fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Καρπερή» η παραγωγή ελιάς του 2022 για τους τοπικούς παραγωγούς της Αλεξανδρούπολης (βίντεο) 

- Χορηγούμενη-

Εξαιρετικά ικανοποιητική ήταν η χρονιά του 2022 για την παραγωγή ελιάς στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου περισσότερα από 300 χιλιάδες καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα «χάρισαν» άφθονες ποσότητες ελαιόλαδου για τους τοπικούς παραγωγούς.

Η «γενναιόδωρη» συγκομιδή συγκεντρώθηκε στους ελαιώνες της Νέας Χηλής, του Άβαντα, της Μεσημβρίας και των Δικέλλων και φυσικά της Μάκρης, όπου το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» και το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) λάδι του έχει κατακτήσει περισσότερα από 200 βραβεία σε 25 διαφορετικές χώρες

Εξάλλου, έχει χαρακτηριστεί ως το πιο πολυβραβευμένο παρθένο ΠΟΠ ελαιόλαδο στην Ελλάδα και έχει συμπεριληφθεί μέσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου, «χαράσσοντας» ανεξίτηλα τη Μάκρη και τον Έβρο στον παγκόσμιο χάρτη των προϊόντων λαδιού. 

Η «οδύσσεια» της ελιάς

Σύμφωνα με τη Βάλια Κελίδου, μέλος της οικογένειας του ελαιοτριβείου «Κύκλωπας», η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια το έργο παραγωγής του παρθένου μονοποικιλιακού λαδιού της Μάκρης, έχοντας ως γνώμονα μια καθαρή και διεκπεραιωτική διαδικασία που ξεκινά από την αποφύλλωση του καρπού μέχρι την τελική συλλογή του «σμαραγδένιου νέκταρ». 

H Βάλια Κελίδου

Ειδικότερα, μετά την αποφύλλωση, η ελιά πλένεται και σπάει, μαλάσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες (για να προφυλαχτεί η ποιότητα του λαδιού) και χωρίζεται σε λάδι, νερό και κουκούτσι. Μάλιστα, τίποτα δεν πάει χαμένο: τα φύλλα δίνονται σε κτηνοτρόφους ή/και μετατρέπονται σε κομπόστ, το νερό ανακυκλώνεται σε βιοαέριο και ηλεκτρικό ρεύμα σε εργοστάσιο της Κομοτηνής και το κουκούτσι γίνεται πυρηνέλαιο.  

Το λάδι των κόπων ανταμείβεται

Αναφορικά με τη φετινή σοδειά και συγκομιδή, η κα Κελίδου δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιημένη. «Μετά την περσινή καταστροφική χρονιά είμαστε πάρα πολύ καλύτερα φέτος, φυσικά, έχουν αυξηθεί τα κόστη λόγω της ενεργειακής κρίσης – αυτά δε μας εμποδίζουν, μας πεισμώνουν για να συνεχίσουμε» χαμογελά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλη η διαδικασία από τη συλλογή της ελιάς μέχρι την παραγωγή του λαδιού ξεκινά από τον Οκτώβριο και τελειώνει στα μέσα Δεκεμβρίου, με τους ντόπιους παραγωγούς να φτιάχνουν από αγουρέλαιο πράσινης ελιάς και dressings μέχρι ώριμα ελαιόλαδα.

Η «Πολύ-φημη» ελιά και τα ντόπια καταστήματα

Στον «αγώνα» λοιπόν του «Κύκλωπα» για την εξασφάλιση ποιοτικού και αγνού ΠΟΠ λαδιού στέκονται τα τοπικά καταστήματα, τα οποία «κατακρημνίζουν» τα άυλα και υλικά σύνορα μεταξύ πόλεων και χωρών, εξάγοντας ντόπια εβρίτικα προϊόντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο