Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
29.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδαΙστορικό ρεκόρ ξένων επενδύσεων στα ελληνικά ακίνητα - «Έκρηξη» αγορών από ΕΕ,...

Ιστορικό ρεκόρ ξένων επενδύσεων στα ελληνικά ακίνητα – «Έκρηξη» αγορών από ΕΕ, Κύπρο, Τουρκία

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψαν το 2024 οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συνολικά, ανήλθαν σε 2,75 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2023, οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 2,13 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις εισροές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άγγιξαν τα 990 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 842 εκατ. ευρώ προήλθαν από κράτη της Ευρωζώνης. Σε σχέση με το 2023, καταγράφεται αύξηση 52,5%, με τη μεγάλη ώθηση να δίνεται από επενδυτές της Κύπρου, οι οποίοι αύξησαν τις επενδύσεις τους κατά 126%, φτάνοντας τα 319 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή των χωρών εκτός Ε.Ε., από τις οποίες προήλθαν επενδυτικά κεφάλαια 1,75 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 18,2% σε σύγκριση με το 2023. Ανάμεσα στους βασικούς «παίκτες» περιλαμβάνονται επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ (338 εκατ. ευρώ), την Τουρκία (293 εκατ. ευρώ), την Ελβετία (238 εκατ. ευρώ) και τη Γερμανία (162 εκατ. ευρώ).

Ειδική μνεία αξίζει στην έκρηξη των τοποθετήσεων Τούρκων επενδυτών στην Ελλάδα, με τοποθετήσεις ύψους 292 εκατ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 174%. Από το 2022 μέχρι σήμερα, οι τουρκικές αγορές ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 380%, φανερώνοντας την τάση ευκατάστατων Τούρκων να αναζητούν επενδυτικό καταφύγιο μακριά από την πολιτική και νομισματική αστάθεια της χώρας τους.

Αυτή η κινητικότητα αντικατοπτρίζεται και στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα», μέσω του οποίου οι Τούρκοι επενδυτές έχουν ήδη λάβει 1.471 άδειες διαμονής στις αρχές του 2024, καταγράφοντας αύξηση 84% σε σχέση με το 2023, και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε εκδοθείσες άδειες μετά την Κίνα.

Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση επενδύσεων και από άλλες περιοχές: οι κεφαλαιακές τοποθετήσεις από το Ισραήλ ανήλθαν στα 129 εκατ. ευρώ (+46,5%), από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα 97 εκατ. ευρώ (+94%) και από τη Βουλγαρία στα 95 εκατ. ευρώ (+32%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά ακινήτων συγκέντρωσε σχεδόν το 46% του συνόλου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα το 2024, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της στον επενδυτικό χάρτη της χώρας. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» και η αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης στα 800.000 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την κινητικότητα στην αγορά, καθώς πολλοί ξένοι αγοραστές έσπευσαν να προλάβουν την αύξηση.

Τέλος, σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς, οι Ευρωπαίοι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για εξοχικές κατοικίες και ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα, είτε για προσωπική χρήση είτε για εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Παραμένει ο Βαγγέλης Ρούφος Διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο είναι το ΦΕΚ με τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη...

Τουριστική καθίζηση στη Σαμοθράκη – Με μόλις 30 επιβάτες έφτασε το πλοίο από Αλεξανδρούπολη

Απόγνωση προκαλούν τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στη Σαμοθράκη εν μέσω της τουριστικής σεζόν....

Αλεξανδρούπολης FC: Συλλυπητήρια Ανακοίνωση για το θάνατο του Αντώνη Κεραμάρη

Η οικογένεια της Αλεξανδρούπολης FC αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Αντώνη Κεραμάρη, μια εμβληματική...

Οδηγίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού...

Παρόμοια

Ιδρύθηκε Σύνδεσμος Εμπορίου Ελληνικού Ελαιολάδου

Εμείς που συνυπογράφουμε την παρούσα Ιδρυτική Διακήρυξη του Συνδέσμου Εμπορίου Ελληνικού Ελαιολάδου πήραμε αυτή...