fbpx
0.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

ΚΚΕ ΤΕ Έβρου: “Να μην υπάρχουν Κέντρα-φυλακές στα νησιά και στον Έβρο” – “Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων για τις χώρες που επιθυμούν”

Για τις πρόσφατες εξελίξεις με την επέκταση του ΚΥΤ Έβρου

- Χορηγούμενη-

Καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, μια σειρά από αποφάσεις σχετικά με την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου. Παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες αλλά και τις διαβεβαιώσεις των στελεχών της σε τοπικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει, την συνέχιση του σχεδιασμού της ΕΕ και της κυβέρνησης στα πλαίσια της συμφωνίας μετανάστευσης και ασύλου, για την μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη φυλακή μεταναστών και προσφύγων.

Φυσικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο πως υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Από τα παιχνίδια με το όνομα της νέας δομής, από τις άπειρες τηλεδιασκέψεις και τις διαβεβαιώσεις, από τα παιχνίδια με τον αριθμό της χωρητικότητας μέχρι και την προσπάθεια κλίματος τρομοκρατίας,

Η ΝΔ μέσω των τοπικών στελεχών της αλλά και των βουλευτών της, προσπαθεί από την μια να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα, με δηλώσεις για μνημεία, για διάλογο της κοινωνίας, ανταποδοτικά οφέλη κτλ. ενώ από την άλλη χρησιμοποιώντας ακόμα και ρατσιστικό λόγο, προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών του ως κυβέρνηση, με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα πως κατάφερε να εξαιρέσει τον Έβρο από την συμφωνία, άσχετα αν έδωσε την ευκαιρία στην αστική τάξη της Τουρκίας να εργαλιοποιεί τους πρόσφυγες και στα σύνορα του Έβρου, άσχετα αν στην υπόλοιπη χώρα στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες όπως γίνονταν και στις ημέρες που ήταν κυβέρνηση.

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα εργαλείο το οποίο αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις, από πολλές απόψεις και από αυτή τη σκοπιά είναι σημαντικό οι κάτοικοι της περιοχής να καταλάβουν, ποιος χρησιμοποιεί τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τους φόβους τους για να αποκομίσει πολιτικά, επικοινωνιακά και οικονομικά οφέλη.

Δυστυχώς μήνες τώρα, από όσους αποτελούν μέρος του προβλήματος γίνεται προσπάθεια η συζήτηση να τεθεί σε λάθος βάση. Οι χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους και εγκλωβίζονται στη χώρα μας, μπαίνουν σε μια εξίσωση ως απλοί αριθμοί. Στην εξίσωση όμως αυτή δεν μπαίνουν τα υπόλοιπα δεδομένα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τους πρόσφυγες.

● Δεν μπαίνουν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι παρελαύνουν ανενόχλητοι σε όλοι τη χώρα,

● Δεν μπαίνουν τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται ετησίως για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται δραματικά ο προϋπολογισμός για την υγεία και την παιδεία.

● Δεν μπαίνει η έμπρακτη συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις

● Δεν μπαίνει η παραχώρηση στο ΝΑΤΟ δεκάδων στρατοπέδων, βάσεων και λιμανιών όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης

● Δεν μπαίνει η συνθήκη του Δουβλίνου, ούτε η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά και με αποδείξεις ότι το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται καταπατώντας τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ούτε μεταφέροντας το πρόβλημα σε άλλη περιοχή.

Γιατί τα συμφέροντα των λαών που υποφέρουν από τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά είναι κοινά, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στη θέση των φιλοξενούντων ή των φιλοξενουμένων. Γι’ αυτό η διεκδίκηση “να μην υπάρχουν Κέντρα-φυλακές στα νησιά και στον Έβρο” πρέπει να ταυτίζεται με τη διεκδίκηση για άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων για τις χώρες που επιθυμούν, με σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους”.

Ο αγώνας ενάντια στα στρατόπεδα πολύμηνου εγκλωβισμού μεταναστών πρέπει να συνδυαστεί, με τον αγώνα ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο πολέμου των ΝΑΤΟικών, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε κάθε πολεμική επιχείρηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ενάντια στους πολέμους και τα παιχνίδια που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες και ενάντια στον κίνδυνο να γίνουμε κι εμείς όλοι πρόσφυγες

Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να διεκδικήσουμε με όρους κινήματος:

• Άμεση μεταφορά σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα με αξιοπρεπείς συνθήκες όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου και γρήγορα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους.

• Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

• Η κυβέρνηση να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

• Για όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα και μέτρα για την ομαλή ένταξή τους.

• Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτους ανήλικους.

• Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

• Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας προσφύγων – μεταναστών και κατοίκων από την πανδημία (συνθήκες υγιεινής, μαζικά τεστ και εμβολιασμοί, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.)».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο