίγα:

Αγαπητές μου φίλες και αγαπητοί φίλοι

Κυρίες και Κύριοι,

στις ιστορικές συγκυρίες που ζούμε σήμερα, είναι σκόπιμο να αναλογιστούμε την ιστορική βαρύτητα του θεσμού που θα κληθούμε να υπερασπιστούμε με την ψήφο μας στις επικείμενες εκλογές. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτέλεσε τον κεντρικό μηχανισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ΄ ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη εφαρμόστηκε με τρόπο ουσιαστικό και καθοριστικό, απαρτιζόμενη από δύο ή τρείς βαθμούς. Η αποκέντρωση και η μαζική συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση βασικών ζητημάτων υπήρξε καθοριστική. Στην αυτοδιοίκηση χορηγήθηκαν πόροι και σημαντικές αρμοδιότητες.

Καθοριστικό ρόλο στην επαναδόμηση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, από τη δεκαετία περίπου του 1950, διαδραμάτισαν οι αιρετές περιφέρειες στις οποίες δόθηκε ο χαρακτήρας τοπικών κυβερνήσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με όποια μορφή και αν είχε από το 1959, στήριξε τις πολιτικές της στην περιφερειακή ανάπτυξη και για αναπτυξιακά θέματα συνομιλούσε περισσότερο με τις περιφέρειες, παρά με τις κεντρικές κυβερνήσεις .

Στη χώρα μας δυστυχώς μετά τον πόλεμο ακολούθησε ο εμφύλιος, ο εθνικός διχασμός, η πολιτική αστάθεια και η επτάχρονη δικτατορία. Υπό αυτές τις συνθήκες η κεντρική εξουσία εγκαθίδρυσε ένα συγκεντρωτικό κράτος με απόλυτο έλεγχο των “πάντων” ακόμη και στις αποκεντρωμένες δομές του. Μέχρι το 1994 υπήρχε μόνο ο Α΄ βαθμός αυτοδιοίκησης με ελάχιστες αρμοδιότητες διαχείρισης της απλής καθημερινότητας και με προοπτικές που απέτρεπαν κάθε αναπτυξιακό μοντέλο. Δειλά-δειλά, περίπου από τη δεκαετία του 1980, άρχισαν να μεταβιβάζονται στους δήμους σημαντικές αρμοδιότητες και ορισμένοι πόροι όχι όμως σε ύψος που να επιτρέπουν την αυτοτελή λειτουργία τους. Το 1986 δημιουργήθηκαν 13 διοικητικές περιφέρειες υπό κρατικό έλεγχο, προκειμένου η χώρα να προσαρμοστεί στην περιφερειακή πολιτική που επιζητούσε η Ενωμένη Ευρώπη. Το 1994 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το νομοθέτημα προέβλεπε τη μετατροπή των κρατικών νομαρχιών σε αιρετές. Η προχειρότητα του νόμου ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και πολύ σύντομα οι αρμοδιότητες της αιρετής νομαρχίας κατέρρευσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για συνταγματικούς λόγους. Η κεντρική εξουσία παρότι υπόσχονταν αποκέντρωση δεν είχε σκοπό να εκχωρήσει επί της ουσίας αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση παρά τις πιέσεις που δεχόταν από την Ευρώπη. Το 2010, ο νόμος του «Καλλικράτη», θέσπισε εκτός από συγχωνεύσεις μεγαλύτερου αριθμού δήμων την ίδρυση, για πρώτη φορά, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αιρετό Περιφερειάρχη. Ο αριθμός των περιφερειών παρέμεινε ίδιος (13), ενώ ταυτόχρονα θεσπίστηκαν και επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που με πρόσχημα και πάλι αρμοδιότητες που εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν στην Αυτοδιοίκηση, διατηρήθηκε, σχεδόν στο ακέραιο, ο κρατικός παρεμβατισμός και ο έλεγχος νομιμότητας που σε αρκετές περιπτώσεις μετατρέπεται, ακόμη και σήμερα, σε έλεγχο σκοπιμότητας, των πράξεων των αιρετών συλλογικών οργάνων. Η δημιουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη κατάργηση της νομαρχιακής, συνέπεσε με την αρχή της γνωστής σε όλους μας οικονομικής και αξιακής κρίσης, που σε συνδυασμό με τον κρατικό παρεμβατισμό δεν επέτρεψε την εξέλιξη του θεσμού. Οι περιορισμένοι πόροι, οι σημαντικές ελλείψεις και η κακή κατανομή του προσωπικού, καθώς και η αύξηση της γραφειοκρατίας ήταν ζητήματα που ασφαλώς δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των περιφερειών. Ωστόσο, είχε γίνει το μεγάλο βήμα: οι ευρωπαϊκοί πόροι κατά ένα μέρος πέρασαν πλέον στη διαχείριση των περιφερειών στις οποίες και εκχωρήθηκαν αυξημένες αρμοδιότητες τόσο στις ίδιες όσο και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη.

Κυρίες και κύριοι,

η σχέση μου με την αυτοδιοίκηση είναι βιωματική. Ένα χρόνο μετά τη γέννησή μου, ο πατέρας μου εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Η αυτοδιοικητική του πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την εκλογή του στη θέση του Δημάρχου Κομοτηνής, στην οποία θήτευσε κατά την τετραετία 1983-1986. Η δική μου ανάμιξη στην αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 1991 με την εκλογή μου ως Δημοτικού Συμβούλου Κομοτηνής, με επικεφαλής τον αείμνηστο Δήμαρχο Γεώργιο Παπαδριέλλη, ο οποίος και μου ανέθεσε άμεσα καθήκοντα Αντιδημάρχου. Την επόμενη τετραετία ακολούθησε η επανεκλογή μου και η άσκηση επί τέσσερα έτη των καθηκόντων του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από ομόφωνη εκλογή όλων των συναποτελούντων το Δημοτικό Συμβούλιο, παρατάξεων. Παράλληλα διατέλεσα για επτά χρόνια Αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. Το 2006, απαντώντας θετικά στην πρόσκληση του τότε Νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη να συμπορευτώ μαζί του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εκλέχτηκα Νομαρχιακός Σύμβουλος, αναλαμβάνοντας άμεσα καθήκοντα Αντινομάρχη και εν συνεχεία αναπληρωτή Νομάρχη. Το 2010, όπως είναι γνωστό, ο Άρης Γιαννακίδης εκλέχτηκε ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης ΑΜΘ και μου εμπιστεύθηκε τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, θέση την οποία κατείχα έως το τέλος της θητείας της πρώτης αιρετής περιφέρειας. Σε όλο αυτό το δεύτερο μέρος της αυτοδιοικητικής μου πορείας υπήρξα κομματικά ανεξάρτητος, αφοσιωμένος αποκλειστικά στα καθήκοντα μου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι από το 1982 και μέχρι τη συνταξιοδότηση μου ασκούσα ανελλιπώς το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού από το οποίο και βιοπορίστηκα.

Με την αλλαγή της διοίκησης στην Περιφέρεια και από τη θέση πλέον του απλού, αλλά ενεργού πολίτη παρατήρησα στην αρχή μία αρκετά συγκεντρωτική άσκηση διοίκησης με πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας να ανακύπτουν καθημερινά. Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του δεύτερου αιρετού περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και την ανάληψη της διοίκησης από τον Χρήστο Μέτιο, διαπίστωσα, όπως ακριβώς και εσείς, μία σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας. Αποχωρήσεις στελεχών, παραιτήσεις, απουσίες από συνεδριάσεις και άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις καταγράφονταν καθημερινά από τα ΜΜΕ αλλά και από τους πολίτες της ΑΜΘ. Το αποκορύφωμα υπήρξε ο πλήρης διαχωρισμός της θέσης των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών και η παντελής σχεδόν διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία του θεσμού. Οι επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν απογοητευτική. Κατέγραψε πολύ μικρά νούμερα με αποτέλεσμα η Περιφέρειά μας να καταστεί σε αυτό το ζήτημα μία από τις τελευταίες εκ των δεκατριών. Ταυτόχρονα η διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν καθόλου για τις υπηρεσίες της, για τα προβλήματα των εργαζομένων σ΄ αυτές και πάνω απ΄ όλα αδιαφόρησε για τις συνέπειες των δυσλειτουργιών στην καθημερινότητα των πολιτών. Η ταλαιπωρία των πολιτών κάθε φορά που επιχειρούσαν να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους, ήταν πλέον σύνηθες φαινόμενο. Ευκαιρίες χάνονταν και περιέργως κανένας δεν αναζητούσε τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας ούτε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ούτε για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου μας.

Στη ζοφερή αυτή κατάσταση δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνειδητοποίησαν ότι τελικά η Περιφέρεια εγκαταλείπεται στον αυτόματο πιλότο και με παρακίνησαν να αναλάβω πρωτοβουλία για την ανασυγκρότησή της, προκειμένου να βρει τον ρόλο και τον βηματισμό που είναι απαραίτητο να έχει. Το καθαρά αυτοδιοικητικό και τεχνοκρατικό μου προφίλ και η μη κομματική μου στράτευση ήταν τα στοιχεία που διέκριναν σε μένα και για τα οποία με εμπιστεύθηκαν, ώστε να ενώσω και να συσπειρώσω δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό τόξο, προκειμένου η Περιφέρεια να αναλάβει τον ρόλο που οφείλει να έχει για την ανάπτυξη και την ευημερία τόσο των πολιτών της, όσο και της πατρίδας μας γενικότερα. Με βάση αυτές τις παραινέσεις δεσμεύομαι και αποτολμώ να ολοκληρώσω τον δημόσιο βίο μου με την ανάληψη μιας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, τη συγκρότηση μιας αυτοδιοικητικής παράταξης με το όνομα αυτό και τη διεκδίκηση της Διοίκησης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στις εκλογές του Μαΐου του 2019. Η καθ΄ όλα προφανής σημειολογία του ονόματος του συνδυασμού μας αποτυπώνεται εναργώς στο σήμα μας: ένα πολύχρωμο λουλούδι με πέντε πέταλα, που ετοιμάζεται να ανθίσει -η Περιφέρειά μας με τις πέντε διακριτές οντότητές της, που ενώνονται στο ίδιο αδιάρρηκτο σύνολο και αναμένουν την πρόοδό τους μέσω της άρτιας διοικητικής οργάνωσης και της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας υπό τη δύναμη της Ενιαίας Περιφερειακής μας Συνείδησης. Διότι η Περιφερειακή Συνείδηση όλων των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τη “σημαία” της παράταξης μας!

Φίλες και φίλοι,

όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικά στην περιοχή μας συνέβησαν κοσμογονικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια μας δεν είναι πλέον αδιέξοδο, αλλά πύλη εισόδου της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη εδαφική συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς είμαστε ο δίαυλος επικοινωνίας με τις αγορές της Ασίας του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας. Εμείς βρισκόμαστε πλησιέστερα στη Βαλκανική ενδοχώρα και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εμείς είμαστε πλησιέστερα σε τέσσερις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις, παρά η Αθήνα. Από εδώ διέρχονται και από εδώ προγραμματίζεται να διέλθουν και άλλα ενεργειακά δίκτυα στο εγγύς μέλλον. Με απλά λόγια κατέχουμε δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση.

Διαθέτουμε μεγάλης αξίας καλλιεργούμενες γαίες και επιπλέον μια αξιοπρόσεκτη τεχνογνωσία σε ότι αφορά την πρωτογενή παραγωγή, διοχετεύοντας στη διεθνή αγορά επώνυμα και άριστης ποιότητας προϊόντα -δημητριακά, βαμβάκι, καπνό, αμπέλια, πατάτες, οπωροκηπευτικά, ρόδια, ακτινίδια, μανιτάρια, σπαράγγια κ.ά.- Διαθέτουμε επίσης σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, αλιεία, μάρμαρα και μεταλλεύματα.

Παρά το γεγονός δηλαδή ότι βιώνουμε μια εκτεταμένη αποβιομηχάνιση σε εθνικό επίπεδο, εμείς εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε σημαντικές βιομηχανίες μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, οινοποιίες, ποτοποιίες, γαλακτοβιομηχανίες, χημικές βιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας που παρά την οικονομική κρίση, παραμένουν ακμαίες .

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε την καθοριστική σημασία για την περιοχή μας και φυσικά τη συνεχή επιστημονική πρόοδο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, καθώς και του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης, το οποίο και αναβαθμίζεται και ανωτατοποιείται. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν για την περιοχή μας κυψέλη επιστημονικής προόδου, ενώ η συμβολή τους στην τοπική κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ζωή είναι εξίσου καίρια.

Απαραίτητη είναι επίσης η αναφορά στα δύο νησιά μας, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, στις θαυμάσιες παραλίες μας σε όλο το παράκτιο μέτωπο, στον πανέμορφο ορεινό όγκο, στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού στη Δράμα, στα τέσσερα εθνικά πάρκα, στις λίμνες και στους υδροβιότοπους, στα μοναστήρια, στους χώρους λατρείας, στις αρχαιότητες, και στον μοναδικό λαογραφικό μας πλούτο. Επίσης η περιοχή μας διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια, τρία μεγάλα και δεκατέσσερα μικρότερα λιμάνια, καταφύγια και μαρίνες. Στην περιφέρειά μας υπάρχουν 5 συνοριακοί οδικοί δίοδοι προς Βουλγαρία, δύο προς Τουρκία και από μία σιδηροδρομική διέλευση προς Βουλγαρία και Τουρκία, αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, όμως, η Περιφέρειά μας παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Είναι εύλογο λοιπόν, να αναρωτηθεί κανείς γιατί παρατηρείται αυτή η συνεχιζόμενη υστέρηση της Περιφέρειάς μας. Είναι πολύ εύκολο να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο κέντρο, στην Αθήνα, στη διόγκωση της γραφειοκρατίας, στο συγκεντρωτισμό, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στα μνημόνια και σε πολλά άλλα. Όλες αυτές οι εξηγήσεις είναι βάσιμες. Ωστόσο οφείλουμε να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες.

  • Κατά πόσο εμείς αναδείξαμε και αξιοποιήσαμε τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές;

  • Κατά πόσο επιχειρήσαμε να μετατρέψουμε τουλάχιστον κάποια από τα υποτιθέμενα μειονεκτήματα μας σε πλεονεκτήματα;

  • Πόσο καταφέραμε να πείσουμε το κέντρο και την Ευρώπη για τις αναπτυξιακές προοπτικές μας αλλά και για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ίδια η χώρα αλλά και η Ευρώπη επενδύοντας στην περιοχή μας;

  • Πρέπει να ομολογήσουμε ότι και εμείς, ως κοινωνία, παρουσιάσαμε τάσεις εσωστρέφειας.

  • Μήπως ήρθε η στιγμή να απεγκλωβιστούμε, να κατανοήσουμε ότι μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα και να θέσουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών;

  • Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο, ενωμένοι και αποδεσμευμένοι από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες.

Οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μια νέα αρχή. Απαιτείται όμως συστράτευση όλων των πολιτών και όλων των δυνάμεων, ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου.

Απευθύνω λοιπόν, την πρόσκλησή μου προς όλους τους έμπειρους στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε νέους, που θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν μαζί μας, να συσπειρωθούν γύρω από την παράταξή μας, να συμμετέχουν στη νίκη μας, να συνδράμουν στην πρόοδο και να καταστούν και αυτοί συμπρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της ευημερίας της περιφέρειας μας. Αυτή είναι η ευκαιρία μας, είναι η ευκαιρία για την Περιφέρειά μας.

Αντιμετωπίζουμε την κρισιμότερη πρόκληση των καιρών μας. Σύμφωνα με την τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση, το σχέδιο «Κλεισθένης», το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι μετά την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών είναι απαραίτητο να επιτευχθούν προγραμματικές συγκλήσεις προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα συλλογικά όργανα, να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται οι αποφάσεις τους και να ασκούνται στην πράξη δυναμικά οι πολιτικές τους. Εμείς ανταποκρινόμαστε άριστα προετοιμασμένοι στην πρόκληση των καιρών μας και υποστηρίζουμε θερμά τη λογική των συνεργασιών και των συμπράξεων. Με συστηματικό σχεδιασμό επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία μας στην κουλτούρα των πολιτικών συμμαχιών προς όφελος του τόπου μας, της Περιφέρειάς μας .

Με αυτούς τους στόχους και με αυτές τις δεσμεύσεις ζητούμε την ψήφο σας και την ισχυρή λαϊκή εντολή σας. Προσδοκούμε στη συλλογική στήριξή σας, ώστε να έχουμε τη δύναμη να εφαρμόσουμε την πολιτική που χαρακτηρίζει το πρόγραμμά μας.

Η γενικευμένη κρίση που έπληξε καθοριστικά την κοινωνία της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι σιγά – σιγά αναστρέφεται. Η έξοδος από τα μνημόνια σταδιακά θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Ήδη οι πρώτες ευοίωνες ενδείξεις είναι ορατές. Παρά τις προσπάθειες πόλωσης και αποπροσανατολισμού, η κοινωνία μας δείχνει την ωριμότητά της και τις αξιοπρόσεκτες αντοχές της.

Φίλες και φίλοι,

ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε την αποδομημένη και αναποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειάς μας και να αξιοποιήσουμε με απόλυτη διαφάνεια τις δυνατότητες της λειτουργίας της ως θεσμού προς όφελος των πολιτών, προασπίζοντας και υπηρετώντας την ισότητα και την αξιοκρατία, με ισονομία και ισοπολιτεία, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Επεξεργαζόμαστε ένα ρεαλιστικό πολιτικό πρόγραμμα, που απαρτίζεται, μετά από προσεκτική μελέτη της καθημερινότητας σε ολόκληρη την Περιφέρεια, από συστηματικά και μεθοδικά επιλεγμένες θέσεις και προτεινόμενες δράσεις, τις οποίες και θα θέσουμε στην κρίση σας μαζί με το ψηφοδέλτιο μας. Σήμερα, σε αυτήν εδώ τη συνάντηση και γνωριμία μας, θα σας παρουσιάσω το γενικό πλαίσιο που συλλογικά διαμορφώνεται:

Ο πρωτογενής τομέας, παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωσή του σε εθνικό επίπεδο, στον τόπο μας είναι δυνατόν να αποτελέσει βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας και για τα επόμενα χρόνια. Διαθέτουμε μία μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών και μία εξαιρετική ποιότητα προϊόντων, αλλά με αυξανόμενο το κόστος παραγωγής. Βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των επιφανειακών υδάτων και η εκτεταμένη εφαρμογή προγραμμάτων άρδευσης. Θα ανασύρουμε από τα σκονισμένα ντουλάπια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις μελέτες φραγμάτων και ταμιευτήρων της Περιφέρειάς μας. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση των αναδασμών και η δημιουργία δικτύων άρδευσης στα κατάντη των υφιστάμενων φραγμάτων. Επίσης οι βελτιώσεις και αντικαταστάσεις υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων. Επιπλέον η ενίσχυση των προσπαθειών για εναλλακτικές καλλιέργειες όπως αυτή της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Ομοίως η βελτίωση της προσβασιμότητας, η αύξηση της παραγωγής, η ενθάρρυνση των συλλογικών και εταιρικών δράσεων. Και βέβαια η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός της ζωικής παραγωγής, της αλιείας και της οστρακοκαλλιέργειας.

Στον δευτερογενή τομέα θα εφαρμόσουμε πολιτικές τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων, και παράλληλα θα αναζητήσουμε δυνατότητες επανάχρησης όλου του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος των βιομηχανιών που έκλεισαν. Επίσης, θα επαναπροσδιορίσουμε νέα παραγωγικά μοντέλα προσαρμοσμένα στη γεωπολιτική μας πραγματικότητα. Νομίζω ότι είναι κοινή παραδοχή πως ο τριτογενής τομέας των πάσης φύσεως υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης με αιχμή τον τουρισμό της περιοχής μας και προοδευτικά θα συμβάλει στην ενίσχυση των παραπάνω δύο τομέων. Το έργο μας θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση της διασυνοριακότητας, στην εγκατάλειψη της εσωστρέφειας, στην αύξηση, σωστότερα στην εκτίναξη των αφίξεων στην περιοχή μας τόσο από τα γειτονικά μας βαλκάνια όσο και από άλλες ελληνικές περιοχές. Με άλλα λόγια θα επενδύσουμε υλικά και άυλα στην ανάπτυξη του τουρισμού μας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων μπορούμε να συντονίσουμε συμπράξεις και να ενισχύσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες δήμων και ιδιωτών για τη δημιουργία καταλυμάτων και άλλων υποδομών σε θαλάσσιες ή ορεινές περιοχές, σε περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικές, προσκυνηματικές και άλλες.

Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τις Σχολές και τα Τμήματα που έχουν έδρα στην Περιφέρεια μας. Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να αποκτήσουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό στερέωμα και γι αυτό στηρίζουμε τους ακαδημαϊκούς που παράγουν σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και φροντίζουμε για την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία των Πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινωνίες αποσκοπώντας στη διάχυση της γνώσης.

Η Περιφέρειά μας ήταν διαχρονικά ένας διαμετακομιστικός κόμβος. Σήμερα ξαναβρίσκει τον ρόλο της. Με τα δύο μεγάλα λιμάνια μας και με συνδυασμένες μεταφορές προς και από την Ανατολική Βαλκανική, τον Εύξεινο Πόντο και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μπορούμε να αποκτήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η κατασκευή ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού ηλεκτροκίνητου δικτύου αποτελεί το βασικό μας αίτημα το οποίο υποβάλλουμε στην κυβέρνηση. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή ωστόσο πρέπει να συνδέει απευθείας μεταξύ τους όλες τις πόλεις της Περιφέρειας και όχι με κάθετους άξονες. Στο πλαίσιο αυτό, για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η διέλευση του τρένου από τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, καθώς και η συνέχισή της προς Κωνσταντινούπολη και Μπουργκάζ.

Η συστηματική και συνδυαστική εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων αποτελεί επίσης βασικό μας στόχο. Τα θερμά ύδατα που αφθονούν στην περιοχή μας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία, στην τηλεθέρμανση, στην παραγωγή ενέργειας καθώς και στην υδροθεραπεία.

Κατά καιρούς, ακούμε ότι είμαστε ενεργειακός κόμβος και ότι από την περιοχή μας διέρχονται και θα διέλθουν και άλλα δίκτυα φυσικού αερίου. Ωστόσο, και η παραγωγή καθαρής ενέργειας με αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά είναι συνεχής και εμείς θα ενθαρρύνουμε συλλογικές και ιδιωτικές προσπάθειες για παρόμοιες επενδύσεις. Αλλά αναμένουμε και τη χρήση του διερχόμενου, επί του παρόντος, φυσικού αερίου από την περιοχή μας, στηρίζοντας κατ’ αρχήν την κατασκευή δικτύων -αν και εκφράζουμε ακόμη επιφυλάξεις για τον περιορισμένο αριθμό συνδέσεων, με δεδομένο το γεγονός ότι η δημιουργία τοπικής ΕΠΑ αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι πρωταρχικής σημασίας και στο πλαίσιο και των αρμοδιοτήτων μας και της επιλεξιμότητας διάθεσης κονδυλίων θα εργαστούμε δυναμικά προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτιστο μέλημά μας καθίσταται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προετοιμασία των προϋποθέσεων για την επιστροφή των νέων ανθρώπων που μετανάστευσαν. Το φαινόμενο «brain drain» πρέπει να τελειώσει.

Είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε κάθε πρόταση και συνέργεια για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις οποίες βιοπορίζεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Τα σχέδια στήριξης, ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε μία επιδοματική πολιτική τακτική που στην πράξη αποδείχθηκε εν πολλοίς αναποτελεσματική.

Όσοι γνωρίζουν τα πρόσωπα της παράταξή μας και τη δράση τους δεν έχουν αμφιβολία ότι θα στηρίξουμε με τρόπο ουσιαστικό τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική ιστορία μας. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξουν ειδικός σχεδιασμός και ουσιαστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής. Βασική επιδίωξή μας είναι να εξελιχθεί το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής σε σημαντική πολιτιστική υποδομή όχι μόνο περιφερειακού αλλά και βαλκανικού επιπέδου.

Θα προστατεύσουμε και θα αξιοποιήσουμε τον άφθονο δασικό μας πλούτο. Τέλος, θα συμβάλλουμε στην προστασία, την ανάδειξη και την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και των πάσης φύσεως πολιτιστικών μνημείων.

Φίλες και φίλοι,

ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της υποψηφιότητας μου, θα αναφέρω τις προτεραιότητες και τις δράσεις που, κατά την άποψή μας, ενδιαφέρουν χωριστά κάθε Περιφερειακή Ενότητά μας. Ωστόσο υποστηρίζουμε ότι η Περιφέρειά μας είναι ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ! Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ενότητά μας και να αναδειχθούμε σε θεματοφύλακες των κοινών ιδεωδών και επιδιώξεών μας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ότι όλα τα ζητήματα είναι κοινά. Έργα και δράσεις, επομένως, που γίνονται σε έναν τόπο μας, πολλές φορές είναι χρησιμότερα και για άλλον τόπο μας και για ολόκληρη της Περιφέρειά μας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου δεσμευόμαστε:

  • να επιλύσουμε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων για την αντιπλημμυρική προστασία

  • να επιφέρουμε την ολοκλήρωση των αναδασμών και την κατασκευή αρδευτικών δικτύων κατάντη των ταμιευτήρων της Λύρας και της Καβησσού

  • Να αποστραγγίσουμε τον κάμπο του Τυχερού

  • να επιτύχουμε την κατασκευή νέου υπόγειου αρδευτικού δικτύου της κοιλάδας του Ερυθροπόταμου

  • να εντάξουμε και να χρηματοδοτήσουμε κάθε μεταφορική υποδομή συνδυασμένων μεταφορών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

  • να χρηματοδοτήσουμε μελέτες και στη συνέχεια έργα για την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

  • να συμβάλλουμε μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην αναβάθμιση του τελωνείου των Κήπων και στην υλοποίηση της κατασκευής της νέας γέφυρας

  • να διεκδικήσουμε τη δημιουργία νέου σύγχρονου μεθοριακού σταθμού και τελωνείου στις Καστανιές

  • να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο στον βόρειο Έβρο

  • να προβάλλουμε δυναμικά το αίτημά μας για εγγυημένη και επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης

  • να απαιτήσουμε τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Δικαίων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης δεσμευόμαστε:

  • να ζητήσουμε την επανασύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που απέρριψε τη μελέτη του φράγματος Κομψάτου με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα. Επιμένουμε στη χρησιμοποίηση επιφανειακών υδάτων για την άρδευση και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

  • να πραγματοποιήσουμε τους απαραίτητους αναδασμούς και να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή δικτύων άρδευσης κατάντη των ταμιευτήρων Γρατινής, Ασκητών και Ιασίου

  • να αιτηθούμε τη βελτίωση του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και τη διέλευση από τη συνοριακή δίοδο λεωφορείων και μεγαλυτέρων φορτηγών

  • να ενισχύσουμε τις αθλητικές υποδομές

  • να παρακολουθούμε από κοντά και να συμβάλλουμε στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου

  • να συνδράμουμε στη μόνιμη λειτουργία, στη συντήρηση και ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής σε πολιτιστική υποδομή βαλκανικού βεληνεκούς

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης δεσμευόμαστε:

  • να αξιοποιήσουμε τα εκτεταμένα γεωθερμικά πεδία στους τομείς της γεωργίας της ενέργειας, της τηλεθέρμανσης και της υδροθεραπείας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού

  • να μεριμνήσουμε για την αξιοποίηση του δασικού πλούτου

  • να στηρίξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό στον ορεινό όγκο και τις λιμνοθάλασσες

  • να εκτελέσουμε δοκιμαστικά αρδευτικά έργα στο Νέστο στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων

  • να ενισχύσουμε την ιχθυοπαραγωγή στη Βιστωνίδα με την κατασκευή σημαντικών υποδομών

  • να συνδράμουμε στην αναγνώριση του «μπασμά» ως προϊόντος με προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δεσμευόμαστε:

  • να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την άρδευση της περιοχής Παγγαίου από το φράγμα Μαρμαρά

  • να χρηματοδοτήσουμε κάθε έργο για την ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και των συνοδευτικών έργων

  • να πιέσουμε για την ολοκλήρωση των μελετών σύνδεσης του λιμένα Νέας Καρβάλης με τους Τοξότες Ξάνθης στο πλαίσιο του νέου σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης και τη σύνδεση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου με το βουλγαρικό, μέσω Κομοτηνής-Ποτκόβα.

  • να απαιτήσουμε την ολοκλήρωση ή και αναθεώρηση των παλαιότερων μελετών και να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή του οδικού άξονα Ε61 στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας δεσμευόμαστε:

  • να χρηματοδοτήσουμε από τους πόρους των Ευρωπαϊκών Ταμείων την κατασκευή του δρόμου Δράμας Αμφίπολης και να ολοκληρώσουμε τις μελέτες στο τμήμα Δράμα-Καβάλα, ώστε να συνδεθεί και η Δράμα με την Εγνατία

  • να αναθέσουμε μελέτες και να υποστηρίξουμε υλικά έργα για τη βελτίωση των αρδευτικών συστημάτων των Δήμων Προσοτσάνης, Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου

  • να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα κατασκευής του αρδευτικού φράγματος Τεμένους και την κατασκευή δικτύων στην περιοχή Δοξάτου Βοϊράνης

  • να ολοκληρώσουμε την παράκαμψη Νευροκοπίου

  • να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρου ιαματικού τουρισμού στις Θερμιές Παρανεστίου και να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα και τον οικοτουρισμό

  • Να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού

  • να επιδιώξουμε τη διέλευση της σιδηροδρομικής Εγνατίας από τη Δράμα και τη σύνδεση της με τη ΒΙΠΕ και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου τη βελτίωση της επιδομής στο τμήμα Λευκοθέα – Δράμα.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

η παρουσία σας σήμερα εδώ μου δίνει κουράγιο και ελπίδα ότι μπορούν να έλθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας. Για τον λόγο αυτό ζητώ τη συστράτευση και τη συμπόρευσή σας για την Τελική Νίκη. Η πρόοδος και η ευημερία δεν θα έρθουν μόνες τους. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς εσωστρέφειες και μοιρολατρίες.

Μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τη γεωπολιτική μας θέση, τη διασυνοριακότητα, τον φυσικό μας πλούτο, τα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα, ώστε να αναδειχθούμε σε Περιφέρεια πρότυπο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μπορούμε να δώσουμε στη νέα γενιά τη χαρά της δημιουργίας της ασφάλειας και της προόδου και να τους προσφέρουμε τη βεβαιότητα ότι ζουν σε έναν τόπο με λαμπρές προοπτικές.

Το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως οι νέοι, αυτοί που θα μας οδηγήσουν στο καλύτερο αύριο και σ’ αυτούς θα ανήκει η μεγάλη εκλογική μας νίκη.

Το να παλέψουμε για τον τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον.

Σας καλώ όλους να συμμετέχετε στον όμορφο αγώνα μας με ευπρέπεια και δυναμισμό!