Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
25.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΟικονομια«Ηλεκτρονικό μπλόκο» της εφορίας σε εισοδήματα από ενοίκια και Airbnb

«Ηλεκτρονικό μπλόκο» της εφορίας σε εισοδήματα από ενοίκια και Airbnb

Τον «Μεγάλο Αδελφό» που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει όσους «ξεχνούν» να τα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλα τα ενοίκια που εισπράττουν οι φορολογούμενοι από μακροχρόνιες ή βραχυχρόνιες τύπου Airbnb μισθώσεις των ακινήτων τους θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα και για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Οι κωδικοί που θα έχουν συμπληρωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ θα είναι «κλειδωμένοι». Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να πειράξουν τα εισοδήματα που θα εμφανίζονται αυτόματα στο Ε2 και για τα οποία θα φορολογούνται.Αλλαγές στα ποσά των εισοδημάτων θα μπορούν να γίνουν μόνο με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, η οποίαθα συνοδεύεται με τα ανάλογα παραστατικά και έγγραφα.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για να συμπληρώσουν και να «κλειδώσουν» στη συνέχεια τους κωδικούς του εντύπου Ε2 όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα θα αντλήσουν στοιχεία από:

Τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ζητήσει από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, HomeAway, Booking.com) να αποστείλουν στοιχεία για εισοδήματα ακινήτων που διατέθηκαν στην Ελλάδα. Μάλιστα σε επόμενη φάση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στα στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
Τις δηλώσεις Covid που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας εισπράττουν υποχρεωτικά «κουρεμένα» ενοίκια από επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.
Τις δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων που υπέβαλαν, επικαιροποίησαν ή διόρθωσαν έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2021 οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα. Από τις δηλώσεις αυτές θα αντληθούν τα στοιχεία του ενοικιαστή (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ), το ύψος του μισθώματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, το είδος της μίσθωσης (κατοικία, επαγγελματική στέγη κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα Νέα, με το νέο σύστημα, το ηλεκτρονικό μάτι της εφορίας θα παρακολουθεί τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα διευκολυνθούν οι διασταυρώσεις και εκτιμάται ότι θα μπει φρένο στις περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι ενώ εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια «ξεχνούν» να τα εμφανίσουν στην Εφορία αποφεύγοντας έτσι την πληρωμή φόρου.

«Κούρεμα» φόρων
Τα ενοίκια φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 15% έως 45%. Φέτος όμως οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι.

Οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης να έχει «ξεφουσκώσει» για δύο λόγους:

Τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένα κατά 20% – 30% λόγω της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% στα ενοίκια για τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή, μέτρο το οποίο ενεργοποιήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία.
Στα εισοδήματα του 2020 δεν θα επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως πλήρωναν μέχρι και πέρυσι για τα εισοδήματά τους και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2% -10%. Φέτος όμως δεν θα πληρώσουν καθόλου ειδική εισφορά αλληλεγγύης τουλάχιστον για τα εισοδήματά τους από ενοίκια, ακόμη κι αν αυτά, παρά τη μείωση που υπέστησαν το 2020, παρέμειναν πάνω από τα 12.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί, κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όσα εισοδήματα δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις δεν θα επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Έτσι οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένοι ακόμη και πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«myStreet»: Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά η νέα εφαρμογή καταγγελιών για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση

Μετά την επιτυχία του MyCoast, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα...

Τούρκος TikToker πλήρωσε €22,5 σε ελληνική ταβέρνα και εξόργισε τους συμπατριώτες του – «Μη δίνουμε λεφτά στους Έλληνες» του έγραψαν

Ορυμαγδό σχολίων προκάλεσε βίντεο στο TikTok από γεύμα που έφαγε σε ελληνική ταβέρνα ο...

Διακοπή υδροδότησης αύριο σε περιοχές της Ανατολικής Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες ότι στα πλαίσια...

Αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ τα χρέη μεγαλο-οφειλετών του Έβρου προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ

Εκατόν τριάντα τέσσερα (134) Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες, επιχειρήσεις, ακόμα και συνεταιρισμοί) του Έβρου, βρίσκονται...

Παρόμοια