Ημερίδα: “Η Σελήνη στις επιστήμες και στις τέχνες”

Ημερίδα με τον τίτλο “Η Σελήνη στις επιστήμες και στις τέχνες” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαϊστρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

20.00 – 20.15: Έναρξη Hμερίδας

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως

κ. Λαμπάκη Ευάγγελο.

20.15 – 10.15: Εισηγήσεις

20.15 – 20.35: Ιτσκούδης Αποστόλης, Ζωγράφος.

Τίτλος εισήγησης: «Σελήνη: Όνειρο και πραγματικότητα.»

20.35 – 20.55: Μαλακόζη Νάντια, Υψίφωνος – Εικαστικός.

Τίτλος εισήγησης: «Η Σελήνη ο στίχος και η σερενάτα της.»              

20.55 – 21.15: Μιλτσακάκη Ζωή, αρχαιολόγος.

Τίτλος εισήγησης: «Μικρές ιστορίες της Σελήνης μέσα από την αρχαία τέχνη.»

21.15 – 21.35: Παπαγιάννης Κωνσταντίνος, Καθηγητής ξένων γλωσσών.

Τίτλος εισήγησης: «Σελήνη Ποίηση»

21.35 – 21.55: Σπουρίτα Μαρία, Γραμματέας Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Τίτλος εισήγησης: «Σελήνη, ένα ξεχασμένο ουράνιο σώμα.»

21.55 – 10.15: Ανδρεάδου Έφη, Παιδαγωγός – Εμψυχώτρια

Τίτλος εισήγησης: «Η Σελήνη, οι εικόνες και οι ιστορίες τους.»

10.15 – 11.15: Παράλληλες Δράσεις

  • «Η Σελήνη σε ανθολόγιο ελληνικού τραγουδιού Δούκας Πάνος– Συνθέτης, Ενορχηστρωτής
  • Παρατήρηση ουράνιων σωμάτων με την υποστήριξη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.

Σύντομα Βιογραφικά εισηγητών

Ιτσκούδης Αποστόλης

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1985 και μεγάλωσε στη Ν. Ορεστιάδα. Διδάχτηκε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήριο των Ν. Χριστοφοράκη και Λ. Μαρτζούκου (2003-2005) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας το 2010. Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 2012. Έχει στο ενεργητικό του πέντε ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία. Είναι μέλος του Eπιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Δούκας Παναγιώτης

Ο Πάνος Δούκας γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει μουσική τεχνολογία, πιάνο και θεωρία της μουσικής, και έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ντοκυμαντέρ, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα και έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαλακόζη Νάντια

Γεννήθηκε στην Αλεξ/λη, άρχισε μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξ/λης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μακεδονικό Ωδείο, Σύγχρονο Ωδείο και στο Βορείου Ελλάδος. Κατέχει πτυχίο της Σχολής Καλών Τεχνών “Εικαστικά” Γαλλίας είναι απόφοιτος του Ε.Α.Π και κατέχει μεταπτυχιακό στη Ειδική Αγωγή . Παράλληλες σπουδές στη συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιολογικών Ευρημάτων στη μουσικοθεραπεία και στην εικαστική θεραπεία και Ψυχανάλυση. Ζεί στην Αλεξ/λη και διδάσκει Μονωδία και Μελοδραματική στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξ/λης.

Μιλτσακάκη Ζωή

Είναι μόνιμη αρχαιολόγος και υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. Μεταξύ άλλων καθηκόντων της επιβλέπει από το 2016, τις σωστικές ανασκαφικές εργασίες που υλοποιούνται σε πάνω από τριάντα θέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων, που εντοπίστηκαν στο τμήμα μεταξύ της περιοχής των Κήπων και της Συκορράχης, κατά τις εργασίες κατασκευής του Δια-Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΠ). Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα».

Παπαγιάννης Κωνσταντίνος

Σπούδασε Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία. Εργάζεται ως καθηγητής της αγγλικής τα τελευταία 21 χρόνια.  Ασχολήθηκε με την εκπόνηση λογοτεχνικών μεταφράσεων για εκδοτικούς οίκους.  Ποιήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά λόγου και τέχνης και κριτικά σημειώματά του, στον ψηφιακό τύπο για το βιβλίο.  Είναι εκδότης του Φρη-Πρες τετραδίου για την ποίηση, ΙΣΗΜΕΡΙΑ.

Σπουρίτα Μαρία

Είναι φοιτήτρια του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και παράλληλα είναι μέλος και Γραμματέας του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Εδώ και 3 χρόνια κάνει παρουσιάσεις και συμμετέχει σε δράσεις για το κοινό (μικρούς και μεγάλους). Παράλληλα, εκπονεί τις σπουδές της και πλέον (ούσα στο 3ο έτος) υλοποιεί την πρακτική της άσκηση σε ένα από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου.

Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2004. Βασικός σκοπός του είναι η διάδοση της Αστρονομίας στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Μέχρι σήμερα έχει μια έντονη και αδιάκοπη δράση και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την Αστρονομία, ενώ επισκέπτεται τακτικά δεκάδες σχολεία κάθε χρόνο σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ. Στην 14χρονη πορεία του έχει πραγματοποιήσει και δράσεις εθνικής ή παγκόσμιας εμβέλειας. Επιπροσθέτως, βασικός στόχος είναι η επίμορφωση των μελών του και η εξέλιξη τους ως ερασιτέχνες αστρονόμοι τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Στοιχεία Επικοινωνίας: 6949416538 [email protected] astrothraki.gr

Ανδρεάδου Έφη

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του ΔΠΘ και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα» του ιδίου Τμήματος. Eίναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο Εκπαίδευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Εργάζεται απο 2017 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ως υπεύθυνη εκπαίδευσης και μάθησης.