fbpx
2 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

KKE Τ.Ε. Έβρου: Ανακοίνωση με αφορμή το Συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

- Χορηγούμενη-

Το Συνέδριο που διεξήχθη στις 7 Σεπτέμβρη στην Αλεξανδρούπολη, με κυρίως θέμα το πώς θα εξελιχτεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και με ομιλητές τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, τους υπουργούς Ενέργειας  Βουλγαρίας και Σερβίας αλλά και τον Πρέσβη των Η.Π.Α. επιβεβαιώνει το βάθεμα των ανταγωνισμών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας. Θέματα όπως η ενοποίηση της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ, και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση  των πηγών προέλευσης της παρεχόμενης ενέργειας, με στόχο την συνεχή ροή και εφοδιασμό των χωρών της ΕΕ με ενέργεια και μάλιστα φθηνή όπως ήταν άλλωστε και η απόφαση της συνόδου στην Γαλλία όπου όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης, “εμείς συμφωνούμε με αυτές της αποφάσεις δεσμευόμαστε σε αυτές και κάνουμε τα πάντα για να τις υλοποιήσουμε”.

Την ίδια περίπου ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε τη αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βορείου Ελλάδος, στο Συνέδριο οι υπουργοί και οι τοπικοί άρχοντες επιβεβαίωναν πως όλα γίνονται για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και στον τομέα της μεταφοράς της ενέργειας και πανηγύριζαν. Για τον λαό κρύβεται η ένταση της εκμετάλλευσης, ατελείωτα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της ανάκαμψης, υποδομές που θα χρυσοπληρώνουν για τις ανάγκες του κεφαλαίου, νέους κινδύνους από τη μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

- Χορηγούμενη-

Ο συνδυασμός των “ τεσσάρων σημείων” που συνθέτουν τον κάθετο διάδρομο, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), την πλωτή μονάδα ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης (LNG), τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Βουλγαρίας – Σερβίας πρέπει να γεμίζει με ανησυχία τον λαό της περιοχής αντί να τον καθησυχάζει.  Πίσω από τις πομπώδεις δηλώσεις ο ενεργειακός κόμβος που δημιουργείται στην περιοχή μας σε συνδυασμό με την γεωστρατηγική της θέση μοιάζει με πυριτιδαποθήκη η οποία συνεχώς γεμίζει. Μια μόνο σπίθα και αρκεί για να γίνει ανάφλεξη. Η συζήτηση περί εναλλακτικής πύλης –  εισόδου του φυσικού αερίου δυναμιτίζει και άλλο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Ταυτόχρονα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξελίσσεται σε διεκδικούμενο φιλέτο καθώς μέσα σε ένα μήνα οι πρέσβεις 2 υπερδυνάμεων (Κινά, Η.Π.Α.) δήλωσαν τον ενδιαφέρον κάθε ένας για την χώρα του για τη αξιοποίηση του προς όφελος του ενώ το μάτι του ομίλου Κοπελούζου (Gastrade) είναι συνεχώς στραμμένο προς τα εκεί.

- Advertisement -

Οι στόχοι της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην περιοχή, η ανάδειξη της χώρας σε βασικό πυλώνα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κρύβουν κινδύνους για το λαό και τους λαούς της περιοχής.  Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να δέχεται τα συχαρίκια από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για το ρόλο της στη στήριξη των πολεμικών τους σχεδίων γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο ο λαός να βάλει την δική του σφραγίδα ενάντια στις ανησυχητικές εξελίξεις. Στις σημερινές συνθήκες, είναι απαραίτητο να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια. Η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει να βάλουν μπροστά το δικό τους σχέδιο, για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

 
Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -