fbpx
21.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Κλείνουν 80 Μουσεία της χώρας και η Κυβέρνηση … «αγρόν αγοράζει»!

- Χορηγούμενη-

Οι δυσλειτουργίες στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας λόγω έλλειψης προσωπικού, υποχρηματοδότησης και αδιαφορίας της Κυβέρνησης, φτάνουν τώρα στην κορύφωσή τους με λουκέτα. Σε μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, κι εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κλείνουν 80 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και συλλογές σε ολόκληρη τη χώρα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει!

Όπως επισημάναμε στις σχετικές Ερωτήσεις που καταθέσαμε για τα ζητήματα αυτά (3112/2-2-2017,  6267/9-6-2017 και 6632/23-6-2017 ) στις οποίεςείτε δεν απαντήσατε είτε λάβαμε μη ικανοποιητική απάντηση, οι αρχαιολογικοί χώροιπου υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν, αποτελούν πλήγμα όχι μόνο στην εικόνα της χώρας ως τουριστικός προορισμός, αλλά και στην αξία και το σεβασμό που τρέφουμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο Πρωθυπουργός, στο τέλος του 2016, εξήγγειλε στη Νίσυρο 200 προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων για τη φύλαξη Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Όχι μόνο δεν τήρησε την υπόσχεσή του αλλά το Μουσείο της Νισύρου είναι κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) ακύρωσε προγραμματισμένο (για τις 06/07) δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση έντεκα αναψυκτηρίων σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία. Έτσι, μέχρι να επαναπροκηρυχθεί κα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε ένα μπουκάλι νερό!

Είναι  προφανές και αυτονόητο ότι στην Ελλάδα, ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι αλληλένδετοι. Τα Μουσεία μας, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι θα έπρεπε να είναι ενεργές και αυτοτελείς πολιτιστικές μονάδες ώστε να μπορέσουν να αναβαθμιστούν, να προσελκύσουν περισσότερο κοινό, να τονώσουν την δραστηριότητά τους. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε πεδία όπου συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά, όπως στον τομέα του ηλεκτρονικού εισιτηρίουτο οποίο διαρκώς εξαγγέλλεται από τηνΥπουργό Πολιτισμού αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, παρατηρείται μείωση των επισκεπτών κατά 7,3%, ενώ οι εισπράξεις από εισιτήρια, για την ίδια χρονική περίοδο, ανέρχονταισε 2.134.319 ευρώ. Παρακαλούμε, όπως, επιβεβαιώσετε εάν αυτά είναι τα τελικά στοιχεία του έτους.

Είναι επιτακτική ανάγκη, θέμα δημοσίου συμφέροντος, να αλλάξει ο τρόπος  λειτουργίας των χώρων που στεγάζουν και προβάλουν την ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική μας κληρονομιά. Η σημερινή κατάντια τους να φυτοζωούν λόγω έλλειψης πόρων, περιορισμένης τεχνογνωσίας και έλλειψης ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την αναβάθμισή τους, περιορίζει την επισκεψιμότητα και στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 

  1. Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία με τη λίστα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων, ανά κλάδο, ειδικότητα και σχέση εργασίας και το ωράριο λειτουργίας σε κάθε ένα από αυτά.
  2. Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που παραμένουν κλειστά στο κοινό.
  3. Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχείατου αριθμού των επισκεπτών και των εισπράξεων από την πώληση εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τα έτη 2015, 2016 και το α’ εξάμηνο του 2017.
  4. Καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες σε προσωπικό των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα καθ΄ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους και καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά του θέρους;
  5. Πότε θα επαναπροκηρυχθεί ο ακυρωθείς διαγωνισμός για τα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία;
  6. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας σχετικά με τη διασύνδεσή του Πολιτισμού με τον Τουρισμόπρος όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών;
  7. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σχετικά με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Γραμματέας ΠΕ ΝΔ 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Κοινή δήλωση των υποψηφίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ΠΑΜΘ, Αλεξανδρούπολη...

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ - ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΛΑΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ - ΣΑΒΒΑ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ Είκοσι μέρες μετά την...