fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορωνοϊός: Αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, χάος στα νοσοκομεία και αύξηση θνησιμότητας

- Χορηγούμενη-

Ιλιγγιώδης είναι η διασπορά του κορωνοϊού τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει ένα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Ενδεικτική της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι η καμπύλη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων:

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου τα κρούσματα ήταν 5.449 και τέσσερις ημέρες μετά, στις 5 Νοεμβρίου, έφτασαν τα 6.909. Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 7.335 και χθες, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού «εκτοξεύτηκαν» σε 8.613.

Παράλληλα, σε διάστημα εννέα ημερών συνολικά 456 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της Covid-19.

Δραματικές είναι οι προβλέψεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πορεία της πανδημίας, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ να προειδοποιεί ότι «ο μέσος όρος των κρουσμάτων θα κυμανθεί στα 9.500 κρούσματα πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε και πάνω από 10.000 κρούσματα» στο άμεσο μέλλον. Για τους θανάτους ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι στα μέσα Νοεμβρίου (έως 16-17/11) θα φτάσουμε στους 100 νεκρούς την ημέρα και αν τελικά εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος «η ασπίδα προστασίας θα ενεργοποιηθεί μετά από 14 ημέρες.

«Το εμβόλιο όμως είναι η μοναδική και ουσιαστική ομπρέλα προστασίας» υπογράμμισε.

Σχετικά με τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόνισε ότι επειδή το 13% με 16% των νέων κρουσμάτων είναι εμβολιασμένοι, οφείλει και αυτή η κατηγορία των πολιτών να κάνει self test μια φορά τη βδομάδα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε πως στα τέλη του Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε έως και 11.000 κρούσματα καθημερινά και πως ακόμη και 15.000 με 20.000 ημερήσιες μολύνσεις τον Φεβρούαριο.

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο» είπε.

Εφιαλτική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Ξεπερνούν τους 3.500 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας και η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 89% στη χώρα.
Τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας ασφυκτιούν, ενώ εξαντλούνται οι κενές κλίνες Covid στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ. Ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν «είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν». Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο πάρκινγκ όπως στη Ρουμανία.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαλογή ασθενών στη Θεσσαλονίκη
«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 – 470 οι διασωληνεμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο»
, δήλωσε στο Mega ο εντατικολόγος του «Παπανικολάου» Ευάγγελος Καϊμακάμης, επισημαίνοντας:

«Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ήδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ήδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι».

«Δεν θέλω να μείνουμε στο θέμα της επιλογής των ασθενών διότι δεν είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα. Άσχετα αν κάποιος ασθενής θα καταφέρει τελικά να βρει την πολυπόθητη θέση, εντός πολλών εισαγωγικών, για να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν σημαίνει ότι θα σωθεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για θνησιμότητα της τάξης του 85%, ίσως και παραπάνω, όπως θα αποδειχθεί στην πορεία. Μιλάμε για ένα κύμα το οποίο προκαλεί εξαιρετικά ισχυρές και συχνές επιπλοκές στους ασθενείς» τόνισε.

«Έχουμε τεράστια εμπειρία στη νοσηλεία Covid ασθενών εδώ και δύο χρόνια στη ΜΕΘ όπου εργάζομαι. Είχαμε την “τύχη” να έχουμε ένα ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο 40% μέχρι και το καλοκαίρι, που θεωρείτο από τα καλύτερα παγκοσμίως και ήμασταν αρκετά περήφανοι γι’ αυτό. Τώρα, αν καταφέρουμε να βγάλουμε ζωντανούς δύο στους δέκα θα θεωρηθούμε πολύ τυχεροί», υπογράμμισε ο εντατικολόγος.

«Όσο προλαβαίνουμε τρέχουμε κι εμείς να βοηθήσουμε. Αλλά δεν τους παρακολουθούν κατάλληλοι γιατροί ούτε κατάλληλοι νοσηλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι υποθεραπεύονται (εκτός ΜΕΘ) και αυτό έχει επιπτώσεις και στη νοσηρότητα και στη θνητότητα», τόνισε από την πλευρά στο Mega του ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου».

Τρόπους ενίσχυσης του ΕΣΥ εξετάζει το υπουργείο Υγείας
Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως αναισθησιολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων και ειδικά σε περιοχές που πιέζονται.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει επίσης την ενίσχυση του ΕΣΥ με επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και δίνοντας κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να βοηθήσουν και να υπογράψουν συμβάσεις με το ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, «χρειαζόμαστε στα νοσοκομεία μας ιδιώτες γιατρούς από ειδικότητες εντατικολογίας, αναισθησιολογίας και πνευμονολογίας, ούτως ώστε να μας βοηθήσουν στην τιτάνια μάχη που δίνεται από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας».

Ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και έχει εξηγήσει τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή, «όμως ο χρόνος τρέχει, η πίεση είναι μεγάλη, άρα θα περιμένουμε να δούμε τις επόμενες 7-10 μέρες πώς θα εξελιχθεί και μετά θα πάρουμε αποφάσεις», τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για επίταξη των γιατρών.

Αναφερόμενος στις ΜΕΘ, είπε ότι σε σχέση με πέρυσι έχουν αναπτυχθεί σχεδόν διπλάσιες Μονάδες σε όλη την χώρα, που στελεχώθηκαν με εντατικολόγους και νοσηλευτές που προσελήφθησαν, οι πιο πολλοί επικουρικοί, αλλά έγιναν και μόνιμες προσλήψεις.

«Αυτή την στιγμή στην αγορά δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό να στελεχώσει επιπλέον ΜΕΘ. Όταν προκηρύσσουμε μια θέση συνήθως καλύπτεται από επικουρικό προσωπικό που γίνεται μόνιμο» τόνισε.

Αναφορικά με την συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τον ιδιωτικό τομέα από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, είπε ότι έχουν προστεθεί στο σύστημα «αρκετές κλίνες, τόσο σε κέντρα αποκατάστασης όσο και σε κλινικές. Έχουμε 285 κλίνες για ασθενείς covid, 19 ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και 85 κλίνες για non covid».

Ο κ. Κωτσιόπουλος επεσήμανε ότι βρίσκονται σε κλίμα συνεργασίας με τους ιδιώτες:

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα ώστε να κάνουμε επιτάξεις. Η επίταξη γίνεται για να είμαστε συνταγματικά ορθοί όταν ο άλλος δεν συνεργάζεται και υπάρχει θέμα προάσπισης της δημόσιας υγείας».

Για τις αναστολές προσωπικού, ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι είναι περίπου στις 6.000 και στην πλειονότητά τους αφορούν σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ είναι ελάχιστοι οι γιατροί που βγήκαν σε αναστολή και ακόμα πιο λίγοι οι γιατροί που δουλεύουν σε ΜΕΘ. «Άρα το πρόβλημα δεν προκαλείται από τις αναστολές, αλλά στο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες που να είναι διαθέσιμες να έρθουν στο δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο