Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνεται για 52η χρονιά στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη. Δες το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και μάθε πως μπορείς να λάβεις μέρος στη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης.

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και η Οργανωτική Επιτροπή διοργανώνουν τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρη την χώρα.

Στην Ξάνθη, τη βασίλισσα της Θράκης, για ακόμη μια χρονιά αντηχούν τα τύμπανα της διασκέδασης και του χορού. Μικροί και μεγάλοι από 11 έως 27 Φεβρουαρίου 2017, ντυμένοι μασκαράδες αφήνουν πίσω τα προβλήματα και τη μελαγχολία, δίνοντας τη θέση τους στο χορό και τη διασκέδαση. 

Η πόλη με τα χίλια χρώματα κορυφώνει το μεγάλο της party την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με την Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση και το «Κάψιμο του Τζάρου».

Την Καθαρά Δευτέρα, ήθη και έθιμα που αναβιώνουν στα περίχωρα της Ξάνθης περιμένουν τους επισκέπτες με παρελάσεις, εκδηλώσεις και τοπικά νηστίσιμα εδέσματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.

Λάβε κι εσύ μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης!

Για να πάρετε μέρος στη Καρναβαλική Παρέλαση θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε Σύλλογο που συμμετέχει στην παρέλαση και τη στολή με την οποία επιθυμείτε να παρελάσετε και να δηλώσετε συμμετοχή.

Επιλέξτε τον σύλλογο εδώ, δείτε τις στολές εδώ.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις:

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ. θα γίνει η Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση και στις 13:00 Συναυλία με την Μαλού στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 18:00, Συναυλία Γιώργου Παπαδόπουλου στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 12:00 Συναυλία Kings, στις 18:00 Συναυλία Master Tempo, στις 20:00 Συναυλία Φανής Δρακοπούλου στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης, ενώ στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η Νυχτερινή Καρναβαλική Ποδηλατοβόλτα.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 13:00 Συναυλία Κωνσταντίνου Κουφού στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης και στις 19:30 η Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 13:30 θα ξεκινήσει η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Την παρέλαση για τη Δημόσια Τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Θέμης Γεωργαντάς και η Μαρία Παπαδοπούλου.

Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Μουσική, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί, χορός. Στις 18:00 στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου».

Την Καθαρά Δευτέρα, στα περίχωρα της Ξάνθης, στην Σταυρούπολη και στους οικισμός Κιμμερίων, Λεύκης, Κομνηνών διοργανώνονται εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και παραδοσιακά γλέντια, ενώ οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν στους επισκέπτες κρασί και νηστίσιμα εδέσματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών, διοργανώνεται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και εκθέσεων.

Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου:

«Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από τους Ξανθιώτες πολίτες και το Δήμο Ξάνθης, με περισσή αγάπη, μεράκι και ευαισθησία.

Ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο υπερβαίνει τον εαυτό του, ελίσσεται και εμπλουτίζει το περιεχόμενο του, καθώς πλαταίνει τους ορίζοντές του μέχρι και σήμερα, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες.

Πιστοί στην ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του αυτός ο τόπος, πιστοί στις αξίες και στις ανάγκες του, πάντα εδώ και στο φετινό ταξίδι των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, του συναρπαστικού και ιδιαίτερου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους όλων των Ξανθιωτών σας περιμένουμε για μια ακόμη χρονιά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, στη μεγάλη γιορτή του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, της χαράς και της διασκέδασης.

Πάμε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα, να διασκεδάσουμε, να γνωρίσουμε την φιλόξενη κοινωνία της, αλλά και τις ομορφιές της.

Έχουμε τα πινέλα, έχουμε τα χρώματα, ελάτε να ζωγραφίσουμε παρέα το μαγικό κόσμο της αποκριάς.

Να βιώσουμε μαζί τη χαρά που φέρνει ο Ξανθιώτης βασιλιάς του καρναβαλιού.

Να ζήσουμε όλοι μαζί το μοναδικό Ξανθιώτικο καρναβάλι».

Πρόγραμμα Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017

<b>Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017</b>