fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη Θράκη

- Χορηγούμενη-

Σε έξαρση βρίσκεται αυτό το διάστημα το μεταναστευτικό – προσφυγικό το οποίο έχει “πατήσει” και στη Ροδόπη. Μετανάστες και πρόσφυγες χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Φοβούμενοι συλλήψεις αποφεύγουν τα μέσα συγκοινωνίας και επιλέγουν να μετακινούνται πεζοί. Άλλωστε πολλοί εξ αυτών επιδιώκουν την σύλληψή τους, προκειμένου να κινήσουν όλες τις επίσημες διαδικασίες αίτησης ασύλου.

Οι μετανάστες προχωρούν συνήθως σε πολυπληθείς ομάδες και σπάνια ατομικά ή σε δυάδες. Μία ομάδα μεταναστών εντόπισε ο φακός του “Χ” τις πρωινές ώρες της Κυριακής 7 Οκτωβρίου στην ανατολική έξοδο Κομοτηνής, να κινούνται με κατεύθυνση την πόλη.

Την ίδια μέρα στον Έβρο, το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο αποτυπώνει κάμερα του “Χ”. Στη θέση Μαυράγκανθος στο Δέλτα του Έβρου κινείται η ομάδα ανθρώπων, από Συρία και Σομαλία, όπως διαπιστώνουμε μιλώντας μαζί τους. Είναι κρυμμένοι μέσα σε ένα χωράφι, δείχνουν φοβισμένοι. Ανάμεσά τους μία έγκυος γυναίκα και μικρά παιδιά.

Η γυναίκα μας ζητάει νερό, το οποίο της προσφέρουμε. Έχουν περάσει τον ποταμό Έβρο και κατευθύνονται πεζοί προς την ενδοχώρα. Το φαινόμενο διέλευσης μεταναστών και προσφύγων από το συγκεκριμένο σημείο είναι καθημερινό, όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως από αστυνομικές πηγές. Οι αστυνομικοί που καταφθάνουν, προσεγγίζουν τους μετανάστες ανθρώπινα, μιλώντας τους στην αγγλική γλώσσα. Περιμένουν το όχημα που θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό Έβρου.

Μόνο το 2018 οι ροές στον Έβρο έφτασαν τις 12.000
Οι ροές στον Έβρο είναι αυξημένες, όπως είπε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και αυτό έχει αντίκτυπο ευρύτερα στη Θράκη. Ο κ. Βίτσας έκανε γνωστό ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018 και αυτός, όπως είπε, είναι ένας από τους λόγους της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νησιά. «Οι λόγοι είναι οι αυξημένες ροές κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018, ο δεύτερος είναι ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς τον Βορρά και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή μεταφοράς. Οι προγραμματισμοί που είχαμε κάνει την άνοιξη του 2018 καλύφθηκαν από τις αυξημένες μεταφορές στον Έβρο. Από 5.500 μεταφορές το 2017, το 2018 έως τώρα έχουμε 12.000 ροές από τον Έβρο», είπε ο κ. Βίτσας.

Απόφαση της τελευταίας στιγμής δεν αποδυναμώνει τη φύλαξη των συνόρων
Και ενώ οι μεταναστευτικές πιέσεις στον Έβρο εντείνονται η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε να απομακρύνει 15 αστυνομικούς που υπηρετούν στα σύνορα μέσω του προγράμματος «Ασπίδα». Μόνο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τερματισμό της απόσπασής τους στον Έβρο, οι αστυνομικοί της «Ασπίδα» θα παραμείνουν στην περιοχή, όπως ενημερώνει η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου. Η Ένωση με ανακοίνωση της ενημερώνει πως η φυσική ηγεσία του σώματος άλλαξε την απόφαση που θα απομάκρυνε τους 15 αστυνομικούς με αποτέλεσμα να μειωθεί η ενισχυτική δύναμη του προγράμματος «Ασπίδα». Η ένωση για το πρόβλημα που προέκυψε σημειώνει ότι κινήθηκε με χαμηλούς τόνους, κινητοποιήθηκε με την Π.ΟΣΥ.ΦΥ και τελικά το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Δημήτρης Πέτροβιτς: Θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις στα σύνορα
Επί του θέματος τοποθετείται μέσω του ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς: “Πιστεύουμε ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό, επιπλέον προσωπικό χρειάζονται μόνο τα σύνορα και τα ευαίσθητα σημεία και μάλιστα ειδικά αυτή την περίοδο που αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές.

Αρκεί να πω ότι πέρυσι από την αρχή του χρόνου μέχρι τέτοια εποχή είχαμε 3.000 συλλήψεις παράνομων μεταναστών, φέτος το ίδιο διάστημα έχουμε 11.000 συλλήψεις. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός και αν αναλογιστούμε το μέγεθος των πιέσεων που δέχονται οι αστυνομικοί στα σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις και όχι να αφαιρεθούν δυνάμεις”.

Εκτός από την έλλειψη προσωπικού ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναδεικνύει ένα ακόμη ζήτημα το γεγονός ότι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με λοιμώδη νοσήματα. “Είχαμε πριν από ένα περίπου μήνα κρούσμα ελονοσίας σε συνοριαοφύλακα. Αυτό δεν είναι τυχαίο, η ελονοσία έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Άρα αυτό οφείλεται σε μετανάστη που ήταν μολυσμένος και τον τσίμπησε μολυσμένο έντομο το οποίο μετέδωσε την ασθένεια. Αυτοί οι άνθρωποι όμως είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των συνόρων”.

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

 

- Χορηγούμενη-
πηγηxronos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο