fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ίος: Καλοκαιρινή Απόδραση στο νησί του Ομήρου

- Χορηγούμενη-

 Ιστορία:

Η Ίος είναι ένα μικρό κυκλαδίτικο νησάκι, ανάμεσα στη Νάξο, τη Σίκινο, τη Σαντορίνη και την Αμοργό. Όπως όλα τα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και η Ίος, κατοικήθηκε στα προϊστορικά χρόνια από τους Κάρες, για να ακολουθήσουν ο Μινωικός Πολιτισμός, οι Αχαιοί, οι Φοίνικες, οι Ίωνες και οι Μακεδόνες. Κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Εποχή το νησί μαστίζεται από τις πειρατικές επιδρομές και το 1296 περνάει στα χέρια των Ενετών μέχρι το 1537, όπου καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ίος αποτέλεσε άντρο Γάλλων πειρατών. Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 το νησί είχε ενεργό συμμετοχή και από εδώ καταγόταν ο Φιλικός Σπύρος Βαλέτας. Στη σύγχρονη εποχή η Ίος στις συνειδήσεις όλων μας είναι συνώνυμο των ατελείωτων πάρτι και χαρακτηρίζεται ως “το νησί όσων είναι και όσων αισθάνονται νέοι”, αποτελώντας το βασικό προορισμό νέων από όλο τον κόσμο. Την εικόνα αυτή μοιάζει να ξεπερνά τα τελευταία χρόνια, όπου γίνεται μία συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών και ανάδειξης των φυσικών ομορφιών και των αξιοθέατων του νησιού, προσδοκώντας να αποτελέσει έναν προορισμό που θα απευθύνεται σε όλες τις προτιμήσεις και τις ηλικίες.

Πρόσβαση:

Στην Ίο μπορεί να φτάσει κανείς ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά και τα άλλα Κυκλαδίτικα νησιά. Με τα γρήγορα πλοία της Hellenic Seaways φτάνετε στον προορισμό σας σε 4 ώρες. Τα πλοία φτάνουν στο λιμάνι του νησιού στην περιοχή Γιαλός. Η χώρα βρίσκεται 2χλμ πιο πάνω από το λιμάνι.

Αξιοθέατα: 

Χώρα Ίου

Ο οικισμός της Χώρας είναι η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, γοητεύει με την αυθεντική ομορφιά της. Η Χώρα είναι ο οικισμός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και των τουριστικών υποδομών του νησιού. Δεσπόζει στο λόφο πάνω από το Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, από το οποίο η Χώρα απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα. Περίπλοκα στενά σοκάκια, γραφικές καμάρες, κάτασπρα ασβεστωμένα σπιτάκια ενωμένα μεταξύ τους, μικρές πλατείες, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον είναι ό,τι θα συναντήσει ο επισκέπτης εδώ. Σημεία ενδιαφέροντος της Χώρας είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης με τα υπολείμματα του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης και του Άι Νικόλα, τα λείψανα των τειχών της αρχαίας πόλης και οι 12 γραφικοί ανεμόμυλοι στην άκρη της Χώρας. Εκτός των άλλων, η Χώρα προσφέρει μία εκπληκτική θέα και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Παρά τη μαζική προσέλευση τουριστών κάθε χρόνο και τα άπειρα μπαρ και κλαμπ που υπάρχουν, η Χώρα έχει κατορθώσει να διατηρήσει το γραφικό της περιβάλλον, γεγονός στο οποίο συνέβαλε ο χαρακτηρισμός της ως διατηρητέου οικισμού.

Οι Μύλοι της Ίου

Όπως τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έτσι και η Ίος διαθέτει λευκούς μύλους -σήμα κατατεθέν των νησιών του Αιγαίου. Για χρόνια οι μύλοι δάμαζαν τους ανέμους του Αιγαίου και χάριζαν στους κατοίκους την δύναμη του Αιόλου, σήμερα αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο χαρίζοντας στους επισκέπτες ένα μαγικό φόντο για τις φωτογραφίες τους. Από τους 12 συνολικά μύλους, οι τρεις έχουν αποκατασταθεί.

Τάφος του Ομήρου

Στην Ίο θεωρείται ότι βρίσκεται ο τάφος του μεγαλύτερου ποιητή της αρχαιότητας, Όμηρου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Όμηρος θάφτηκε εδώ επειδή η Ίος ήταν η πατρίδα της μητέρας του, ενώ σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή ο Όμηρος δεν έλυσε ένα αίνιγμα που του έθεσαν οι ντόπιοι και για αυτό το λόγο τον θανάτωσαν. Εκτός από τις αναφορές αρχαίων συγγραφέων, πρόσθετο επιχείρημα στο οποίο στηρίζεται η θεωρία ότι ο τάφος του Ομήρου βρίσκεται στην Ίο, είναι ένα αρχαίο νόμισμα όπου απεικονίζεται από τη μία πλευρά ο Όμηρος και από την άλλη υπάρχει η λέξη “Ιητων”. Ο τάφος του βρίσκεται στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, όπου εκτός από την καταπληκτική θέα στο Αιγαίο, προσφέρει και τη δυνατότητα μίας εκπληκτικής διαδρομής.

 

Παναγία Γκρεμιώτισσα

Ένα από τα πιο πολύ-φωτογραφημένα αξιοθέατα της Ίου, η Παναγία Γκρεμνιώτισσα δεσπόζει στο λόφο ψηλά στη Χώρα και οφείλει το όνομά της στο γεγονός αυτό, ότι έχει χτιστεί πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κάποιοι Κρητικοί φυγάδευσαν την εικόνα της Παναγίας πάνω σε μία σχεδία για να τη σώσουν και η σχεδία αυτή έφτασε στην Ίο. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν μία εκκλησία για να τη στεγάσουν όμως ό,τι έχτιζαν τη μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν, μέχρι που κατάλαβαν ότι η Παναγία ήθελε να βλέπει την ιδιαίτερη πατρίδα της και για αυτό επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία όπου όταν είναι ο ορίζοντας καθαρός, φαίνεται η Κρήτη. Εκτός από το προσκύνημα, ένας λόγος για επίσκεψη στην Παναγία Γκρεμνιώτισσα αποτελεί η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου που προσφέρει.

 

Προϊστορικός Οικισμός Σκάρκου

Ο αρχαιολογικό χώρος του Προϊστορικού Οικισμού του Σκάρκου βρίσκετε σε έναν λοφίσκο στον Κάτω Κάμπο, περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από την Χώρα της Ίου. Θεωρείτε ένας από τους σημαντικότερους πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς και άκμασε στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.. Υπεύθυνος φορέας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου είναι η ΚΑ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου, που μάλιστα βραβεύτηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξαιρετική ποιότητα στη συντήρηση και προβολή χωρίς να αλλοιωθεί η φυσικότητα του τόπου. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως εντυπωσιακά σκεύη, εργαλεία και πήλινα αγγεία τα περισσότερα από τα οποία έχουν παραμένει στην θέση τους, ενώ έχει φανερωθεί η μοναδικότητα του οικισμού που διέθετε πολεοδομικό σχέδιο και διαχείριση των ομβρίων υδάτων. Ο Προϊστορικός Οικισμός Σκάρκου καταλαμβάνει 11 στρέμματα ενώ υπάρχει και πάρκινγκ για τους επισκέπτες.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου βρίσκεται στη Χώρα και στεγάζεται στο Αμοιραδάκειο Μέγαρο, ένα νεοκλασικό του 20ού αιώνα. Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ίου που προέκυψαν από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη της Χώρας και στον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου. Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα και ειδώλια της πρωτοκυκλαδίτικης εποχής, ευρήματα από τάφους της Μέσης και Ύστερης Εποχής και πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές επιγραφών των Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και η πορεία της Ίου κατά τους Ιστορικούς Χρόνους. Ο συνδυασμός των ανασκαφικών ευρημάτων με το πλούσιο επιγραφικό υλικό, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει τα πάντα σχετικά με τον τρόπο ζωής, το πολίτευμα και τις ιστορικές εξελίξεις του νησιού. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας τις ώρες 08.30 έως 15.00 και η γενική είσοδος κοστίζει 2 ευρώ.

 

Παραλίες της Ίου

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ίος έχει καθιερωθεί ως ένα από τα νησιά με τις καλύτερες παραλίες και κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες έρχονται για να τις γνωρίσουν από κοντά. Η πιο πολυσύχναστη παραλία είναι ο Μυλοπότας, μία αμμουδερή παραλία σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τη Χώρα, όπου προσφέρεται η δυνατότητα για άπειρα θαλάσσια σπορ. Για ήσυχες βουτιές και χαλάρωση προσφέρονται οι δύο παραλίες της Ψάθης, ο Κάλαμος στα νότια οι Πλάκες λίγο πιο κάτω και η παραλία Κουμπάρας που προσφέρεται και για γυμνισμό. Η Αγία Θεοδότη είναι μία ακόμη πανέμορφη παραλία του νησιού, στα 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χώρας, με θέα στο νησάκι της Ηρακλειάς.

Νυχτερινή διασκέδαση στην Ίο

Η Ίος θεωρείτε το νησί του πάρτη και της νυχτερινής διασκέδασης, στην ίδια κατηγόρια με την Ίμπιζα της Ισπανίας και την Αγία Νάπα της Κύπρου αν και είναι σαφέστατα μικρότερη. Η καρδιά του πάρτι είναι η κεντρική πλατεία της Χώρας, στην οποία και βρίσκονται τα διασημότερα μαγαζιά του νησιού, όπως τα Red Bull bar, Shamrock, Ios Blue, Slammers, Jonis Electric Rock Bar. Φυσικά και σε όλα τα στενά πέριξ της πλατείας βρίσκονται δεκάδες μπαρ και club, όπως τα Flames, Shooters, Disco 69 και Pegasus. Ενώ λίγο έξω από την Χώρα βρίσκονται κάποια μεγαλύτερα clubs, όπως το μεγαλύτερο του νησιού το Scorpion Club, τα οποία και γεμίζουν όσο περνάει η νύχτα και κλείνουν τα μαγαζιά του κέντρου.

Πηγή πληροφοριών:  http://www.taxidologio.gr/

Γράφει ο: Χρήστος Μπαμπαλής

Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον NRG 98.5

Email: [email protected]

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο