Κυριακή, 1 Μαρτίου, 2026
10.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠεριφερεια ΑΜ-θΚΚΕ: Ερώτηση για διαγραφή προστίμων σε επαγγελματίες της Θάσου για χρήση αιγιαλού

ΚΚΕ: Ερώτηση για διαγραφή προστίμων σε επαγγελματίες της Θάσου για χρήση αιγιαλού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με θέμα τη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε επαγγελματίες της Θάσος για τη χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας.

Σύμφωνα με την ερώτηση, οι επαγγελματίες του νησιού βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που επιβάλλει η Κτηματική Υπηρεσία για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε παραλιακές ζώνες, σε περιπτώσεις όπου μεταξύ της επιχείρησης και του παραχωρούμενου τμήματος παρεμβάλλεται κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έχει χαρακτηριστεί ως «παλαιός αιγιαλός».

Όπως αναφέρεται, τα πρόστιμα από τον αρχικό διπλασιασμό του κόστους ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο, έφτασαν στον τετραπλασιασμό, επιβαρύνοντας σημαντικά τους επαγγελματίες.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα «Ζητήματα εφαρμογής του άρθρου 11 του ν. 5092/2024», με την οποία διευκρινίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να θεωρούνται όμορες στο παραχωρούμενο τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας και οι επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η ρύθμιση αυτή δεν συνοδεύτηκε από νομοθετική πρόβλεψη για διαγραφή των ήδη βεβαιωμένων προστίμων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η εγκύκλιος προβλέπει την υποβολή μεγάλου όγκου δικαιολογητικών, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον κόστος (λογιστικές υπηρεσίες, αμοιβές μηχανικών), ενώ η υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία αδυνατεί να ανταποκριθεί στον έλεγχο και τις απαιτούμενες αυτοψίες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Λεωνίδας Στολτίδης ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Αν προτίθεται να προχωρήσει στη διαγραφή των μέχρι σήμερα βεβαιωμένων προστίμων της Κτηματικής Υπηρεσίας.
  • Αν θα απλοποιήσει τις διαδικασίες εφαρμογής της εγκυκλίου, ώστε το κόστος να μην επιβαρύνει τους επαγγελματίες.
  • Αν θα ενισχυθεί η Κτηματική Υπηρεσία Καβάλας με το αναγκαίο προσωπικό.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Δράμα: Κλείνει προσωρινά η γέφυρα κάτω από το Πανόραμα, πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ

Σε προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων προχωρούν οι αρμόδιες αρχές στη Δράμα,...

Αλεξανδρούπολη: Κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου σε συγκέντρωση το Σάββατο μπροστά στο Δημαρχείο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τη συμπαράστασή του προς...

Κλειστός ο δρόμος προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού λόγω χιονόπτωσης και παγετού

Σε απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές, εξαιτίας των έντονων...

Η Μέση Ανατολή στις φλόγες: Πόσες χώρες έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση Ισραήλ και ΗΠΑ με το Ιράν και πού έχουν γίνει επιθέσεις

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν,...

Παρόμοια